Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (PSI) ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΣΥΣΤΟΛΗΣ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΙΜΟΥ

Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου και των πληρωμένων δολοφόνων των Μέσων Μαζικού Εκμαυλισμού για την επιτυχία της υποτιθέμενης «εθελοντικής» ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι απερίγραπτες. Σπάνια η προπαγάνδα έλαβε τέτοιες διαστάσεις πλύσης εγκεφάλου όπως η προπαγάνδα που εξελίσσεται από την Παρασκευή (09/03) το πρωί και η οποία επιχειρεί να μας πείσει για τη μεγάλη επιτυχία του PSI. Δεν υπάρχει πιο χονδροειδές και ασύστολο ψεύδος από αυτή την προπαγάνδα. Μετατρέπουν ασύστολα το μαύρο σε άσπρο. Υποτίθεται ότι μας έσωσαν από τη χρεωκοπία. Μέγα ψεύδος.

Στην πραγματικότητα με την εξέλιξη που είχε το PSI η χώρα οδηγήθηκε σε πτώχευση. Η (δήθεν) «εθελοντική» συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο έφθασε, περίπου, σε κάτι παραπάνω από 80%. Για να φτάσει, τελικά, η συμμετοχή του PSI στο 95%+, ενεργοποιήθηκαν οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), που κατέστησαν υποχρεωτικό το κούρεμα σε όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους, ανεξάρτητα από τη βούλησή τους. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Swaps και παραγώγων (ISDA) ως «πιστωτικό γεγονός» (πτώχευση), πράγμα που θα ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου). Αυτό το «πιστωτικό γεγονός» (credit event) μπορεί να θεωρείται «ελεγχόμενη» πτώχευση, με τη «βούλα» της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά οι συνέπειές του δεν θα είναι καθόλου αμελητέες, αφού θα βαρύνει τη χώρα για δεκαετίες και θα παραπέμψει στο αόριστο μέλλον τη χρηματοδότησή της. Πέραν αυτού, η «ελεγχόμενη» πτώχευση της Παρασκευής (09/03) είναι το προμήνυμα μιας «άτακτης» πτώχευσης που μπορεί να επακολουθήσει εξαιτίας της κατεδάφισης του 2ου Μνημονίου.

Δεύτερο τερατώδες ψεύδος, αποτελεί ο ισχυρισμός ότι με το PSI το κρατικό χρέος θα μειωθεί κατά 106 δις, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.



Η «εθελοντική» ανταλλαγή ομολόγων (PSI) με ονομαστικό «κούρεμα» της τάξης του 53,5%, οδηγεί όχι σε απομείωση, αλλά σε διόγκωση του χρέους.  Η συνολική απομείωση του χρέους εικάζεται ότι θα είναι 105,4 δις ευρώ. Για αυτά η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 30 δις ευρώ σε ρευστό στους ξένους τραπεζίτες για την ευαρέσκειά τους να συμμετάσχουν στο PSI. Πόσα άραγε έβαλαν στο PSI οι ευρωπαϊκές τράπεζες για «κούρεμα»; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δεν υπερβαίνουν τα 40 δις ευρώ. Από αυτά κουρεύτηκαν τα 18 δις ευρώ. Έκοψαν εικονικά 18 για να εισπράξουν 30 δις ευρώ! Οι μόνοι που θα υποστούν τεράστιες απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων τους χωρίς καμία ανακεφαλαιοποίηση, είναι εκείνοι που θα έπρεπε να αποζημιωθούν τουλάχιστον στο ακέραιο, τα ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων με ζημιές που υπολογίζονται σε 10 – 15 δις ευρώ, έχοντας μάλιστα υποχρεωθεί με διάφορους τρόπους να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους ακόμα και ερήμην τους (βλ. διαχείριση αποθεματικών από Τράπεζα Ελλάδος) και οι μικροί κυρίως εγχώριοι ομολογιούχοι, που πίστεψαν και επένδυσαν τους καρπούς των κόπων μιας ζωής στην πατρίδα τους. 

Επειδή δε αυτό το «κούρεμα» κατέστη υποχρεωτικό, θα το υποστούν όλα τα Ταμεία και αυτά που αποφάσισαν την «εθελοντική» συμμετοχή τους και αυτά που, προς τιμήν τους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, εξαιτίας του PSI, με μια νέα μεγάλη ληστεία των Ασφαλιστικών Ταμείων, που θα τους δώσει τη χαριστική βολή, αποτελειώνοντας, επί της ουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων παραμέτρων (ανεργία, μείωση μισθών κλπ) τις συντάξεις και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Όσον αφορά τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα του δημοσίου θα χάσουν τεράστια ποσά εξαιτίας του PSI περιλαμβάνονται και απολυμένοι εργαζόμενοι, όπως της πρώην Ολυμπιακής, που έλαβαν υποχρεωτικά τις αποζημιώσεις τους σε ειδικά ομόλογα.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Το ελληνικό δημόσιο με σύμβαση που υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη από την 1η Μαρτίου, θα δανειστεί 5,7 δις ευρώ για να πληρώσει δεδουλευμένους τόκους στους τραπεζίτες κατόχους ομολόγων που μπήκαν για κούρεμα.

Τι γίνεται όμως με τους εγχώριους τοκογλύφους; Αυτοί θα φύγουν με άδεια χέρια; Όχι βέβαια. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το συνολικό πακέτο, αν χρειασθεί, μπορεί να πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ. Δηλαδή, εκτός από τα 23 δισ. ευρώ που θα δοθούν άμεσα, να δοθούν άλλες δύο δόσεις, μία στα τέλη του 2012 και η άλλη το 2013.

Το τρίτο, λοιπόν, μέγα ψεύδος είναι, όπως είδαμε παραπάνω, ότι από το PSI ζημιώνονται οι τράπεζες και ωφελούνται οι πολίτες. Το αντίστροφο ακριβώς συμβαίνει! Οι τράπεζες δεν χάνουν αλλά στην ουσία κερδίζουν από το PSI. Κι αυτό διότι τα ομόλογα του δημοσίου που κατείχαν ήταν στην κυριολεξία ''σκουπίδια'' και άνευ αξίας. Και τα ομόλογα αυτά θα έπρεπε να τα αποτυπώσουν στην αγοραία ανύπαρκτη αξία τους στους ισολογισμούς τους, εγγράφοντας μεγάλες ζημιές. Αυτός άλλωστε είναι ο προφανής λόγος για τον οποίο οι τράπεζες συμμετείχαν ολόθερμα στο PSI και πανηγυρίζουν για την αίσια έκβασή του. Πέραν του γεγονότος ότι από το 2008 έχουν λάβει ενισχύσεις με διάφορες μορφές, που αγγίζουν αισίως τα 120 δις ευρώ. Ποσό μεγαλύτερο και από το πρώτο «διακρατικό πακέτο χρηματοδότησης» που υποτίθεται ότι χρειαζόταν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αλλά οδήγησε στην κατακρεούργησή τους, με το πρώτο Μνημόνιο και τις συνεχείς αναθεωρήσεις του. Αυτό θα το βρούμε στη συνέχεια μπροστά μας.   

Επίσης άλλα 35 δις ευρώ θα δοθούν στην ΕΚΤ για να πληρωθούν κρατικοί τίτλοι που χρησιμοποίησαν ως εγγύηση οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν χρήμα και τώρα δεν έχουν να τους καλύψουν. Πόσο μας κάνουν όλα αυτά; Αισίως 120,7 δις ευρώ! Η Ελλάδα καλείται να πληρώσει σε ρευστό 120,7 δις ευρώ για μια εικονική απομείωση χρέους της τάξης των 105,4 δις ευρώ. Κι αυτό φυσικά θεωρείται επιτυχία!

Και που θα τα βρει αυτά η Ελλάδα;

Μα φυσικά θα δανειστεί ξανά. Πρόκειται για 109 δις ευρώ νέο δάνειο που δίνει η ευρωζώνη διαμέσου του ΕΤΧΣ έως το 2014 και άλλα 28 δις ευρώ από το ΔΝΤ έως το 2015. Σύνολο νέου δανεισμού; 137 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2015 από τα οποία τα 120,7 θα δοθούν, όπως είπαμε, απευθείας στους τραπεζίτες και περισσεύουν άλλα 16,3 δις ευρώ για να πληρωθούν τα τρέχοντα τοκοχρεωλύσια του χρέους που έχει παραμείνει. Πόσα είναι αυτά για την τριετία 2012-2014; Τουλάχιστον 70 δις ευρώ! Που θα βρεθούν; Από το αίμα αυτού του λαού και τις σάρκες της χώρας του.

Το νέο πακέτο δανεισμού ύψους 130 δις ευρώ που δεν πρόκειται να δοθεί όπως το προηγούμενο, δηλαδή δάνεια από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αλλά από το νέο μηχανισμό δανεισμού, αρχικά, διαμέσου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (ΕΤΧΣ) με καθεστώς ιδιότυπης Ανώνυμης Εταιρείας και έχει σαν σκοπό να αναλάβει τη διαχείριση κρατών υπό πτώχευση και αργότερα, τον Ιούλιο, του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ο δανεισμός μέσω αυτών των μηχανισμών προϋποθέτει την έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να εκταμιεύει την εκάστοτε δόση του νέου δανείου, ανάλογα με το τι μπορεί να βάλει ενέχυρο η ελληνική κυβέρνηση και ανάλογα με την πορεία ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος της χώρας. Αν δεν φτάνουν αυτά τότε θα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση ακόμη και τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού. Με την ένταξη της Ελλάδας στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, που έχει υπογραφεί από τον Παπαδήμο ερήμην του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού αυτή θα πάψει να είναι αυτοτελές, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και θα υποβαθμιστεί στην κατάσταση ενός απλού νομικού προσώπου που τελεί υπό εκκαθάριση όπως κάθε άλλη επιχείρηση που βρίσκεται υπό πτώχευση. Η νέα αυτή δανειακή σύμβαση εξασφαλίζει βασικά μόνο ότι οι δανειστές μπορούν με απλή απόφαση των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου να εκτελέσουν εναντίον του οφειλέτη εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς κανένα εμπόδιο, ούτε από την εθνική κυριαρχία, ούτε από οποιαδήποτε άλλη ασυλία ή νομικό κόλλημα. Σ’ αυτό η νέα δανειακή σύμβαση είναι πολύ πιο προχωρημένη και ξεκάθαρη από την πρώτη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης του Μαίου 2010. Το να μιλήσει κανείς για ξεπούλημα ολκής είναι μάλλον λίγο. Με βάση δε αυτά εξασφαλίζεται ότι η όποια εικονική απομείωση χρέους πετύχει το PSI, είναι σίγουρο ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει «βιώσιμο» με κανένα τρόπο. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι οι κερδοσκόποι που πόνταραν στην χρεοκοπία της Ελλάδας πήραν γενναίες αποδόσεις. Οι αναλυτές της αγοράς λένε ότι τα ελληνικά CDS αποδείχτηκε η πιο προσοδοφόρα επένδυση των τελευταίων δεκαετιών. Παρά τις εγχώριες θριαμβολογίες για αποφυγή της πτώχευσης η Ελλάδα υπέστη την χειρότερη χρεοκοπία που έχει υποστεί στην ιστορία της, τουλάχιστον από τα τέλη του 19ου αιώνα, από την εποχή του Τρικούπη.

Τι άλλο συμφωνήθηκε από τη δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου για να υλοποιηθεί το εικονικό «κούρεμα»; 

Συμφωνήθηκε η παράδοση του συνόλου των δημοσιονομικών εσόδων της χώρας στους δανειστές με σκοπό να εξυπηρετείται πρώτα απ’ όλα το δημόσιο χρέος και μόνο ότι περισσεύει θα πηγαίνει στις πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, κοκ). Η δημιουργία ειδικού λογαριασμού, υπό τον έλεγχο της τρόικας, ο οποίος θα διαθέτει πάντα ρευστότητα ίση με την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων του επόμενου τριμήνου. Αν αυτή πέφτει κάτω από αυτό το σημείο, τα χρήματα θα συμπληρώνονται από τα τακτικά έσοδα που προορίζονται για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Μέσω αυτού του ειδικού λογαριασμού θα καταβάλλεται και η δόση του νέου δανείου που θα πηγαίνει αποκλειστικά σε τοκοχρεολύσια. Η υποβολή της Ελλάδας σε πρωτοφανή εξωτερικό έλεγχο των δημοσιονομικών της και της οικονομίας της. Όλες οι βασικές λειτουργίες του ελληνικού κράτους τίθενται υπό τον έλεγχό  των «ειδικών» ευρωκρατών της Task Force που θα εγκατασταθούν σε όλες τις νευραλγικές κρατικές θέσεις, για να εξασφαλίσουν την μοιρασιά του δημόσιου πλούτου ανάμεσα στα μεγάλα συμφέροντα που ο καθένας αντιπροσωπεύει. Η εγκατάσταση μόνιμης επιτροπείας στην χώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κύριο σκοπό τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού και με κύρια ευθύνη την απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος.

Ο ελληνικός λαός έχει καταδικαστεί για τις επόμενες δεκαετίες σε απίστευτα βάσανα, σε ανείπωτη μιζέρια χωρίς καμία προοπτική, η χώρα έχει πουληθεί «άνευ όρων και αμετάκλητα» στους δανειστές σαν ένα απλό οικόπεδο. Γη, ήλιος, αέρας, υπέδαφος και ιθαγενείς παραδόθηκαν αμαχητί από τα κόμματα της χρεοκοπίας στην ακόρεστη όρεξη των αγορών και των σύγχρονων αποικιοκρατών.

Πρόκειται για πρωτοφανή στα ιστορικά χρονικά διεθνώς συμφωνία, όχι απλώς για «κούρεμα» χρέους, αλλά ούτε σε συνθήκες πολεμικής κατοχής, και αποτελεί πράξη ανοιχτού δωσιλογισμού. Το μόνο που μένει τώρα πια, είναι να τεθεί ο ελληνικός λαός και υπό επίσημη στρατιωτική κατοχή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προκειμένου να πειστεί πώς είναι προς το συμφέρον του να ζει ως δουλοπάροικος των αγορών και του ευρώ.


Γιάννης Δουλφής
Οικονομολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου