Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ισπανία: Νέες απεργίες και διαδηλώσεις κατά της λιτότητας


Η ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/09/2012
Νέες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας πραγματοποιήθηκαν χτες στην Ισπανία με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, τους φοιτητές και τα εργατικά συνδικάτα να παίρνουν μέρος σε στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις. Οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσαν προβλήματα στη λειτουργία του μετρό και την κυκλοφορία των λεωφορείων στη Μαδρίτη. Μεγάλες διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα στην ισπανική πρωτεύουσα έπειτα από έκκληση των εργατικών συνδικάτων. Στην Καταλονία, η απεργία των εργαζόμενων στους σιδηρόδρομους προκάλεσε καθυστερήσεις στα τοπικά δρομολόγια των τρένων. Στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, δεκάδες φοιτητές και καθηγητές διέκοψαν την τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας.
Πρόθυμος να "επανεξετάσει" τα μέτρα λιτότητας δηλώνει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Στο μεταξύ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Κοέλιο, υπό την πίεση της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους την "επανεξέταση" του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας. "Η κυβέρνηση δεν είναι ούτε τυφλή, ούτε κουφή και εγώ δεν θα μείνω βουβός", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοέλιου σε συζήτηση στο κοινοβούλιο. "Δεν μπερδεύω την αποφασιστικότητα με την αδιαλλαξία", πρόσθεσε. Στο νέο πακέτο μέτρων που προκάλεσε την οργή των Πορτογάλων προβλέπεται αύξηση από το ερχόμενο έτος των εισφορών των μισθωτών από το 11% σε 18%, ενώ οι εισφορές των εργοδοτών θα μειωθούν από 23,75% σε 18%.
Η "προσφορά" του Κοέλιο να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους ήταν και η πρώτη δήλωσή του σχετικά με τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα προκάλεσαν την αγανάκτηση των Πορτογάλων που διαδήλωσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες το περασμένο Σάββατο στη Λισσαβώνα και σε τριάντα πόλεις της χώρας. Ο Κοέλιο εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για την εφαρμογή, κατά την άποψή του επιτυχημένα, του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας.
"Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα υπό χρηματοπιστωτική βοήθεια που δεν είδε να αναθεωρούνται οι στόχοι της", δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου