Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή Ένωση «κοινό σπίτι» των… τραπεζιτών









Σε γνώση των εποπτικών αρχών κερδοσκοπούσαν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζει ο Ιρλανδός, πρώην τραπεζικό στέλεχος, Τζόναθαν Σούγκαρμαν. Το καθεστώς εγκληματικής αδιαφάνειας συνεχίζεται ακόμη και τώρα, όπως έδειξε το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor, στο οποίο εμπλέκονται οι μεγαλύτερες τράπεζες! 
Πρόκειται για σκάνδαλα που έχουν στοιχίσει πακτωλούς χρημάτων στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται στο τέλος να καθαρίσουν την «κόπρο του Αυγεία». Μόνο την προηγούμενη τριετία, από τον Οκτώβρη του 2008 ως τον Οκτώβρη του 2011, οι κρατικοί προϋπολογισμοί της Ευρώπης φορτώθηκαν με 4,5 τρισ. ευρώ. Τόσα χρήματα δόθηκαν στους αποτυχημένους τραπεζίτες τα οποία κόπηκαν από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Τσάμπα χρήμα δηλαδή για τους τραπεζίτες, φτώχεια για τον λαό.
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη με τους τραπεζίτες να έχουν πάρει από το 2008 χρήματα που ισούνται με το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας! Κι αφού οι φορολογούμενοι έσωσαν τους χρεοκοπημένους ιδιώτες τραπεζίτες, έρχονται τώρα με τα λεφτά του δημοσίου και τις πλάτες της Τρόικας και εξαγοράζουν δημόσιες τράπεζες όπως η Αγροτική και το Ταμιευτήριο για να εκμεταλλευτούν την ρευστότητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Όλα αυτά τα θέματα, όπως και το τι πρέπει να γίνει, θα συζητηθούν στην εκδήλωση που διοργανώνει την Δευτέρα η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με το ATTAC Ελλάδας, στις 8.00 στο καφέ Φλοράλ. Η εκδήλωση επιδιώκει, στο μέτρο του δυνατού, να συμβάλλει στην ενημέρωση και στην ανάπτυξη των κοινωνικών αντιστάσεων για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 11,6 δισ. που έχουν συμφωνήσει η Τρόικα εσωτερικού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) με την Τρόικα εξωτερικού (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).
Oμιλητές: Τζόναθαν Σούγκαρμαν*, πρώην τραπεζικός στέλεχος, Ιρλανδία
Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος, δημοσιογράφος, Ελλάδα
Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις. Θα υπάρχει μετάφραση και τη διερμηνεία θα κάνει ο Γιώργος Δαρεμάς από το Attac Hellas.
*Όπως θα αναδειχθεί από την ομιλία του Τζόναθαν Σούγκαρμαν, το κράτος δεν στηρίζει τις τράπεζες μόνο μέσω των χρημάτων που τους μοιράζει απλόχερα. Τις κρίσιμες χρονιές πριν την κρίση οι τράπεζες λειτουργούσαν με ρευστότητα πολύ χαμηλότερη από αυτήν που προβλέπει ο νόμος. Όταν το ανέφερε στις Εποπτικές Αρχές ο Σούγκαρμαν, αυτό του κόστισε την δουλειά του.  Η ιστορία του είναι ενός ανθρώπου που τόλμησε να στριμώξει τις Εποπτικές Αρχές και την Κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τόσο ώστε να αποκαλύπτεται το έγκλημα τις σύμπλευσης των Εποπτικών Αρχών και των τραπεζιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου