Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σκουρλέτης: Είστε εκτελεστές συμβολαίων με την τρόικα πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού


Ημερομηνία: 21/09/2012
Συγγραφέας: left.gr
Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Πάνου Σκουρλέτη στο Mega
-    κ. Σκουρλέτη, ένα σχόλιο…..
Το ότι δεν έχουν κλείσει τα μέτρα τυπικά, δεν αλλάζει την πραγματικότητα η οποία είναι η εξής:  τα μέτρα επί της αρχής είχαν συμφωνηθεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Ήταν το πακέτο των 11,5 δις που με λεπτομερέστατο τρόπο περιγράφονταν. Πάνω σε όλα αυτά τα μέτρα, εξίσου με απόλυτη σαφήνεια, και τα τρία κόμματα, με διαφορετική ένταση το καθένα, είχαν πει τι δεν θα εφαρμόσουν από τα χαράτσια, από τις νέες μειώσεις στα επικουρικά, στις συντάξεις. Μίλησαν για προσπάθειες που υποτίθεται έκαναν για μη οριζόντιες περικοπές, για ισοδύναμα μέτρα.
Όλα αυτά αποδείχτηκαν ψέματα και πράγματι βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας άνευ προηγουμένου επικοινωνιακής προσπάθειας εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Ξεκίνησε πριν τις εκλογές, τα κατάφεραν με τα τρομοκρατικά επιχειρήματα τύπου ότι αυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, αποσπάσανε οριακά την ψήφο του ελληνικού λαού ώστε να σχηματιστεί αυτή η κατάπτυστη κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί την πιο σκληρή πολιτική μετά το ’74, την πιο αντικοινωνική πολιτική μετά το ’74, χωρίς καμία προοπτική. Ούτε οι υπερασπιστές της δεν βλέπουν κατ’ ελάχιστο να πιάνονται οι στόχοι που οι ίδιοι έχουν βάλει και τώρα παίζεται αυτό το θέατρο του παραλόγου. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος  τρεις φορές….
- Μας κοροϊδεύουν δηλαδή;
Απολύτως. 
 - Κατάπτυστη κυβέρνηση;
Το σημερινό δράμα των πολιτών είναι το αποτέλεσμα των επιλογών και των πολιτικών της κυβέρνησης. Επειδή έχουμε συνείδηση της σοβαρότητας των προβλημάτων των συμπολιτών μας, μιλάμε με ένταση, φόρτιση, η οποία αντιστοιχεί στα προβλήματα του ελληνικού λαού.
Ήταν καταπληκτικό το ερώτημά σας πριν στον κ.Λυκούδη: ποια θα ήταν η διαφορά αν δεν συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ στο τελικό αποτέλεσμα ή το ΠΑΣΟΚ; Καμία διαφορά.
Η επιλογή της ΔΗΜΑΡ ως χώρος συλλογικά να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση, ήταν επιλογή εγκατάλειψης της Αριστεράς. Αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα με την πλειοψηφία των ανθρώπων που τιμώ και βρίσκονται στη ΔΗΜΑΡ έχει να κάνει, όμως, με αυστηρή κριτική στην ηγεσία της.
- κ. Σκουρλέτη, το εκφράσατε με λάθος τρόπο, κατά την άποψή μου, αλλά επί της ουσίας ήταν ένα θέμα. Δηλαδή, εσείς έχετε πιο πολύ ευαισθησία απ’ ότι έχει ο κ. Λυκούδης;
Αυτό έχει φανεί. Και επαναλαμβάνω, δεν είναι προσωπικό. Αλλά, εσείς φαντάζομαι το λέτε ως χώρος. Η πολιτική που υλοποιείται δεν χαρακτηρίζεται ούτε από κόκκο πολιτικής ευαισθησίας. Το αν θα γίνουν εκλογές θα είναι αποτέλεσμα της στάσης της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Όπως ήταν αυτοί που επέβαλλαν την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και οδηγήθηκαν στην κυβέρνηση Παπαδήμα, όπως ήταν αυτοί που οδήγησαν τον Παπαδήμα να προκηρύξει εκλογές. Το πρώτο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Αν αυτό οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης, μέσα από την αποτυχία της πολιτικής της, μέσα από τις αντιδράσεις της κοινωνίας,  προφανώς, το επόμενο βήμα – και αυτή είναι η λογική σειρά - θα είναι οι εκλογές. Αυτός είναι ο δημοκρατικός τρόπος. Αυτή τη δημοκρατία εμείς υπερασπιζόμαστε, αυτή τη δημοκρατία υπονομεύουν σήμερα οι κυβερνώντες.
Όπως οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Δένδια, ο οποίος φτιάχνει ένα κλίμα αποτροπής του κόσμου, στο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Με τις νέες εξαγγελίες που έκανε, βάζοντας τη Χρυσή Αυγή απέναντι στην Αριστερά, υιοθετείται αυτή η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας το ρόλο και τη δράση της Αριστεράς με τις δημοκρατικές της παραδόσεις, με τα νεοναζιστικά σημερινά υπόλοιπα, που εμφανίζονται σήμερα μέσα από τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό προωθείται και από μεριάς καθεστωτικών ΜΜΕ.
- Μισό λεπτό. Ο κουκουλοφόρος που σπάει στο Σύνταγμα, με τον Χρυσαυγίτη που σφάζει μετανάστες στον Αγ.Παντελεήμονα, έχουν διαφορά;
Θα σας πω το εξής. Ο κουκουλοφόρος που χτυπάει στο Σύνταγμα πρέπει να του πούμε ότι κάνει λάθος, εμείς διαφωνούμε. Ναι να τον συλλάβουμε.
- Εγώ δε νομίζω ότι ο κ. Δένδιας έβαλε μέσα τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ ή άλλες δυνάμεις της Αριστεράς…
Το έκανε ο κ. Σαχινίδης, όμως. Κι εδώ πρέπει να τοποθετηθεί κανείς, αν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξομοιώνεται με τη φασιστική Χρυσή Αυγή. Το λένε στελέχη της κυβέρνησης. Το λένε αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων. Το λένε επίσημες απόψεις έγκριτων και ιστορικών εφημερίδων. Ναι ή όχι; Αυτό χτυπάει τη δημοκρατία. Μπορούμε να ενοχοποιούμε τους κοινωνικούς αγώνες; Αυτό δεν είναι μια ολοκληρωτική αντίληψη; Εγώ, σε αυτή την προσπάθεια απομόνωσης των ναζιστών και των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής θέλω μαζί μου και τον κ. Λυκούδη.
- Δεν νομίζω ότι δεν το δέχεται.
….Αποκαλύπτεται ο κ. Γεωργιάδης από που προέρχεται και τι είναι, ένας σαλταδόρος της πολιτικής, ο οποίος με μεγάλη άνεση μπορεί να λέει ποιον; έναν αριστερό φασίστα. Έλεος. Είναι κατάπτυστος, να ζητήσει δημόσια συγνώμη γι’ αυτό που είπε. Αλλιώς, από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να συζητάω με ανθρώπους σαν τον κ. Γεωργιάδη.
 - κ. Σκουρλέτη, οφείλω να παρατηρήσω κάτι. Στην απάντηση που δώσατε στην ερώτησή μας, είχατε μια δόση τρυφερότητας μεγαλύτερη για τους κουκουλοφόρους, ενώ η βία υποτίθεται είναι καταδικαστέα απ’ όλους μας.
Δεν με αφήσατε να ολοκληρώσω. Και μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης μας είπε και φασίστες. Δεν είναι επιλογή μας η βία, αλλά προσέξτε. Ο κ. Βορίδης χθες μίλησε για τη νομιμοποιημένη έλλογη βία του κράτους. Αυτή θα την καταδικάσουμε; Εγώ λέω, λοιπόν, ότι θα πρέπει να την καταδικάσουμε. Μίλησε για την νομιμοποιημένη έλλογη βία του κράτους που πρέπει να ασκείται.
- Μα ο αρχηγός σας ήταν με τους αστυνομικούς έξω από το Καλλιμάρμαρο.
Για πολιτικές μιλάμε. Το είπε ή δεν το είπε; Με αυτή τη βία είμαστε; Με αυτή τη βία, που κυριολεκτικά και μεταφορικά οδηγεί ανθρώπους σε αυτοκτονίες, είμαστε; Είμαστε με τη βία των ΜΑΤ; Είμαστε με τη βία των απολύσεων; Είμαστε με τη βία των τρομοκρατών; Εγώ λέω όχι. Είμαστε όμως με τη βία ως αυτοάμυνα απέναντι όταν είναι απέναντι στο φασισμό, στη δικτατορία..
- Εμείς ούτε με τη βία της πείνας, της φτώχειας είμαστε…
Εάν πρέπει να εξηγήσουμε στον κουκουλοφόρο, πρέπει να εξηγήσουμε και στον Χρυσαυγίτη. Όχι του ενός να του εξηγήσουμε και του άλλου όχι….
Έχουμε κάνει κατ΄ επανάληψη πρόταση για το δημοκρατικό έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας, για διακομματική επιτροπή που να έχει ευθύνη και λόγο στο πώς σήμερα αρθρώνονται και λειτουργούν…
- Ο κουκουλοφόρος που μπορεί να ρίξει μολότοφ και να κάψει κάποιον στο μαγαζάκι του…
Κανένα έλεος. Και απορώ αυτούς που έκαψαν τη Μαρφίν, παρόλο που τους έχουν καταγράψει κάμερες, δεν τους έχουν βρει ακόμα…. Και δεν ξέρουμε από πού προέρχονται… από υπηρεσίες της ασφάλειας ενδεχομένως;
Νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση η ουσία των μέτρων, η ουσία του μνημονιακού προγράμματος μ΄ αυτά που είπε πριν ο κ. Γεωργιάδης περί ανάπτυξης και περί αναγκαιότητας το να υπάρξει παραγωγή. Δεν μπορεί να μιλάμε περί ανάπτυξης τη στιγμή που έχουμε μια σωρευτική μείωση των εισοδημάτων πάνω από 20-25%. Δεν γίνεται αυτό. Δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός…. Δεν μπορούμε να μιλάμε όταν η προοπτική είναι να κλείσουν  χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι όταν δεν υπάρχει και καμία μέριμνα πώς θα στηριχθούν αυτές. Γιατί στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης αυτού του τύπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ανάχωμα απέναντι στην κρίση, επειδή λόγω των χαρακτηριστικών τους δεν μπορούν να αλλάζουν και τόπο.
Υπάρχει μια τράπεζα ειδικού σκοπού;  Αυτός ο περιβόητος ΦΠΑ 23% που θα ήταν μια ανάσα;  Και είχαν υποσχεθεί να τον μειώσουν στην εστίαση τουλάχιστον;.. Οι ιδιωτικοποιήσεις που πάνε να γίνουν αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα της Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Δωδώνης, τι θα αφήσουν στη θέση τους; Θα έχουμε κάποιον επενδυτή ο οποίος θα έρθει εδώ, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας; Θα έχουμε μια ανάπτυξη; Όχι. Συρρίκνωση. Είναι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες εξυπηρετούν συμφέροντα αυτών που θα τα αγοράσουν, χωρίς να προσθέτουν τίποτα στην οικονομία. Η υπόθεση με το Τ.Τ. και την Αγροτική είναι υπόδειγμα ιδιωτικοποιήσεων προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και εις βάρος της κοινωνίας.
- Εάν ήσασταν επενδυτής και παίρνατε τη Δωδώνη δεν σημαίνει ότι θα προσδοκούσατε ότι θα υπάρχει μια ανάπτυξη;.. Γιατί να τα βάζατε τα λεφτά;…
Γιατί μπορεί να υπάρχει ένας ανταγωνιστής που θέλω να τον βγάλω από τη μέση…
- Μα γιατί το κάνετε από πριν;.. Γιατί δεν περιμένετε να δείτε ποιος θα υπάρξει…..
Το από πριν τι είναι; Δυόμιση χρόνια βλέπουμε πού πάει αυτή η υπόθεση. Η υπόθεση στο Τ.Τ. δηλαδή είναι υπόδειγμα σκανδαλώδους ιδιωτικοποίησης;
Από την εποχή του Σημίτη και έπειτα η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικοποιήσεις
- Να σας ρωτήσω.. Θέλετε εκλογές ή δεν θέλετε;
Εμείς αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε μαζί με την κοινωνία ώστε να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, προσβλέπουμε στην κατάρρευση της κυβέρνησης και προφανώς ο δρόμος αυτός οδηγεί, με αυτήν ακριβώς τη σειρά, σε εκλογές. Θα ήταν λάθος όμως τρεις μήνες μετά τις εκλογές να ξεκινάγαμε αντίστροφα. Να λέγαμε να γίνουν εκλογές…  Όχι..
- Μα το ίδιο δεν λέτε περιφραστικά τώρα; Όταν λέτε ότι η στρατηγική σας είναι να καταρρεύσει η κυβέρνηση δια των εκλογών προφανώς…
Αυτό νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή ζει και αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής καταλαβαίνει ότι όσο λιγότερες είναι οι ημέρες εφαρμογής αυτής της μνημονιακής πολιτικής, τόσο είναι μεγαλύτερο το όφελος…
- Καταλαβαίνω ότι με άλλα λόγια ζητάτε εκλογές…
Υπάρχει μια ενιαία λογική την οποία σας παρουσίασα. Εάν σας έλεγε εκλογές, θα λέγατε, μα καλά, τρεις μήνες μετά τις εκλογές..
- Για να μην σας το πούμε το λέτε με άλλα λόγια; Αυτό εννοείτε;..
Όχι. Θα τα πούμε τα πράγματα όπως πρέπει να γίνουν και όπως είναι οι κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού.  Δεν θα ξεκινήσουμε από το τέλος προς την αρχή.
-.. Λέτε μια κυβέρνηση κατάπτυστη, να φύγει.. τα συμφέροντα του κόσμου… αλλά δεν ζητάω εκλογές….
Το αν θα φύγει ή όχι ο κόσμος θα το αποφασίσει. Δεν είμαστε εμείς οι οποίοι θα επιβάλλουμε τις λύσεις στον κόσμο
Είναι πάρα πολύ δύσκολο και καθόλου ευχάριστο να λέω στον Σπ. Λυκούδη ότι άλλαξε στρατόπεδο, τη στιγμή που έχω πολύ νωπές εμπειρίες κοινών αγώνων. Αλλά όταν από τη μία είσαι μια δύναμη η οποία είσαι στο αντίπαλο στρατόπεδο από το μνημόνιο και μετά συμμετέχεις και στηρίζεις την πιο ακραία μορφή εφαρμογής του, αυτό είναι μια πολιτική πράξη.
Εμείς δεν έχουμε τις μαγικές λύσεις. Το γεγονός ότι η προγραμματική συμφωνία που ήταν το άλλοθι της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης έχει πλέον γίνει κουρελόχαρτο έχει πλέον γίνει κατανοητό απ΄ όλους. Δεν επιχειρείται κανενός είδους ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Εμείς με υπεύθυνο και ρεαλιστικό τρόπο θέλουμε και καταθέτουμε μια πρόταση που να εκφράζει τις πραγματικές πλειοψηφικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου