Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ζοφερή νύχτα


Ημερομηνία: 05/09/2012
Πηγή: www.avgi.gr
Αναφορικά με το non paper της τρόικας για τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας
Δεν είναι τυχαία η αποστολή του non paper της τρόικας, με το οποίο ανακινείται θέμα καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού μείωσης των μισθών και κατάργησης ακόμη και του κουτσουρεμένου κατώτατου μισθού. Κυβέρνηση και τρόικα ανοίγουν όλα τα μέτωπα, επιδιώκουν να δημιουργηθεί κλίμα απόγνωσης στην κοινή γνώμη. Όταν εξελίσσεται γενική επίθεση εφ' όλου του κοινωνικού μετώπου, είναι προφανές ότι επιδιώκεται να μην ξέρει ο πολίτης από πού να προφυλαχθεί και να βυθιστεί στη σύγχυση και τη μοιρολατρία.
Όλα όσα ζούμε, ιδιαιτέρως στις μέρες της τρόικας εσωτερικού, συνιστούν κατεδάφιση εδραιωμένων κοινωνικών κατακτήσεων. Δεν επελαύνει απλώς μια, έστω σκληρή, λιτότητα. Θεσμοθετούνται μηχανισμοί διαρκούς κατάρρευσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, πειθάρχησης και φτωχοποίησης της κοινωνίας. Το Μνημόνιο στον αυτόματο πιλότο...
Όταν καταργείται ο βασικός μισθός, δεν φτωχαίνει μόνον ο εργαζόμενος. Πέφτουν έξω και τα ασφαλιστικά ταμεία, διότι διαλύονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Η εισφοροδιαφυγή μετατρέπεται σε εισφοροαπαλλαγή! Αν συνυπολογιστούν μάλιστα οι επιπτώσεις από την ύφεση, την ανεργία και το "κούρεμα", τότε τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Το πιθανότερο είναι η ύφεση να παραμείνει για αρκετά χρόνια. Και η όποια ανάπτυξη να μη συνοδευτεί από αύξηση θέσεων εργασίας ανάλογη με αυτές που χάνονται. Το βιοτικό επίπεδο δεν θα επιστρέψει εύκολα εκεί που το βρήκαν η κρίση και η λαίλαπα του Μνημονίου. Ό,τι χάνεται, για να αναπληρωθεί, θα χρειαστούν πολλαπλάσιες προσπάθειες και ισχυρή πολιτική ανατροπή. Γι' αυτό οι κοινωνικοί αγώνες, για να αποδειχθούν αποτελεσματικοί, θα αναζητήσουν την αντιστοίχησή τους με τις πολιτικές διεργασίες. Η νύχτα προβλέπεται ζοφερή. Γι' αυτό επιβάλλεται άμεσα η αφύπνιση.
Όσα συμβαίνουν δεν είναι ένα "ατύχημα". Είναι εκ προμελέτης. Συνιστούν προϋποθέσεις για το περιβόητο "μπόνους" που συζητείται, με την επιμήκυνση και το δεύτερο "κούρεμα". Οι θυσίες δεν θα έχουν κανένα θετικό αντίκρισμα για τους πολλούς, θα μεγαλώσουν όμως τα κέρδη και την εξουσία των ισχυρών και των πλουσίων. Οι κοινωνικοί αγώνες κατά του Μνημονίου προσλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο άμεση πολιτική διάσταση. Το κάλεσμα των 200 συνδικαλιστών για γενική απεργία ενεργοποιεί μια κατεύθυνση αναζήτησης για άμεση απάντηση. Στη συνέχεια θα φανεί αν η κοινωνία άμεσα θα ξαναπιάσει το νήμα των αγώνων της περσινής χρονιάς. Τίποτε δεν είναι ευθύγραμμο, είναι όμως αναγκαίο.
Πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου