Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΙ ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Τελευταία νέα σχετικά με τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των εργαζομένων για το δεύτερο μέγα τραπεζικό σκάνδαλο των εγχωρίων και διεθνών νεομαυραγοριτελευθεριακών ταλιμπάν της ‘‘αγοράς‘‘, που ανταλλάσουν μεταξύ τους ‘‘δωράκια‘‘ σε βάρος του ελληνικού λαού, φορτώνοντάς του παράλληλα και τα παράπλευρα έξοδα. Μετά την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ακολούθησε σε χρόνο ρεκόρ και το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ στις κρατικο - νομικιστικο - πολιτικές μεθοδεύσεις τους. Κατά τα άλλα ζητούν μετ’ επιτάσεως πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας από τις  ‘‘αγκυλώσεις‘‘ της. Πλήρης απορρύθμιση των πάντων και υπαγωγή τους στον απόλυτο άνωθεν έλεγχο των μηχανισμών των δανειστών και πτωχο - τραπεζοκρατών του καθεστώτος της χρεωκρατίας. Αυτό λοιπόν που βιώνουμε δεν είναι μια κρίση όπως οι περισσότεροι διατείνονται, αλλά η νέα φάση του αδηφάγου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, που προέκυψε ως αποτέλεσμα της αντιμετώπισης της κρίσης του. 

Γ. Δ. 



Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προς τον πρωθυπουργό για τη χωρίς προσχήματα απαξίωση του ΤΤ

Ημερομηνία: 04/09/2012

Συγγραφέας: left.gr
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας με θέμα τη χωρίς προσχήματα απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του.
Σας δημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό: 
Θέμα: «Η χωρίς προσχήματα απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του».
4/9/2012
Με την καταστροφική δημόσια δήλωσή του «περί μη βιωσιμότητας» ο υπουργός Οικονομικών κατόρθωσε μόλις σε μία ημέρα να απαξιώσει την υγιέστερη τράπεζα, με τις χαμηλότερες επισφάλειες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που, πριν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας, είδε σε μία μόλις ημέρα την τιμή της  μετοχής του να χάνει 30% και να αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ την αμέσως προηγούμενη μέρα σημείωνε άνοδο κατά 1,3 % περίπου. 
Εμφανίστηκε ως μη βιώσιμη τράπεζα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που οι ζημιές  (περίπου 3,5 δις) προέρχονται μόνο από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, ενώ στην πραγματικότητα είχε κέρδη και για το λόγο αυτό τα ίδια κεφάλαιά του εμφανίστηκαν αρνητικά μόνο κατά -2,3 δις. Αντίθετα οι ζημιές των  4 ιδιωτικών τραπεζών, που καλύφθηκαν από την ανακεφαλαιοποίησή τους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προέρχονται από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, αλλά και από τα επισφαλή δάνεια που είχαν χορηγήσει . 
Είναι προφανές πως και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιφυλάσσεται η ίδια αντιμετώπιση που είχε η άλλη κρατική τράπεζα, η Αγροτική, με σκοπό να παραχωρηθεί - χαρισθεί, απαλλαγμένο βαρών σε κάποιον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο. 
Επειδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει επισφαλή δάνεια, δεν έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη λειτουργία του, αλλά αντίθετα μόνο κατά την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις από το ΤΤ, και αποτελεί τον τελευταίο δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό μας σύστημα, 
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
1. Από πού πηγάζει, και πως τεκμηριώνεται η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περί μη βιωσιμότητας του Τ.Τ., όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών;
2. Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η Έκθεση της Black Rock; 
3. Γιατί το Τ.Τ., του οποίου οι ζημιές του προέρχονται μόνο από το κούρεμα των ομολόγων, εξαιρέθηκε από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης; 
4. Με ποιο τρόπο θα αναπληρωθεί η ζημιά των μικρομετόχων από την απαξίωση της τιμής της μετοχής, που προκάλεσε η καταστροφική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών;
Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξης Τσίπρας»

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωής Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την επιχειρούμενη διάλυση και εκποίηση του ΤΤ

Ημερομηνία: 05/09/2012
Συγγραφέας: left.gr
"Οι ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέχουν αδιαμφισβήτητη πολιτική και ποινική απαξία, σε βαθμό κακουργηματικού οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας" - Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Κουρουμπλή, με αφορμή την απροκάλυπτη απαξίωση από την κυβέρνηση του ΤΤ, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίησή του.
Μία μέρα μετά την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, με θέμα τη χωρίς προσχήματα απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, δύο ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, τάσσονται ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
"Οι ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέχουν αδιαμφισβήτητη πολιτική και ποινική απαξία, σε βαθμό κακουργηματικού οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας", αναφέρουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν: "Για το σκάνδαλο αυτό, πέραν των ποινικών ευθυνών, υπάρχουν αστικές ευθύνες αποζημίωσης για την ανυπολόγιστη ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, των λοιπών μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των καταθετών και των εργαζομένων".
Οι δύο βουλευτές μιλούν για ποινικές και αστικές ευθύνες που βαρύνουν τόσο τον ίδιο τον αρμόδιο Υπουργό όσο και κάθε «πρόθυμο», ενεχόμενο πρόσωπο στην δρομολογημένη από καιρό διαδικασία απαξίωσης της μέχρι πρότινος πρώτης σε κεφαλαιακή επάρκεια Τράπεζας στην Ελλάδα και τρίτης στην Ευρώπη, θέση που πιστοποιημένα κατείχε το Τ.Τ. μέχρι το P.S.I.
Όπως παρατηρούν, το θέμα χρήζει άμεσης εξέτασης και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία ο Υπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις εισηγήσεις και επίσημα στοιχεία που είχε για τη δήλωσή του και για τα πρόσωπα που εισηγήθηκαν ή του παρέδωσαν στοιχεία, καθώς επίσης για το πότε συζητήθηκε το θέμα το Υπουργικό Συμβούλιο. "Eξηγήσεις για την στάση του οφείλει να δώσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος", καταλήγει η δήλωσή τους.

Η μεθοδευμένη απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να ξεπουληθεί

Ημερομηνία: 31/08/2012
Συγγραφέας: left.gr
Τρικομματική κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ δεν αποκλείεται και το σπάσιμο σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και η εκποίηση της "καλής" τράπεζας, όπως έγινε με την Αγροτική.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ., το Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34%, έμμεσα άλλο ένα 10% που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ, ενώ ποσοστό 7% έκαστη διαθέτουν η Eurobank και η Εθνική.

Η μεθοδευμένη απαξίωση


Στο limit down διαπραγματευόταν την Πέμπτη η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέχρι τη στιγμή που η διοίκηση του ΧΑ ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή της
Νωρίτερα αδυναμία να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 2011 εντός της προσθεσμίας δήλωσε η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επικαλούμενη "δυσμενείς συνθήκες". 
Μετά αυτό και ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. από χτες 31 Αυγούστου.
Όλα αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εργαζομένων του.
Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας για πώληση της τράπεζας, θα εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Σ' αυτές συμπεριλαμβάνεται και το σπάσιμο σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και την εκποίηση της "καλής" τράπεζας, όπως έγινε με την Αγροτική.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέχει ποσοστό 6%, όσο και η Eurobank, εμφανίζονται ως επικρατέστεροι «μνηστήρες».
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την Πέμπτη 24ωρη απεργία, ενώ νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν και για σήμερα Παρασκευή. 

"Η μεθοδευμένη απαξίωση του ΤΤ ξαφνιάζει ακόμα και τους πιο σκληραγωγημένους επικριτές αυτής της κυβέρνησης"


Σε δήλωσή του για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών, αναφέρει ότι "η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει από καταστροφικές, αλλά και απόλυτα ταξικά μεροληπτικές επιλογές που από οικονομική άποψη δεν συνιστούν απάντηση απέναντι στην ύφεση και την οικονομική κρίση. Η μεθοδευμένη, όμως, απαξίωση του ΤΤ για να ξεπουληθεί όπως-όπως, καταφέρνει να ξαφνιάσει ακόμα και τους πιο σκληραγωγημένους επικριτές αυτής της κυβέρνησης".
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει επίσης:
"Το ΤΤ δεν είναι μόνο μια εν δυνάμει βιώσιμη τράπεζα, με στέρεα βάση στις καταθέσεις της, αλλά σηματοδοτεί, και μέσω των εργαζομένων της, διαφορετικές αξίες και πρακτικές εντός του τραπεζικού συστήματος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να έχει καμία θέση στα οράματα μιας κυβέρνησης που έχει υιοθετήσει πλήρως όλα τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμα και αν το ΤΤ μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, για αυτήν την κυβέρνηση πρέπει να εξαφανιστεί. Ας το θυμόμαστε αυτό την άλλη φορά που κάποιος από την κυβερνητική πλειοψηφία επικαλεστεί την ανάπτυξη. Ανάπτυξη χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία, απλώς δεν υφίσταται".

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν σύγκληση της Επιτροπής Οικ. Υποθέσεων για το Τ.Τ.

Ημερομηνία: 04/09/2012
Συγγραφέας: left.gr
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επιστολή τους ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Αντώνιο Μπέζα τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η επιστολή είναι η ακόλουθη:
"Με τις γνωστές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών οι οποίες οδήγησαν εκτός διαπραγμάτευσης τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η κυβέρνηση προφανώς επιχειρεί τη διάλυση και εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατά τα πρότυπα της Αγροτικής. 
Επειδή ενδεχόμενες τέτοιες αποφάσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία συνολικά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερα και 
Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρά σε τέτοιου είδους μείζονες αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον  της χώρας και μάλιστα ερήμην της Βουλής, 
Ζητάμε την άμεση, πριν τη λήψη οποιασδήποτε κυβερνητικής απόφασης, σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να προσέλθει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και να ενημερώσουν για το κρίσιμο θέμα του ΤΤ και το μέλλον του σύμφωνα με το άρθρο 41Α, παράγρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής. 
Οι αιτούντες βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
Βαλαβάνη Νάντια
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτρης
Δερμιτζάκης Κώστας
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Σαμοΐλης Στέφανος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 
Τσακαλώτος Ευκλείδης"

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΤΤ

Ημερομηνία: 30/08/2012
Συγγραφέας: left.gr
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση:
Απάντηση στον Υπουργό Οικονομικών, για τη βιωσιμότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου 
Με περίσσιο θράσος ο Υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας δήλωσε εχθές στην Ελληνική Βουλή ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο. 
Προσκαλούμε και προκαλούμε τον Υπουργό Οικονομικών με οποιοδήποτε επιτελείο οικονομικών εμπειρογνωμόνων να στοιχειοθετήσει τη μη βιωσιμότητα του ΤΤ σε σχέση με τις αποκαλούμενες τέσσερις συστημικές τράπεζες. 
Είμαστε βέβαιοι ότι η σύγκριση θα αποκαλύψει και θα ξεσκεπάσει το σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος των αποταμιευτών και μικρομετόχων του ΤΤ προς όφελος διαπλεκόμενων τραπεζικών συμφερόντων. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μόνο στοιχεία που όφειλε να γνωρίζει ο κος Στουρνάρας:
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν η πρώτη τράπεζα της Ελλάδος και η τρίτη στην Ευρώπη σε επάρκεια κεφαλαίων. 
Το  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ουδέποτε έως σήμερα στην πορεία των 112 χρόνων έχει επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο έστω και με ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Αντίθετα την τελευταία μόνο πενταετία το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3δις € από το ΤΤ. 
Η ποιότητα χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι η καλύτερη της αγοράς και οι επισφάλειες δανείων οι χαμηλότερες στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. 
Η εξάρτησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Ελλάδος σε σχέση με τις καταθέσεις του είναι κάτω του 25% όταν σε συγκεκριμένες συστημικές είναι πάνω από 120%. 
Κύριε Υπουργέ,
Πως η «πολύφερνη νύφη» όπως θεωρείται χρόνια τώρα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετατράπηκε σε ένα βράδυ σε μη βιώσιμη τράπεζα;  
Τι άλλαξε κύριε Υπουργέ από τη συνάντησή μας στις 10 Αυγούστου, όπου εκθειάσατε το ρόλο και τη διαχρονική προσφορά του ΤΤ στην Ελληνική οικονομία, ενώ είπατε επί λέξη ότι «το μοναδικό πρόβλημα στα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ, προκύπτει από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων»;
Ποια διατεταγμένη υπηρεσία εκτελείτε και ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε, καθώς αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι είσαστε ανίδεος, με βάση την πολύχρονη διαδρομή σας στον Τραπεζικό χώρο. 
Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική δικαιοσύνη, διατηρώντας την ανεξαρτησία της, θα αποκαλύψει ποιοι είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτού του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ.
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ο αγώνας  μας συνεχίζεται με νέα 24η απεργία για Παρασκευή 31.8.2012 με παραμονή όλων των εργαζομένων στο κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας έως την Κυριακή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου