Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΟΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ISKRA
ΒΡΩΜΙΚΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ!

Πανικός φαίνεται πως έχει καταλάβει τους καταθέτες στον ευρωπαϊκό νότο σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επισημαίνει τις δηλώσεις του Παπούλια, όπως καταγράφονται στα πρακτικά της συνάντησης του με τους Ευ. Βενιζέλο, Α. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ανησυχίες του στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πως «ο μεγάλος φόβος των καταθετών μπορεί να εξελιχθεί και σε πανικό».

Τη Δευτέρα, όπως αναφέρεται στα ίδια πρακτικά, τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο όπως σημειώνει το Reuters το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, κύμα αναλήψεων σημειώνεται και σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία, ενώ την Πέμπτη η Τράπεζας της Ισπανία ανέφερε πως οι πελάτες είχαν πραγματοποιήσει αναλήψεις πάνω από 1 δις ευρώ.



Το Reuters σημειώνει ότι οι Έλληνες ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις τους σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και σημειωθεί απότομη υποτίμηση. Στην Ισπανία οι καταθέτες «ταρακουνήθηκαν» από την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει την Bankia, λόγω προβλημάτων της τράπεζας, ενώ παράλληλα εκφράζονται και έντονες ανησυχίες για το αποτέλεσμα που θα έχει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που ακολουθεί η κυβέρνηση, στο τραπεζικό σύστημα.



Επικαλούμενο δύο τραπεζικές πηγές από την Ελλάδα το Reuters αναφέρει πως οι αναλήψεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη από τις ελληνικές τράπεζες ήταν αντίστοιχες με αυτές της Δευτέρας.

«Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυτή τη περίοδο το χειρότερο επακόλουθο των τελευταίων εξελίξεων, την ανάληψη των καταθέσεων», δήλωσε ο Arnaud Poutier, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής IG Markets.



Όπως αναφέρει το Reuters, το φαινόμενο είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια, τότε που η κρίση χρέους άρχισε να εντείνεται. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το Reuters οι αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες από την αρχή του 2010 ανέρχονται σε περίπου 72 δις ευρώ (30%). Πέντε από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες είχαν απώλειες καταθέσεων 37 δις ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Σε αυτές, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, συμπεριλαμβάνονται Eurobank με 12 δις και Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Alpha Bank με 8 έως 9 δις.

Οι καταθέτες μεταφέρουν τα χρήματά σε άλλες τράπεζες ή τα μετατρέπουν σε χρυσό. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, το φαινόμενο καταγράφεται σταδιακά στην Ελλάδα και δεν έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. «Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει αν σημειωνόταν μία απότομη απώλεια της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες», αναφέρει το δημοσίευμα.



Ανάλογο περιστατικό, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, είχε σημειωθεί στη Βρετανία με την τράπεζα Northern Rock όταν τον Σεπτέμβριο του 2008, μέσα σε μία νύχτα, σχηματίστηκαν ουρές για ανάληψη των καταθέσεων, παρά τις εγγυήσεις που δινόντουσαν, με αποτέλεσμα η βρετανική κυβέρνηση να αναγκαστεί να την κρατικοποιήσει.



Το κύμα αναλήψεων καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία από 120 ευρωπαϊκές τράπεζες. Μόνο στο Βέλγιο πάνω από 120 δις αναλήψεις σημειώθηκαν από τις τράπεζες Dexia και KBC.



Στη Γαλλία, περίπου 90 δις ευρώ «έκαναν φτερά» από τις τράπεζες μεταξύ των οποίων και οι Credit Agricole και BNP Paribas. Το Reuters σημειώνει πως οι γαλλικές τράπεζες είχαν τεράστιες απώλειες το 2011 και από την έκθεσή του στα ελληνικά ομόλογα. Ανάλογα φαινόμενα και στην Ιταλία και στην Ισπανία.



Αντίθετα, στη οι βρετανικές τράπεζες δυναμώνουν καθώς αρκετά μεγάλα ποσά που αποσύρονται από τον ευρωπαϊκό νότο «ταξιδεύουν» στη Βρετανία. Το τελευταίο διάστημα περισσότερα από 140 δις ευρώ έχουν κατατεθεί σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Η εκτός ευρωζώνης Βρετανία εκτιμάται ως ένα ασφαλές καταφύγιο από τους καταθέτες με κυρίαρχες τις τράπεζες HSBC και Standard Chartered.



Μεγάλες εισροές καταγράφονται στη Barclays, τη γερμανική Deutsche Bank, την ελβετική Credit Suisse, τη UBS, και τις ρωσικές και Sberbank και VTB.



*Ακολουθεί το πρωινό ρεπορτάζ της Iskra:



ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΘΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ!

ΑΝΑΓΚΗ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η ΕΕ, αν όχι και οι ΗΠΑ μαζί με τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ενόψει των δεύτερων ελληνικών εκλογών.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι νιώθουν πανικόβλητοι μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησης της Αριστεράς με την οποία συνδέουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ ζωγραφίζουν την τελευταία με ακραία τρομακτικούς όρους!

Στην πραγματικότητα αυτό που φοβούνται οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί και διεθνείς καπιταλιστικοί κύκλοι είναι, με αφετηρία την Ελλάδα, να απολέσουν τον έλεγχο των εξελίξεων στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Παραθέτουμε στη συνέχεια, χωρίς κρίσεις και σχόλια ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, το ΑΠΕ και διεθνή πρακτορεία:

ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην Ευρώπη πληροφορίες που διοχετεύονται, ότι οι Έλληνες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενοι έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας συνοδεύονται από κοστολόγια μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ. Η βρετανική Guardian, αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος εξόδου θα ανέλθει σε ένα τρις δολάρια, περίπου 850 - 900 δισ. ευρώ. H Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή ενώ για δραματικό αντίκτυπο μίλησαν την Τετάρτη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

GUARDIAN

Η βρετανική Guardian υποστηρίζει ότι ήδη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Σερ Μέρβιν Κινγκ, ότι η Ευρώπη «κατασπαράσσει τον εαυτό της».

FINANCIAL TIMES

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές στην Αθήνα, οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τη Δευτέρα και την Τρίτη. Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο κατάρρευσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

ΔΝΤ - ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ολλανδική τηλεόραση, προσθέτοντας παράλληλα ότι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα «πρέπει να δείξουν τη βούληση τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΖΕΛΙΚ

Ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας για αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που υλοποιούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε Ρόμπερτ Ζέλικ. «Το βασικό ερώτημα δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία και η Ιταλία», ανέφερε σε συνάντησή του στη Λέσχη Οικονομολόγων στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

IIF - ΝΤΑΛΑΡΑ

Και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα προειδοποίησε πως ο αντίκτυπος από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν τεράστιος για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα ακολουθούσε «ένας Αρμαγεδδών».
«Οι πιέσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία ακόμα και στην Ιταλία και πιθανόν στην Ιρλανδία θα ήταν τεράστιες», ανέφερε ο Τσαρλς Νταλάρα σε ομιλία του στο Δουβλίνο, όπως αναφέρει το Reuters. Σημείωσε δε ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι δυνατή, αλλά όχι πιθανή ή αναπόφευκτη, εξαιτίας του «τεράστιου κόστους» για την ίδια την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. «Δεν θέλω καν να εκτιμήσω το κόστος που θα έχει στην Ευρώπη η προσπάθεια σταθεροποίησης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδα, αλλά θα ήταν πολύ μεγάλο» σημείωσε.

CNN

«Φόβος και σύγχυση κυβερνούν, καθώς η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με ένα αβέβαιο μέλλον» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του CNN. «Σύγχυση, φόβος, απογοήτευση: τα συναισθήματα είναι έντονα στους Έλληνες πολίτες, καθώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον επόμενο μήνα και μεγάλη ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον της χώρας» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

WALL STREET JOURNAL

Η αμερικανική Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα διόρισε υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τόσο τα κόμματα στην Ελλάδα, οσο και οι πιστωτές της χώρας, ισχυρίζονται ότι οι εκλογές του Ιουνίου είναι μία ευκαιρία των ψηφοφόρων να δείξουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

DIE WELT

«Μια ασταθής ήπειρος - Φόβος για τη δύση του ευρώ» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. «Τι έρχεται μετά την Ελλάδα; Οι πολίτες κάνουν επιδρομές στους λογαριασμούς τους, η Ιταλία προτίθεται να χρησιμοποιήσει στρατό κατά των πολιτών και οι επενδυτές φοβούνται για τα χρήματά τους. Στην Ευρώπη, κυριαρχεί η αβεβαιότητα» γράφει η εφημερίδα.

SUDDEUTSCHE ZEITUNG

H Süddeutsche Zeitung σχολιάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όχι, δεν είναι αριστεροί ριζοσπάστες, είναι αριστεροί λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό ό,τι αυτός θα ήθελε, δηλαδή την επιστροφή στην άνετη Ελλάδα του χθες». Δεν αφήνει πάντως ασχολίαστη την άκαμπτη στάση που τηρεί η Γερμανία και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν θέλει να δει ο Σόιμπλε ότι εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες κάνουν μεν περικοπές, αλλά η συγκεκριμένη συνταγή οδηγεί τους πολίτες στην απόγνωση; Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αλλιώς η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει».

Πέμπτη 17 Μαϊου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου