Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η δόση και άλλα παραμύθια


Αντώνης Δελλατόλας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 Νοεμβρίου 2012
Η «τρόικα εσωτερικού» και οι παραφυάδες αυτής – ορισμένοι συνάδελφοι στα κανάλια που ανερυθρίαστα κουνάνε το δάχτυλο με ύφος δημοδιδασκάλου σε όποιον έχει αντίρρηση – μας είχαν διαβεβαιώσει ότι, μόλις ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή, θα πάρει το αεροπλάνο ο Στουρνάρας, θα πάει στο Γιούρογκρουπ, θα του δώσει ο Σόιμπλε τα 31 δισ. και βάλε και θα επιστρέψει με το ίδιο αεροπλάνο, φωνάζοντας τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη να κουβαλήσουν τα τσουβάλια με τα ευρώ στα υπόγεια του Μαξίμου, για να τα μοιράσουν κατευθείαν στην αγορά, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατίες.
Επίσης, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όσους έβαλαν πλάτη με πρωτοσέλιδα για να περάσουν τα μέτρα, θα τους έδιναν το κατιτίς τους, ώστε να ξεπεράσουν τον δανεισμό που τους πνίγει – τι είναι, εξάλλου, 300 εκατομμύρια (το γράφω ολογράφως για να το εμπεδώσετε, «τριακόσια εκατομμύρια ευρώ») –, με διαφανείς διαδικασίες βεβαίως και με αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι σε άλλα ΜΜΕ, όπως πάντα!
Αντί λοιπόν να γίνουν όλα αυτά, οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι μάς λένε κάτι περίεργα, του τύπου «θα δούμε», «δεν συμφωνεί το ΔΝΤ», «δεν είναι βιώσιμο το χρέος», «θα δούμε τον τρόπο», «θα βάλουμε ρήτρα» και άλλα τέτοια.
Τι στο καλό συμβαίνει λοιπόν;
Μας έλεγαν παραμύθια οι της συγκυβέρνησης ότι τα είχαν συμφωνήσει ή οι τροϊκανοί μάς τα γυρίζουν;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι τροϊκανοί δεν τα γυρίζουν. Αυτά έλεγαν πάντα. Ψηφίστε τα μέτρα, κόψτε μισθούς - συντάξεις, αλλάξτε το εργασιακό καθεστώς, διαλύστε την κοινωνία, και εμείς θα σας δώσουμε τα λεφτά στον χρόνο που θέλουμε, με τον τρόπο που θέλουμε, για εκεί που θέλουμε (δηλαδή να πληρώνετε τα δάνεια που σας δώσαμε με τόκο), και για τα άλλα βλέπουμε...
Αυτά ακριβώς δεν έλεγαν;
Εκείνοι που έλεγαν άλλα γι’ άλλα ήταν οι συγκυβερνώντες, οι οποίοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι, εκτός από τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκαναν με την τρόικα – τελικά πέτυχαν να βάλουν σαπούνι στο σχοινί για να μην πονέσει ο λαιμός της κοινωνίας από το πνίξιμο –, πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να πάρουμε τη δόση τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.
Το ποιος παραπλανά τον κόσμο είναι φανερό.
Τη δόση θα την πάρουμε όταν διασφαλιστεί απολύτως από τους τροϊκανούς ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω πρώτα από όλα, και ό,τι περισσεύει, θα πηγαίνει όπου θέλουν οι ίδιοι, και όποτε θέλουν...
Ακόμα και αν ο Σαμαράς πάει στις Βρυξέλλες και φροντίσει ο ίδιος για τη «φορτωτική», για να χτίζεται και το προφίλ του ηγέτη της διευρυμένης Κεντροδεξιάς, τα παραπάνω δεν αλλάζουν.
Άλλο η εικόνα, άλλο η ουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου