Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

218 δισ. ευρώ στις τράπεζες και εμείς πεθαίνουμε σαν τα σκυλιά!


Στέφανος Μυτιληναίος  www.tsantiri.gr
«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δόση των 31,5 δισ. θα εκταμιευθεί, έως τα μέσα Νοεμβρίου, μόλις υιοθετηθεί η έκθεση της τρόικας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για την καταβολή της δόσης και προσέθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου». Πηγή ethnos.gr, 20 Οκτωβρίου 2012.
Σήμερα, 9 Νοεμβρίου, διαβάζουμε: «Tα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που λήγουν 16/11 αλλά και η δαπάνη για μισθούς και συντάξεις (συνολικά 6,2 δισ.) εξυπηρετούνται από τα τρέχοντα φορολογικά έσοδα που κατά μέσον όρο υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ μηνιαίως» και «ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης. Οι παροικούντες τις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τη Φρανκφούρτη (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την Ουάσιγκτον (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) γνώριζαν εξ αρχής ότι, όχι απλά η δόση, αλλά ούτε καν η απόφαση για την εκταμίευσή της επρόκειτο να ληφθούν μέσα στο Νοέμβριο«.
Όλο αυτό λέγεται, με πολύ απλά λόγια, πολιτική εξαπάτηση! Επίσης λέγεται και ψέμα! Ότι είναι δωσίλογοι το γνωρίζαμε ήδη!
Μια χούφτα πολιτικάντηδων εμπαίζουν ένα ολόκληρο έθνος και καταπατούν το Σύνταγμα, βυθίζουν το λαό στην ανεργία -25,4% τον Αύγουστο, δηλαδή 1.267.595 συμπολίτες μας χωρίς δουλειά και τώρα έχουμε Νοέμβριο- βυθίζουν την οικονομία μας στην πιο βαθιά ύφεση και όλο αυτό, έχουν το θράσος, να το αποκαλούν «σωτηρία»!
Τα περιβόητα 31, 5 δισ. ευρώ έπρεπε να τα είχαμε πάρει από τον Ιούνιο (αρχές καλοκαιριού) και τον Σεπτέμβριο (αρχές φθινοπώρου) έπρεπε να είχαν έλθει ακόμα 5 δισ. ευρώ. Σύνολο, 36, 5 δισ. ευρώ που έπρεπε να τα είχαμε ήδη δανειστεί για να να μην χρεοκοπήσουμε μέσα στους τελευταίους 4 μήνες. Αυτά μας λένε, ότι χωρίς τα δανεικά θα μας φάει το μαύρο σκοτάδι! Τον Δεκέμβριο μάλιστα προβλέπεται να δανειστούμε ακόμα 8,3 δισ. ευρώ, για να φτάσει ο δανεισμός στα 44,6 δισ ευρώ.
Και όμως, ούτε καταστράφηκε η χώρα, ούτε χρεοκόπησε αυτούς τους 4 μήνες. Και σε όποιον απορεί πώς καταφέρνουμε και επιβιώνουμε δίχως αυτά τα δισεκατομμύρια, η απάντηση είναι απλή:
Για να δούμε όμως που θα πάνε αυτά τα περιβόητα 31,5 δισ. ευρώ.
Από αυτή τη λεγόμενη δόση-μαμούθ που περιμένουμε, ένα πολύ μικρό κομμάτι της τάξης των 500 εκ. περίπου, θα διατεθεί στην πραγματική οικονομία, για την κάλυψη των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους προμηθευτές του (ΕΟΠΥΥ κλπ), από τα 8,294 δισ. ευρώ, που οφείλονται σε αυτούς.
Τα 3,8 δισ. ευρώ, προορίζονταν για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που λήγουν μέσα στο Νοέμβρη (αυτά όμως τα χρήματα βρέθηκαν από τα φορολογικά έσοδα). Τα 2,4 δισ. ευρώ πρέπει να καλύψουν το φετινό έλλειμμα. Το μεγάλο μέρος (24,8 δισ. ευρώ) προορίζεται για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. ΔΗΛΑΔΗ, όλη η φασαρία γίνεται για να πάρουν ζεστά δισεκατομμύρια οι τράπεζες. Με άλλα λόγια, θα δανειστεί ο ελληνικός λαός για τις τράπεζες. Μόνο 500 εκ. ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία.
Γνωρίζετε μέχρι στιγμής πόσα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν πάρει οι τράπεζες; Ετοιμαστείτε για πολλά εγκεφαλικά (ακολουθεί απόσπασμα από άρθρο του Πάνου Παναγιώτου):
Πολύ πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση η κυβέρνηση Καραμανλή ενέκρινε πακέτο κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες αξίας 28 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο απ’ το 10% του ΑΕΠ της χώρας. (Ν. 3723 ΦΕΚ 250-9 ΔΕΚ 2008).
Όταν η κρίση ήταν πια δεδομένη και η συμφωνία για το πακέτο στήριξης είχε κλείσει, η κυβέρνηση Παπανδρέου έσπευσε να εγκρίνει νέες κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες ύψους 15 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνούσε το 5% του ΑΕΠ (Παπανδρέου: -Ν.3845 ΦΕΚ65 6ΜΑΙ 2010 – 15 δισ. ευρώ).
Ενώ η χώρα βρισκόταν υπό στήριξη και λάμβανε κατά κοινή πια ομολογία τα σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα που έχει λάβει ποτέ αναπτυγμένη χώρα στη μοντέρνα ιστορία, προσπαθώντας να αποφύγει την πτώχευση, η κυβέρνηση Παπανδρέου ενέκρινε και τρίτο πακέτο κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες, ύψους 10 δισ. ευρώ ( Ν. 3864 ΦΕΚ 119 21 ΙΟΥΛ 2010).
Παρά το γεγονός πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε σφόδρα η τότε κυβέρνηση ενέκρινε άλλα τρία πακέτα κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες συνολικού ύψους 85 δισ ευρώ:
Ν. 3672 ΦΕΚ 148 3 ΣΕΠΤ 2010 – 25 δισ. ευρώ
Ν. 3965 ΦΕΚ 113 18 ΜΑΙ 2011 – 30 δισ. ευρώ
Πρ Νομ Περ. ΦΕΚ 203 14 ΣΕΠΤ 2011- 30 δισ. ευρώ
Με την Ελλάδα να έχει ήδη αποδεχτεί την αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων της και να έχει συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της εν μέσω μία δραματικής ύφεσης, η κυβέρνηση Παπαδήμου προχώρησε στην έγκριση και νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ (Ν. 4031 ΦΕΚ 256 – 9 ΔΕΚ 2011 – 30 δισ. ευρώ).
Έτσι, το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες ανήλθε στα 168 δισ. ευρώ. Πέρα απ’ αυτό με βάση τη συμφωνία για το PSI η Ελλάδα θα παράσχει 50 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Έτσι, το σύνολο εγγυήσεων και δανείων που παράσχει το κράτος στις τράπεζες ανέρχεται στα 218 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, σχεδόν, στο 100% του ΑΕΠ της χώρας.
Και το άρθρο καταλήγει: Ποιος αποφάσισε πως το σημαντικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι οι τράπεζες; Ως πότε θα συντηρηθεί ο μύθος πως η ελληνική κρίση δεν είναι τραπεζική και μέχρι πότε θα σώζονται οι τράπεζες και θα υποφέρουν οι πολίτες;
Γιατί δεν αποφασίζουμε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να σώσουμε τον ελληνικό λαό και να αφήσουμε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους;
Να το πάμε από την αρχή, λοιπόν, για να τελειώνουμε με τα ψέματα και τα ψευτοδιλήμματα: η μνημονιακή παρέα, η συγκυβέρνηση της αηδίας και το προηγούμενο αλλοπρόσαλλο καθεστώς Παπανδρέου, καταδίκασαν 1.267.595 πολίτες στην ανεργία μέχρι τον Αύγουστο (σήμερα πρέπει τα νούμερα αυτά να έχουν ανέβει κι άλλο), χιλιάδες φεύγουν μετανάστες στα πέρατα του κόσμου, αλυσόδεσαν την Ελλάδα στην ύφεση και τη δυστυχία, οδηγούν το έθνος σε γενοκτονία και εθνοκτονία για να σώσουν τις κωλοτράπεζές τους με 218 δισ. ευρώ! Η χώρα, όπως αποδεικνύεται, ούτε χρεοκοπεί ούτε καταστρέφεται ακόμα και όταν οι δόσεις καθυστερούν!
Μας ξεσκίζουν κανονικά, όλους μας, για να σωθούν οι τράπεζες. Και όχι μόνο αυτό, ξεπουλάνε την πατρίδα, το δημόσιο και εθνικό πλούτο, μας έχουν μετατρέψει σε αποικία, για ποιο λόγο; Έχουν τεμαχίσει την Ελλάδα μας σε φιλέτα και φωνάζουν «επενδυτές» να «σκοτώσουν» τη δημόσια περιουσία και μάλιστα την κερδοφόρα για ψίχουλα, για ποιο λόγο τα κάνετε όλα αυτά ρε καθάρματα;
Ας μας απαντήσουν επιτέλους, χωρίς εκβιασμούς και καραγκιοζιλίκια, για ποιο λόγο; Και εάν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, είναι και η Siemens στη μέση, ας σηκωθούν να φύγουν και να αναλάβουν άνθρωποι καθαροί και αδιάφθοροι τη διακυβέρνησή μας, μήπως και σωθεί η Ελλάδα, γιατί με αυτούς το μόνο βέβαιο είναι ότι σε μερικούς μήνες ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ελλάδα!
Στέφανος Μυτιληναίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου