Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ο κόσμος αψήφησε βροχή, υδροβόλα και χημικά


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Ιάσονα Παναγιωτόπουλου, Ματθαίου Τσιμιτάκη
Ο λαός βγήκε και πάλι στους δρόμους, σε πείσμα όσων πίστευαν ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις έχουν καμφθεί. Το χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο εκτιμάται ότι ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, και μάλιστα υπό βροχή, καταιγισμό χημικών, βομβίδων κρότου-λάμψης και βολών νερού από την ΕΛ.ΑΣ., για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας.
Συνεπείς στο ραντεβού τους οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στο Σύνταγμα από τις 5 το απόγευμα.
Στις 7, στην πλατεία και τους γύρω δρόμους επικρατούσε το αδιαχώρητο και σε όλα τα μπλοκ οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από την ώρα έναρξης της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ είχε αρχίσει η βροχή και οι περισσότεροι διαδηλωτές έψαχναν ομπρέλες και φτηνές νιτσεράδες από τους μικροπωλητές, στα Λουλουδάδικα, εκεί όπου σε όλες τις προηγούμενες διαδηλώσεις η Αστυνομία έστηνε σιδερένια παραπετάσματα και πίσω διπλή σειρά από κλούβες των ΜΑΤ, ξέσπασε… πόλεμος.
Μετά το πρώτο μπαμ, στις 7.20 ακριβώς, που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται επίθεση με μολότοφ, ενώ οι διαδηλωτές που βρίσκονται στο σημείο μιλούν για χρήση βομβίδας κρότου-λάμψης, ακολούθησε καταιγισμός χημικών και κατόπιν γενική επίθεση των ΜΑΤ σε όλη την έκταση της πλατείας και απ’ όλες τις κατευθύνσεις.
Το ημίωρο από τις 7.30 μέχρι τις 8.00 ήταν εφιαλτικό για τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην Αμαλίας, μπροστά στη Βουλή αλλά και στο κάτω μέρος της πλατείας, όπου τα ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους από τη Μητροπόλεως και την Ερμού.
Η ένταση επεκτάθηκε στην Πανεπιστημίου και οι επιχειρήσεις των ΜΑΤ έφτασαν μέχρι την Ομόνοια και στα στενά γύρω από τα Εξάρχεια, την Πλάκα και την πλατεία Καπνικαρέας.
Λίγες ώρες νωρίτερα τίποτα δεν προμήνυε αυτήν την εξέλιξη, οι διαδηλωτές είχαν σκοπό να παραμείνουν μέχρι αργά το βράδυ για να στείλουν το δικό τους μήνυμα στους βουλευτές.
Δυναμικό «παρών» με παλμό και συνεχή συνθήματα έδωσαν από νωρίς το απόγευμα τα σωματεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Ομοσπονδία της ΕΥΔΑΠ, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σύλλογοι εκπαιδευτικών, φοιτητών, γιατρών και νοσηλευτών.
Πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων και αγωνιστικά κινήματα γειτονιάς έφτασαν μαζικά το Σύνταγμα και πήραν θέσεις μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
“Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73» και «Τα τελευταία μέτρα θα είναι για την κάσα σας», είναι τα συνθήματα που ακούγονταν συνεχώς.
Διαρκείς έλεγχοι γίνονται σε όλα τα στενά που είναι γεμάτα αστυνομικούς με πλήρη εξάρτυση και άλλοι με πολιτικά.
Στις 6.30 σηκώνεται το πανό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα» στον περίβολο της Βουλής.
Στην πλατεία, την ίδια στιγμή υψώνονται τρεις μεγάλες σημαίες συνδικάτων από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Η ξαφνική μπόρα που ξεσπά δεν κάμπτει ουδόλως το ηθικό των διαδηλωτών και όσοι δεν έχουν ομπρέλες βρίσκουν καταφύγιο στα υπόστεγα των γύρων στενών, αστειευόμενοι μεταξύ τους ότι «ο Σαμαράς όντως μιλάει με τον Θεό αλλά εμείς δεν έχουμε τον Θεό μας».
Οταν η πλατεία μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, τα ΜΑΤ αρχίζουν να ανεβαίνουν από την Οθωνος, οι αύρες πετάνε νερό στους διαδηλωτές και ο κόσμος υποχωρεί προσωρινά προς την Αμαλίας.
Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανασυντάσσονται έξω από τον Εθνικό Κήπο.
Την ίδια ώρα η Αστυνομία καταλαμβάνει την πλατεία και προχωρά σε καταιγιστική χρήση χημικών στην Ερμού, η οποία γεμίζει με κόσμο που δεν ήταν σε μπλοκ και πολλοί εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Μια παρέα ηλικιωμένων βρίσκεται στη γωνία και κάποιοι κάνουν έμετο, δύο φτύνουν αίμα και οι τρεις, που δείχνουν καλύτερα, τούς κρατούν το κεφάλι και τους ρίχνουν νερό.
Τη στιγμή που το ΠΑΜΕ ανασυντάσσεται στο κάτω μέρος της πλατείας, στις 8:30, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο κόσμος που έχει επιστρέψει στην Αμαλίας έξω από τη Βουλή φωνάζει «Λαέ, θυμήσου το χώμα που πατάς λευτέρωσε ο Αρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ».
Γύρω στις 9.00 μέσα στην μπόρα επικρατεί ξανά πανικός από τη ρίψη χημικών. Περίπου 100 άτομα εγκλωβίζονται στο ξενοδοχείο «Αμαλία», όπου εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές στήνουν στο ισόγειο, δίπλα στην υποδοχή, ιατρείο πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με τη συντονίστρια πρώτων βοηθειών Κλεοπάτρα Καφετζή, δέκα πολίτες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Αναφέρθηκαν καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, θλαστικά τραύματα και πλήθος περιστατικών πανικού.
Λίγο μετά τις 9.00 και αφού είχαν απωθήσει τη μεγάλη μάζα των διαδηλωτών, ομάδες της δύναμης Δέλτα μαζί με διμοιρίες των ΜΑΤ εγκλώβισαν δεκάδες άτομα μέσα στον σταθμό του Μετρό Ομόνοιας φράσσοντας όλες τις εισόδους.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έγιναν 70 προσαγωγές, ενώ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε αναφερθεί καμία σύλληψη.
08/11/2012,1:17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου