Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ



ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ, ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΘΛΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠOΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Για άλλη μια φορά με πραξικόπημα, που παρακάμπτει τη Βουλή και συγκεκριμένα με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που δόθηκε τη Δευτέρα (12/11) στη δημοσιότητα, προωθείται η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, με όρους που μόνο ως "σκάνδαλο των σκανδάλων του αιώνα" μπορούν να χαρακτηριστούν!
Κι αυτό διότι με απολύτως χαριστικούς όρους για τους τραπεζίτες και ερήμην της Βουλής, "δωρίζονται" 50 δις στις τράπεζες από τις τσέπες των φορολογουμένων, με τους ιδιώτες τραπεζίτες προνομιακά ανέπαφους στη διαχείριση αυτών των τραπεζών,την ώρα που οι ίδιοι οι φορολογούμενοι λεηλατούνται με το μνημονιακό πακέτο που οριακά ψήφισε(153) η Βουλή.
Η ειρωνία είναι ότι οι τραπεζίτες και οι αγορές εκφράζουν δυσαρέσκεια από τα παρεχόμενα "ανακεφαλαιοποιητικά δώρα" και διεκδικούν ακόμα περισσότερα.

Η Iskra παραθέτει ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό άρθρο της Κερασίνας Ραυτοπούλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη συνέχεια ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες καθώς και ολόκληρη την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επανακεφαλαιοποίηση. 
Ολόκληρο το άρθρο της Κερασίνας Ραυτοπούλου έχει ως εξής:
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Της ΚΕΡΑΣΙΝΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το σίριαλ που παίζεται αυτό το διάστημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι για γερά νεύρα. Οι τραπεζίτες βρίσκονται σε διαρκή αναταραχή και άγχος, επειδή ακόμη δεν έχουν διαβεβαιώσεις ότι εκπληρώνονται όλες οι απαιτήσεις τους σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους και την είσπραξη ολόκληρου του ποσού που τους αντιστοιχεί από την αναμενόμενη δόση των 31,5 δισ.
Οι πηγές του άγχους και των ανησυχιών τους είναι πολλαπλές, οι σημαντικότερες όμως είναι αν θα πείσουν τους κυβερνήτες μας και την Ε.Ε. να τους επιτρέψουν να κάνουν αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων πληρώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα, διατηρώντας το management των τραπεζών, αλλά και το δικαίωμα να ξαναποκτήσουν σύντομα την ιδιοκτησία τους με το μικρότερο κόστος.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ:
Στην εποχή των παχιών αγελάδων, που οι τράπεζες διέθεταν άφθονο ρευστό με πάμφθηνο επιτόκιο, κυρίως από την ΕΚΤ, αλλά και μέσω διατραπεζικής, επιδόθηκαν σε ανεξέλεγκτη πιστωτική επέκταση, δηλαδή αύξηση δανείων χωρίς να ελέγχουν με προσοχή την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών. Είναι γνωστή η πολιτική των διαφημίσεων «ελάτε να πάρετε δάνεια με φθηνό επιτόκιο». Έτσι κατέγραφαν κέρδη και η τιμή των μετοχών ανεβοκατέβαινε ανάλογα με τα παιχνίδια των χρηματαγορών.
Με το πρώτο δείγμα οικονομικής κρίσης άρχισε η αντίστροφη πορεία με εκδήλωση πρώτα την έλλειψη ρευστότητας και την αύξηση των ζημιών λόγω καθυστερημένων δανείων.
Ακολούθησε βαθύτερη κρίση που έφερε την ύφεση και την καταγραφή ζημιών λόγω καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο εφιάλτης με τις υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που αύξησε τα επιτόκια, μείωσε τη ρευστότητα, και σαν επακόλουθο σταμάτησε την πιστωτική επέκταση, και σιγά - σιγά μετατράπηκε σε κλείσιμο της «στρόφιγγας» για την παροχή δανείων.
Άρχισε η γκρίνια, αλλά λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει ο τραπεζικός τομέας και για την «ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς» δόθηκαν με ειδικό νόμο τα πρώτα 28 δισ. Βέβαια η ενίσχυση αυτή είχε και σημαντικό κόστος (πληρωμή 10 % προμήθεια στο Ελληνικό Δημόσιο κ.λπ.), αλλά ας τα πάρουμε και βλέπουμε. Στην αρχή κάποιοι τραπεζίτες δεν τα ήθελαν, αλλά μετά τα πήραν, χωρίς βέβαια να σκεφτούν να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», αφού τόσα χρόνια οι τράπεζες πραγματοποιούσαν κέρδη και όλο και κάποιο απόθεμα θα έπρεπε να είχαν. (Όπως γνωρίζουμε, δεν πλήρωσε καμία τράπεζα, εκτός από το Τ.Τ., τα οφειλόμενα 550 εκατ. στο Ελληνικό Δημόσιο και ακόμη συζητούν αν θα τα δώσουν).
Δυστυχώς στη συνέχεια έγινε φανερό ότι τίποτε δεν έσωζε τις «άγιες και αναμάρτητες» τράπεζες. Με την πάροδο των χρόνων και το βάθεμα της ύφεσης ήλθε αρχικά το τεστ προσομοίωσης κρίσης (stress test), που έδειξε ότι τόσο καιρό δεν έκαναν καλή χρήση της ρευστότητας που είχαν στη διάθεσή τους και δημιούργησαν τρύπες που έπρεπε να κλείσουν. Έτσι προέκυψε ότι θα έπρεπε να έχουν και άλλα κεφάλαια για να καλύψουν τις μελλοντικές ζημιές, αλλά και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων. Εδώ όμως οι τραπεζίτες μας βρήκαν και άλλη καλή δικαιολογία για ενίσχυση, την οποία και απαίτησαν από την κυβέρνηση, που τους έδωσε μια προκαταβολή (25 δισ.), χωρίς να τους ορίσει κανένα όρο ή προϋπόθεση. Θα τα βρούμε μετά, τους είπε...
Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό και κάποιες κρατικές τράπεζες, που δεν ήταν βιώσιμες ούτε συστημικές (δηλαδή δεν κινδύνευε να καταρρεύσει το σύστημα αν έκλειναν) και δεν είχαν αφεντικά, που θα σκέφτονταν να φέρουν αντιρρήσεις ή να διαμαρτυρηθούν, έπρεπε να τις καταπιούμε για να μας σώσουν με την προίκα που είχαν. Και έτσι ακριβώς έγινε και μάλιστα χωρίς να ανοίξει «ρουθούνι», παρά μόνο μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι που σε μια νύχτα έχασαν το εργασιακό τους παρελθόν και ψάχνονται ακόμη.
Όμως και αυτό δεν είναι αρκετό και τώρα που έφθασε η ώρα να εισπράξουν και τα υπόλοιπα, που τους έχουν υποσχεθεί, άρχισαν οι προβληματισμοί και οι ανασφάλειες αν θα πρέπει να υπογράψουν και αυτούς τους όρους ή να τους διαφοροποιήσουν. Πρέπει να παραχωρήσουν κάποια δικαιώματα και να αποδεχτούν δεσμεύσεις. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, επειδή κινδυνεύουν να χάσουν τις τράπεζές τους.
Αρχίζουν λοιπόν τα παζάρια. Ο κυβερνήτης όμως αποδεικνύεται μεγαλόψυχος και έχει βάλει σκοπό να τους διευκολύνει τη ζωή και να τους έχει ικανοποιημένους. Έτσι λοιπόν τους έφτιαξε ένα πολύ ωραίο πλαίσιο συμφωνίας, το εξής:
Αρχικά τους έδωσε μια προθεσμία για δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων γιατί θα ήταν μεγάλη ντροπή να εμφανίσουν την κατάντια των τραπεζών τους. Έτσι όπως πάμε, θα δημοσιεύονται τελικά οι οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων που τα αποτελέσματά τους είναι καλά και μπορούν να εμφανιστούν, και για τις άλλες κανείς δεν θα ξέρει τα πραγματικά τους στοιχεία. Η διαφάνεια, που ισχύει σύμφωνα με διεθνείς κανόνες και αποφάσεις, είναι μάλλον για να μένει στα χαρτιά και να ανασύρεται όποτε μας συμφέρει.
Στη συνέχεια συμφωνούν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έτσι ώστε να αναπληρώσουν τα κεφάλαια που τους λείπουν (για να προστατευθούν και οι καταθέσεις των αθώων πολιτών). Τα απαραίτητα μετρητά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα τα δανείσει ο καλός κυβερνήτης με χρέωση των φορολογουμένων (θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος), αλλά δεν πρόκειται να τους βγάλει και από τη διοίκηση των τραπεζών τους. Θα αναρωτηθεί κανείς: πού ακούστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δανεικά χωρίς να αντιστοιχεί σε παραχώρηση της διοίκησης και αλλαγή ιδιοκτησίας; Απλά ο κυβερνήτης φτιάχνει ένα ταμείο, για τη φύλαξη των μετοχών μετά ψήφου που θα εκδοθούν, αλλά θα τους δώσει μια προθεσμία 5 χρόνια για να τις ξαναγοράσουν, ώστε ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους, χωρίς όμως να τους παρακάμψει και χωρίς να τους πάρει τη διοίκηση. Απλά θα τους παρακολουθεί διακριτικά και από μακριά...
Τους δίνει την ευχέρεια, πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να εκδώσουν τίτλους Contingent Convertibles, δηλαδή μετατρέψιμες ομολογίες σε ποσοστό περίπου 33,3% επί της συνολικής κεφαλαιακής δομής, που θα έχει η τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Στην πραγματικότητα ο τραπεζίτης μας, με την έκδοση των CoCos, θα δημιουργήσει κεφάλαιο, πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, και θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις τους για καταβολή μετρητών για την αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων.
Οι μετατρέψιμες ομολογίες είναι τίτλοι που θα μπορεί ο τραπεζίτης μας, μέσα σε μια 5ετία, όποτε του περισσεύει ρευστό από την λειτουργία της τράπεζας (π.χ. κερδοφορία) να το διαθέτει για την επαναγορά των CoCo’s και την μετατροπή τους σε μετοχές. Η οποιαδήποτε ρευστότητα ή κερδοφορία, που πιθανόν να δημιουργηθεί στα χρόνια αυτά, θα πηγαίνει σε επαναγορά των ομολογιών, ενώ η αγορά θα περιμένει για πολύ καιρό μέχρι να δει ενίσχυση της ρευστότητας από τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένει 9 % μέχρι το 2015 και δεν χρειάζεται να αγχώνονται οι τραπεζίτες επειδή η Βασιλεία ΙΙΙ έχει θέσει όρο ότι από 1/1/2013 θα έπρεπε να αυξηθεί σε 10 %.
Το σημαντικότερο είναι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και μάλιστα σε επίπεδο ομίλου και όχι σε επίπεδο μητρικής. Λογιστικά η αναβαλλόμενη φορολογία συμψηφίζεται με μελλοντικά κέρδη και η αναβαλλόμενη φορολογία είναι αποτέλεσμα των ζημιών από το PSI+. Δηλαδή υπολογίζεται ένα είδος αρνητικής φορολογίας ανάλογης με τις ζημιές, που έχουν καταγράψει οι τράπεζες, και αυτή προστίθεται στα αποτελέσματα χρήσης. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι αρνητικά (τα αποτελέσματα των τραπεζών θα είναι αρνητικά τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 χρόνια), η πρόσθεση αυτού του ποσού μειώνει τις ζημιές και με τον τρόπο αυτό αυξάνονται έμμεσα τα ίδια κεφάλαια.
Η ρύθμιση αυτή θα επιτρέπει στις τράπεζες να συμψηφίζουν τις ζημιές από το PSI + σε ορίζοντα 30ετίας.
Δηλαδή αν μια θυγατρική έχει κέρδη και η μητρική έχει ζημιές που καλύπτουν τα κέρδη της μητρικής, τότε η θυγατρική δεν πληρώνει φορολογία γιατί συμψηφίζεται λόγω αναβαλλόμενου φόρου σε επίπεδο μητρικής. Έτσι εξηγείται και το γεγονός της αύξησης του συντελεστή φορολογίας των τραπεζών από 20 σε 28% και τακτοποιείται έμμεσα και το πρόβλημα των θυγατρικών των τραπεζών. Όλα κάτω από απόλυτο έλεγχο και πρέπει να θαυμάσουμε τον ακριβή σχεδιασμό και την εκτέλεση του σχεδίου νομοθετημάτων για τον τραπεζικό τομέα.
Οι τράπεζες λοιπόν το μόνο που έχουν να φροντίσουν είναι να μη πραγματοποιήσουν κέρδη για τα επόμενα 3- 4 χρόνια και θα είναι κερδισμένες πολλαπλά. Άλλωστε με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση έχει αντικατασταθεί ως όρος για την χρηματοδότηση μέσω του ΤΧΣ η κερδοφορία με τη βιωσιμότητα.
Όλα αυτά καλά, αλλά δεν τους παραχωρήθηκε ένα τελευταίο αίτημά τους: Η αποδοχή της παροχής εγγύησης από το ΤΧΣ ή το Δημόσιο για τη ζημιά αποτίμησης των ομολόγων, έτσι ώστε να μην έχουν αρνητική καθαρή θέση και δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν είναι βιώσιμες. Δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά τους επειδή θα έπρεπε να θεωρηθεί ως έμμεση κρατική ενίσχυση και είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω.
Για το λόγο αυτό, επιζητούν να τους παρασχεθεί αυτή η εγγύηση για τη ζημιά της αποτίμησης των ομολόγων, να μειωθούν δηλαδή δραστικά οι αποτιμητικές ζημίες των ομολόγων, και μια άλλη λύση θα ήταν οι επαναγορές ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο με τη στήριξη της Γερμανίας και της Ε.Ε.
Βρίσκονται σε διαρκή αγωνία αν θα τους ικανοποιηθεί και αυτή η επιθυμία.
Τι λέτε, δεν θα τα βρούνε μεταξύ τους οι τραπεζίτες, ο καλός κυβερνήτης και η τρόικα;
Βάζω στοίχημα ότι στο τέλος θα μείνουν ικανοποιημένοι, όλα θα λήξουν με απόλυτη επιτυχία και θα εισπράξουν τα αναμενόμενα ποσά, με μοναδικό στόχο, όπως λένε, την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς...
Δημοσιεύματα:
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς εκδόθηκε η πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία καθορίζονται οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με σχέδιο, η ανακεφαλαιοποίηση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο του 2013 σε τρεις φάσεις και θα περιλαμβάνει τα εξής:
  • Την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων Contingent Convertibles (CoCos), τα οποία θα αποτελούν έως το 33,3% της κεφαλαιακής δομής των νέων τραπεζών.
  • Ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών 10% στις ΑΜΚ με έκδοση 9 warrants για κάθε 1 μετοχή.
  • Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να καταστεί δυνατή η αναγνώριση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου. Όπως έγραψε το Euro2day, ο αναβαλλόμενος φόρος που θα μπορούν να προσμετρήσουν στα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια οι τράπεζες εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνάει το 20% ή το 30% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων τους.
  • Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να επιτραπεί ο προσδιορισμός της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών στο 50% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Χ.Σ. ΩΣ ΤΕΛΟΣ 2012
Μέχρι το τέλος του 2012, τα ελάχιστα βασικά εποπτικά κεφάλαια (EBA Core Tier I) των συστημικών τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Για να γίνει αυτό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χορηγήσει πρόσθετα ομόλογα EFSF στις τράπεζες.
Το Τ.Χ.Σ. θα πρέπει να εκδώσει, επίσης, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 επιστολή δέσμευσης με την οποία θα δηλώνει ότι προτίθεται να καλύψει μέχρι και το 100% των υπόλοιπων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
ΣΤΟ 9% O ΔΕΙΚΤΗΣ CORE TIER I ΕΩΣ ΤΟ 2015
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια (EBA Core Tier I) που να αντιστοιχούν στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους ως το 2015. Πρόκειται για αλλαγή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Απριλίου, το οποίο προέβλεπε ότι το Core Tier I θα διαμορφωνόταν στο 9% το 2012 και θα αυξανόταν στο 10% την 1η Ιουλίου 2013.
ΩΣ ΤΟ 33,3% ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΑ COCOS
Το δεύτερο βήμα θα είναι η έκδοση από τις συστημικές τράπεζες Contingent Convertibles (CoCos), που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Τ.Χ.Σ. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οι τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών ειδικού τύπου, των γνωστών CoCos, που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα κεφάλαια, που θα προέλθουν από την έκδοση CoCos μπορεί να αντιστοιχούν έως και στο 33,3% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων μιας τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΚ
Τρίτο βήμα προβλέπεται να είναι η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου από τις συστημικές τράπεζες, μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Το Τ.Χ.Σ. θα αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή κάλυψης της ΑΜΚ, αποκτώντας τυχόν αδιάθετες μετοχές.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές. Το υπόλοιπο, για να ανέλθει το Core Tier I στο 9% τουλάχιστον, μπορεί να καλυφθεί από CoCos.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ CORE TIER I ΑΝΩ ΤΟΥ 6%
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω ΑΜΚ τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I τουλάχιστον στο 6%. To υπόλοιπο θα έχει ήδη καλυφθεί με CoCos, μια και όπως αποκάλυψε το draft του μνημονίου οι εκδόσεις CoCos θα προηγηθούν των ΑΜΚ.
Έτσι, τράπεζες με θετικά σήμερα ίδια κεφάλαια θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά τουλάχιστον 33,3% από CoCos.
Για τις τράπεζες, όμως, με αρνητικά σήμερα ίδια κεφάλαια η παραπάνω σχέση μεταβάλλεται υπέρ των κοινών μετοχών καθώς μεγαλώνει το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ανέλθει ο δείκτης EBa Core Tier 1 τουλάχιστον στο 6%.
ΜΕ DISCOUNT ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% Η ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Η υπουργική απόφαση αναμένεται να τροποποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Ειδικότερα, θα θεσπίζει, όπως αποκάλυψε το Euro2day, ότι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι ίση ή κατώτερη από το 50% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τις προηγούμενες 50 συνεδριάσεις.
Αν την προηγουμένη της απόφασης η τιμή κλεισίματος της μετοχής είναι χαμηλότερη της μέσης τιμής των προηγούμενων 50 συνεδριάσεων, τότε το discount 50% υπολογίζεται βάσει αυτής. Η τροποποίηση είναι απαραίτητη, αφού το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι θα πρέπει να διενεργηθούν εκθέσεις αποτίμησης για τον προσδιορισμό των τιμών έκδοσης των νέων μετοχών.
ΘΑ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΑ WARRANTS
Η υπουργική πράξη θα προβλέπει ότι για να διατηρήσουν οι τράπεζες τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα θα πρέπει οι ιδιώτες να καλύψουν τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, για τυχόν νέους μετόχους θα απαιτηθεί η έγκριση καταλληλότητας από τις ρυθμιστικές αρχές.
Εάν καλυφθεί τουλάχιστον το 10% της ΑΜΚ από παλαιούς και νέους μετόχους, τότε οι τελευταίοι θα αποκτήσουν δικαιώματα επαναγοράς (warrants) για το σύνολο των μετοχών του Τ.Χ.Σ., που θα πρέπει να ασκήσουν εντός 5ετίας.
Αυτό σημαίνει ότι, αν οι ιδιώτες καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, που αποτελεί και το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, και το Τ.Χ.Σ. το υπόλοιπο 90%, θα λάβουν 9 warrants για κάθε 1 μετοχή. Τα warrants θα είναι διαπραγματεύσιμα στο ταμπλό του Χ.Α., γεγονός που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως επιπρόσθετο κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις ΑΜΚ.
Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ
Οι ιδιώτες θα μπορούν ανά εξάμηνο να ασκούν τα warrants σε προκαθορισμένη τιμή αγοράς, το ύψος της οποίας θα προκύπτει από την τιμή διάθεσης συν ετήσια σταθερή απόδοση 3% του Τ.Χ.Σ., η οποία θα αυξάνεται 1% κάθε έτος.
Αν δηλαδή η ΑΜΚ διενεργηθεί στο 1 ευρώ, ο ιδιώτης με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους θα μπορεί να ασκεί τα warrants στην τιμή του 1,04 ευρώ. Στο τέλος του δεύτερου έτους η τιμή άσκησης θα είναι στο 1,05 ευρώ και στη συμπλήρωση τριετίας θα έχει φθάσει στο 1,06 ευρώ.
ΣΤΟ 7% ΜΕ ΕΤΗΣΙΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ COCOS
Τα Contingent Convertibles θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον το Core Tier I υποχωρεί κάτω του 6%, ή εφόσον το κρίνει απαραίτητο η εποπτική αρχή. Δικαίωμα επαναγοράς τους δίνεται στις τράπεζες και όχι στους ιδιώτες. Αν δεν αποπληρωθούν ως το τέλος της πενταετίας, μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές.
Θα εκδοθούν με αρχικό επιτόκιο 7%, το οποίο θα προσαυξάνεται, ετησίως, κατά 0,5%. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της πενταετίας το επιτόκιο θα έχει φθάσει στο 9,5%. Η κλιμακούμενη αύξηση του επιτοκίου λειτουργεί ως κίνητρο για να επαναγοραστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τις τράπεζες.
ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ Τ.Χ.Σ. ΟΙ ΜΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σημειώνεται ότι το draft που διέρρευσε προέβλεπε για τις μη συστημικές τράπεζες ότι θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους μέχρι το τέλος Απριλίου 2013. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, με business plan που θα κριθεί αξιόπιστο και θα καλύπτει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις βιωσιμότητάς τους.
ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΟΣΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
Για όσες μη συστημικές τράπεζες δεν καταφέρουν να επιτύχουν μία από τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, το draft προέβλεπε διάσπαση σε good - bad bank. Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού (good bank) προβλέπεται να απορροφηθούν από ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες ή εναλλακτικά να συγκεντρωθούν κάτω από την ομπρέλα μιας τράπεζας, που θα λειτουργήσει ως bridge bank (τράπεζα γέφυρα).
Τα υφιστάμενα νομικά πρόσωπα θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης ως τα μέσα Ιουνίου 2013, με υιοθέτηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών.
ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΟ Τ.Τ. ΕΝΤΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως προκύπτει από το draft, προωθείται λύση αλά ΑΤΕ. Να διασπαστεί, δηλαδή, σε υγιή και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και να έχει μεταβιβαστεί σε συστημική τράπεζα το υγιές χαρτοφυλάκιο (good bank) μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Τέλος, για την Proton Bank η τρόικα πιέζει να δοθεί λύση μέχρι τα μέσα Μαΐου. H νέα Proton είτε θα συγχωνευθεί με μία από τις συστημικές τράπεζες είτε θα πουληθεί μέσω διαδικασίας ανοιχτών προσφορών υπό την αιγίδα του Τ.Χ.Σ.
ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ! ΑΠΛΗΣΤΕΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ!
Απογοήτευση στην αγορά προκαλούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς εκτιμάται ότι προσφέρουν πενιχρά κίνητρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου, αυξάνοντας μάλιστα τον κίνδυνο dilution από την αυτόματη μετροπή των CoCos σε κοινές μετοχές.
Πέραν της σύγχυσης, που διακατείχε την αγορά, μετά από οκτώ μήνες συνεχών συζητήσεων, διαρροών και πληροφοριών για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία οδηγεί σε καθυστερημένη αντίδραση σε μια αγορά που κυριαρχείται από traders, δύο πράγματα δεν άρεσαν στους όρους ανακεφαλαιοποίησης:
Το ότι δεν αντιμετωπίζονται οι τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με αρνητικά ίδια κεφάλαια και δεύτερον ο κίνδυνος dilution που απειλεί και όσους μπουν στις ΑΜΚ από την αυτόματη μετατροπή του ανεξόφλητου μέρους των CoCos σε μετοχές μετά τη παρέλευση 5ετίας.
Η υπουργική απόφαση που υπογράφηκε χθες διά περιφοράς και ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι προβλέπει την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών με κοινές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες, ειδικού τύπου, τα γνωστά Contingent Convertibles (CoCos).
Ειδικότερα, η πράξη υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές. Το υπόλοιπο, για να ανέλθει το Core Tier I τουλάχιστον στο 9%, μπορεί να καλυφθεί από CoCos και προνομιούχες μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω ΑΜΚ τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I τουλάχιστον στο 6%.
Έτσι, τράπεζες με θετικά σήμερα ίδια κεφάλαια θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά τουλάχιστον 33,3% από CoCos.
Για τις τράπεζες, όμως, με αρνητικά, σήμερα, ίδια κεφάλαια, η παραπάνω σχέση μεταβάλλεται υπέρ των κοινών μετοχών καθώς μεγαλώνει το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ανέλθει ο δείκτης EBa Core Tier 1 σε τουλάχιστον 6%.
Με δεδομένο ότι πλην της Alpha μετά την εξαγορά της Εμπορικής οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, και με δεδομένο επίσης ότι θα προσμετρηθεί στα βασικά εποπτικά κεφάλαια μέρος μόνο του αναβαλλόμενου φόρου (το φορολογικό ενεργητικό μπορεί να αντιστοιχεί ως το 20% του Core Tier I), οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα χρειαστούν οι τράπεζες θα είναι μεγάλες και ως εκ τούτου εξίσου υψηλό το dilution που θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ DILUTION ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ COCΟS  
Οι κίνδυνοι για τους μετόχους δεν σταματούν εδώ. Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει ότι οι τράπεζες μπορούν να εκδίδουν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) πριν ή μετά την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου που θα καλυφθούν κατά 100% από το Τ.Χ.Σ.
Τα CoCos θα είναι αόριστης διάρκειας, χωρίς ημερομηνία λήξης, εκτός αν εξαγοραστούν ή μετατραπούν σε μετοχές. Θα εκδοθούν με αρχικό επιτόκιο 7%, το οποίο θα προσαυξάνεται ετησίως κατά 0,5%. Τα ποσά των τόκων καταβάλλονται σε ετήσια βάση σε μετρητά, εκτός και αν υφίσταται περίπτωση αντικατάστασής τους με εισφορά εις είδος, ήτοι με κοινές μετοχές.
Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση όπου τα ελάχιστα βασικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας υποχωρήσουν κάτω του 5,125% ή αν η καταβολή τόκου σε μετρητά κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμόρφωση της τράπεζας με την υποχρέωση τήρησης του ελάχιστου συντελεστή κυρίων στοιχείων των βασικών εποπτικών κεφαλαίων.
Πέντε (5) έτη μετά την ημερομηνία έκδοσης των ομολογιών, το ανεξόφλητο κεφάλαιο των ομολογιών μετατρέπεται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος στην τιμή μετατροπής που ισούται με το 50% της τιμής διάθεσης των κοινών μετοχών που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος
Δηλαδή, αν πέντε χρόνια μετά την έκδοσή τους τα CoCos δεν έχουν επαναγοραστεί από τις τράπεζες θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές και μάλιστα σε τιμή κατά 50% χαμηλότερη αυτής στην οποία είχε διενεργηθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Αν δηλαδή η ΑΜΚ διενεργηθεί με τιμή έκδοσης 1 ευρώ ανά μετοχή, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των CoCos θα μετατραπεί υποχρεωτικά μετά παρέλευσης 5ετίας σε κοινές μετοχές στην τιμή των 50 σεντς, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μετοχών και προκαλώντας νέο dilution στους τότε μετόχους.
Αυτό αυξάνει το ρίσκο για τον νέο επενδυτή και μειώνει το κίνητρο συμμετοχής στην ΑΜΚ καθώς η απόδοση της επένδυσής του εξαρτάται από την ικανότητα της τράπεζας να εξοφλήσει τα CoCos στη διάρκεια της 5ετίας.
ΜE DISCOUNT TOΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% H TIMH ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Η υπουργική απόφαση τροποποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, η τιμή είναι ίση ή κατώτερη από τη μικρότερη εκ των ακόλουθων δύο τιμών:
(i) ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών και
(ii) την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.
Όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα οι μετοχές των οποίων δεν είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά ή τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για περισσότερες από δέκα (10) ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του διαστήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μέσης χρηματιστηριακής τιμής, είναι ίση ή κατώτερη από ποσοστό 50% επί της εύλογης αξίας της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος.
Ολόκληρη η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ως εξής:
ΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΑΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία ρυθμίζεται το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ειδικότερα, με τη σχετική ΠΥΣ ρυθμίζονται θέματα ανάληψης μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζητήματα που αφορούν στις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες, καθώς και στους τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών.
Σύμφωνα με την ΠΥΣ, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει μέσω της έκδοσης μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων, με όρο να έχουν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) τουλάχιστον 6%.
Οι νέες μετοχές θα εκδοθούν με έκπτωση 50% έναντι της μέσης χρηματιστηριακής τιμής τους τις 50 ημέρες πριν την έκδοση.
Τα ομόλογα θα έχουν ετήσια απόδοση 7%, προσαυξανόμενη κατά 50 μονάδες βάσης ετησίως και θα μετατρέπονται σε μετοχές ύστερα από πέντε χρόνια.
Αναλυτικά η ΠΥΣ:
Αρθρο 1
Θέματα ανάληψης μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
1.Το Ταμείο καλύπτει τις αδιάθετες κοινές μετοχές που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίζεται από το πιστωτικό ίδρυμα κατ εφαρμογή του νόμου 3864/2010 και της παρούσας πράξης, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
(α) Το συνολικό ποσό της αύξησης, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπέρ το άρτιο ποσά, ορίζεται από το πιστωτικό ίδρυμα και δεν μπορεί:
αα. να υπολείπεται του ποσού που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και που απαιτείται, ώστε ο συντελεστής κυρίων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων (CoreTier 1 ratio) του πιστωτικού ιδρύματος, όπως αυτός ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 27 του ν. 3601/2007, να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 6%. Ειδικά για το σκοπό της παρούσας διάταξης δεν συνυπολογίζονται στα κύρια στοιχεία των βασικών ιδίων κεφαλαίων, οι προνομιούχες μετοχές του ν. 3723/2008, ούτε οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες του παρόντος νόμου, έκδοσης του πιστωτικού ιδρύματος, και
ββ. να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του πιστωτικού ιδρύματος, όπως αυτές ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 και του παρόντος άρθρου.
(β) Η τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών που καλύπτει το Ταμείο, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, ορίζεται από το πιστωτικό ίδρυμα και:
αα. Όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, είναι ίση με ή κατώτερη από την μικρότερη εκ των ακόλουθων δύο τιμών:
(i) ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών, και
(ii) την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.
ββ. Όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα οι μετοχές των οποίων δεν είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά ή οι μετοχές των οποίων τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για περισσότερες από δέκα (10) ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του διαστήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μέσης χρηματιστηριακής τιμής, είναι ίση με ή κατώτερη από ποσοστό 50% επί της εύλογης αξίας της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος.
Η κατά τα ανωτέρω εύλογη αξία προσδιορίζεται από το μέσο όρο των, πριν την κεφαλαιακή ενίσχυση, αξιών της μετοχής, όπως αυτός προκύπτει από τις εκτιμήσεις δύο (2) ανεξάρτητων, από το πιστωτικό ίδρυμα, ελεγκτών ή ελεγκτικών γραφείων, που διενεργούνται με κοινά αποδεκτές μεθόδους και κριτήρια, βάσει των ανωτέρω κριτηρίων. Οι εν λόγω ελεγκτές ή ελεγκτικά γραφεία ορίζονται από το Ταμείο και το πιστωτικό ίδρυμα, αντίστοιχα.
Σε περίπτωση απόκλισης των μέσων τιμών των δύο εκτιμήσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%, η αξία προσδιορίζεται οριστικά από τρίτο ανεξάρτητο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τις δύο αρχικές εκτιμήσεις.
(γ) Η τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών για τους συμμετέχοντες στην αύξηση επενδυτές, πλην του Ταμείου, δεν μπορεί να υπολείπεται της τιμής διάθεσης των κοινών μετοχών που καλύπτει το Ταμείο.
(δ) Τηρούνται οι όροι της σύμβασης προεγγραφής της παραγράφου 10 του άρθρου 6 του ν. 3864/2010.
2. Το άθροισμα του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπέρ το άρτιο ποσά, και του ποσού της συνολικής ονομαστικής αξίας των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ν. 3864/2010, δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών του πιστωτικού ιδρύματος, όπως αυτό ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τους σκοπούς του άρθρου 7 του ως άνω νόμου.
Πριν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να προβεί σε μείωση του μετοχικού του κεφαλαίου ή/και του αριθμού των υφιστάμενων κοινών μετοχών του, στο μέτρο που απαιτείται προκειμένου να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις της περίπτωσης (β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και της παραγράφου 10 του άρθρου 2, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς του άρθρου 14 του κ.ν 2190/1920.
3. Για την εφαρμογή της παρούσας πράξης, η μέση χρηματιστηριακή τιμή της κοινής μετοχής πιστωτικού ιδρύματος ισούται με το κλάσμα όπου αριθμητής είναι το άθροισμα των γινομένων σε ημερήσια βάση της τιμής κλεισίματος επί τον όγκο συναλλαγών της μετοχής για όλες τις ημέρες της ορισμένης περιόδου και παρονομαστής είναι το άθροισμα του ημερήσιου όγκου συναλλαγών για όλες τις ημέρες της περιόδου, όπως αποτυπώνονται στην σχετική οργανωμένη αγορά. Για τον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγές πακέτων επί μετοχών. Σε περίπτωση που κατά το διάστημα υπολογισμού διενεργηθούν εταιρικές πράξεις επί της μετοχής, η εν λόγω τιμή αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις μεθόδους αναπροσαρμογής της οργανωμένης αγοράς. Εάν οι μετοχές διαπραγματεύονται σε περισσότερες της μίας οργανωμένες αγορές, ως οργανωμένη αγορά για τους σκοπούς του παρόντος νόμου, νοείται η κύρια οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης των μετοχών.
Αρθρο 2
Υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες
1. Το Ταμείο προβαίνει σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 3864/2010, στην κάλυψη υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών, τις οποίες εκδίδει πιστωτικό ίδρυμα σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου και της παρούσας πράξης. Οι ομολογίες δύνανται να εκδοθούν σε άυλη μορφή και να καταχωρηθούν, μετά από αίτηση του Ταμείου, στα ηλεκτρονικά αρχεία μη εισηγμένων τίτλων που τηρεί η εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ.
2. Οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες εκδίδονται μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων του πιστωτικού ιδρύματος στην οποία γίνεται ρητή μνεία ότι λαμβάνεται κατ εφαρμογή της παρούσας πράξης και του ν. 3864/2010. Η έκδοσή τους δύναται να προηγείται ή να έπεται της ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του άρθρου 7 του ν. 3864/2010.
3. Η συνολική ονομαστική αξία των μετατρέψιμων ομολογιών ορίζεται από το πιστωτικό ίδρυμα και σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από την διαφορά μεταξύ του ποσού των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών του πιστωτικού ιδρύματος, όπως αυτό ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο εφαρμογής του παρόντος άρθρου, και του ποσού που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την υποπερίπτωση (αα) της περίπτωσης (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 1.
4. Οι ομολογίες προσμετρώνται στα κύρια στοιχεία των βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) του πιστωτικού ιδρύματος. Τα καθαρά έσοδα της έκδοσης των ομολογιών χρησιμοποιούνται από το πιστωτικό ίδρυμα για την ενίσχυση του συντελεστή κυρίων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων στα επίπεδα που ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
5. Οι ομολογίες κατέχονται μόνο από το Ταμείο ή από το πιστωτικό ίδρυμα συνεπεία άσκησης του δικαιώματος επαναγοράς, σύμφωνα με την παράγραφο 18. Εκδίδονται στην ονομαστική τους αξία και είναι αόριστης διάρκειας χωρίς ημερομηνία λήξης, εκτός αν εξαγοραστούν ή μετατραπούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
6. Οι ομολογίες ενσωματώνουν άμεσες, μη εξασφαλισμένες μειωμένης κατάταξης απαιτήσεις του κατόχου τους έναντι του πιστωτικού ιδρύματος και κατατάσσονται ως εξής:
(α) ικανοποιούνται μετά τις απαιτήσεις των:
(αα)καταθετών ή άλλων πιστωτών του πιστωτικού ιδρύματος με δικαίωμα προνομιακής ικανοποίησης, και
(ββ)πιστωτών του πιστωτικού ιδρύματος μειωμένης κατάταξης στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κάτοχοι τίτλων που κατατάσσονται στα πρόσθετα βασικά ίδια κεφάλαια
(β) ικανοποιούνται στην ίδια τάξη: (αα) μεταξύ τους χωρίς οποιαδήποτε προτίμηση, (ββ) με τους πιστωτές που συμφωνείται ότι κατατάσσονται στην ίδια τάξη με τις απαιτήσεις εκ των ομολογιών και (γγ) με τους κατόχους άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που κατατάσσονται στα κύρια στοιχεία των βασικών ιδίων κεφαλαίων, πλην των υπό (γ)και
(γ) ικανοποιούνται πριν τις απαιτήσεις των κοινών μετόχων του πιστωτικού ιδρύματος και των λοιπών χρηματοοικονομικών μέσων που κατατάσσονται στην ίδια τάξη με τις κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος.
7. Οι ομολογίες αποφέρουν συμβατικό τόκο λογιζόμενο με ετήσιο επιτόκιο 7%, προσαυξανόμενο κατά 50 μονάδες βάσης ετησίως. Τα ποσά των τόκων καταβάλλονται σε ετήσια βάση σε μετρητά, εκτός αν υφίσταται περίπτωση αντικατάστασης της καταβολής τόκων με καταβολή σε είδος, σύμφωνα με την επόμενη παράγραφο.
8. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 11, η καταβολή τόκων σε μετρητά αντικαθίσταται αυτόματα, κατά το αναγκαίο μέτρο, με καταβολή σε είδος, μέσω της έκδοσης νέων κοινών μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος σε τιμή έκδοσης ίση με την μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία όφειλαν να καταβληθούν οι τόκοι, στις κάτωθι περιπτώσεις:
(α) σε περίπτωση που η καταβολή από το πιστωτικό ίδρυμα οποιουδήποτε ποσού τόκων σε μετρητά θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωσή του με την υποχρέωση τήρησης των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων και ειδικότερα του ελάχιστου συντελεστή κυρίων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων, ή
(β) σε περίπτωση ανεπαρκών ποσών προς διανομή εφόσον μια τέτοια πληρωμή θα έθετε, κατά την κρίση της Τράπεζας της Ελλάδος, σε κίνδυνο την συμμόρφωση του πιστωτικού ιδρύματος με την υποχρέωση τήρησης των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων και ειδικότερα του ελάχιστου συντελεστή κυρίων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων.
Σε περίπτωση μη εισηγμένων μετοχών, η τιμή έκδοσης ισούται με την μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών.
Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως διανεμητέα ποσά ορίζονται τα καθαρά κέρδη του πιστωτικού ιδρύματος σε ενοποιημένη βάση για το οικονομικό έτος που προηγείται της ημερομηνίας καταβολής τόκων.
9. Πέντε (5) έτη μετά την ημερομηνία έκδοσης των ομολογιών, το ανεξόφλητο κεφάλαιο των ομολογιών μετατρέπεται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος στην τιμή μετατροπής που ορίζεται με την παράγραφο 10.
10. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 11, η τιμή μετατροπής των ομολογιών σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος ισούται με το 50% της τιμής διάθεσης των κοινών μετοχών που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 3864/2010 και καλύπτονται από το Ταμείο.
Εάν οι ομολογίες εκδοθούν πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η τιμή μετατροπής ισούται με το 50% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης των ομολογιών και αναπροσαρμόζεται αυτόματα στην τιμή του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον ολοκληρωθεί η αύξηση και επιτευχθεί η ελάχιστη προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 του άρθρου 7α του ν. 3864/2010 συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Αν δεν πραγματοποιηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 3864/2010, η τιμή μετατροπής των ομολογιών ισούται με το 25% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης των ομολογιών, ή, σε περίπτωση που είτε οι κοινές μετοχές δεν είναι εισηγμένες είτε δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα (10 ημερών διαπραγμάτευσης εντός του παραπάνω 50ήμερου διαστήματος, με το 25% της εύλογης αξίας της τιμής της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος, όπως αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με την υποπερίπτωση (ββ) της περίπτωσης β) της παραγράφου 1 του άρθρου 1.
Η τιμή μετατροπής αναπροσαρμόζεται σε περίπτωση εταιρικών πράξεων.
11. Το πιστωτικό ίδρυμα δύναται σε κάθε περίπτωση να αποφασίσει να μην καταβάλει τόκο επί των ομολογιών. Στην περίπτωση αυτή, οι τόκοι δεν είναι απαιτητοί και δεν συντρέχει γεγονός καταγγελίας του ομολογιακού δανείου, αλλά το σύνολο των ομολογιών μετατρέπεται υποχρεωτικά (κατά συνολικό ποσό κεφαλαίου και τόκων) σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος, σε τιμή μετατροπής, η οποία ισούται με το 65% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία οι τόκοι καθίστανται καταβλητέοι.
Σε περίπτωση που είτε οι κοινές μετοχές δεν είναι εισηγμένες, είτε δεν διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα (10) ημερών διαπραγμάτευσης εντός του παραπάνω 50ήμερου διαστήματος, τότε η τιμή μετατροπής ισούται με το 65% της εύλογης αξίας της τιμής της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος, όπως αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με την υποπερίπτωση (ββ) της περίπτωσης (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας πράξης.
Πριν την λήψη απόφασης περί μη καταβολής τόκου, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να προβεί σε μείωση του μετοχικού του κεφαλαίου ή/και του αριθμού των υφισταμένων κοινών μετοχών του στο μέτρο που απαιτείται προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετατροπή των ομολογιών στην τιμή μετατροπής που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο.
12. Εάν λάβει χώρα γεγονός βιωσιμότητας ή έκτακτο γεγονός σε σχέση με το πιστωτικό ίδρυμα σύμφωνα με τις παραγράφους 13 ή 14 αντίστοιχα, το σύνολο των ομολογιών μετατρέπεται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος στην τιμή μετατροπής της παραγράφου 10.
13. Γεγονός βιωσιμότητας συντρέχει αν ληφθεί απόφαση περί παροχής ενίσχυσης στο πιστωτικό ίδρυμα από τον δημόσιο τομέα ή περί παροχής άλλης αντίστοιχης ενίσχυσης, χωρίς την οποία το πιστωτικό ίδρυμα δεν είναι βιώσιμο κατά την κρίση της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν θεωρείται γεγονός βιωσιμότητας η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος και η έκδοση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών κατά το άρθρο 7 του ν. 3864/2010.
14. Έκτακτο γεγονός υφίσταται όταν ο προβλεπόμενος, σύμφωνα με την EBA/REC/2011/1 Σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, συντελεστής των κύριων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων του πιστωτικού ιδρύματος, καταστεί μικρότερος του 7%.
15. Σε περίπτωση που, βάσει νέας νομοθετικής ή κανονιστικής διάταξης, οι ομολογίες παύουν να προσμετρώνται στα κύρια στοιχεία των βασικών ιδίων κεφαλαίων, το πιστωτικό ίδρυμα, κατόπιν έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, δύναται:
(α) Να εξοφλήσει το σύνολο των ομολογιών ή, καθ υπόδειξη της Τράπεζας της Ελλάδος, τμήμα αυτών, πλέον δεδουλευμένων τόκων.
(β) Να συμφωνήσει με το Ταμείο, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την εφαρμογή της ως άνω νέας διάταξης, την τροποποίηση των χαρακτηριστικών των ομολογιών ώστε αυτές να υπάγονται στα κύρια στοιχεία των βασικών ιδίων κεφαλαίων. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στο Ταμείο και το πιστωτικό ίδρυμα, οι ομολογίες που δεν έχουν εξοφληθεί ή επαναγοραστεί από το πιστωτικό ίδρυμα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές στην τιμή μετατροπής της παραγράφου10.
16. Το Ταμείο μετατρέπει αμέσως το σύνολο των ομολογιών σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος στην τιμή μετατροπής της παραγράφου 10, σε περίπτωση που, ενώ η κεφαλαιακή ενίσχυση του πιστωτικού ιδρύματος περιλαμβάνει την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, δεν επιτευχθεί η ελάχιστη προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 α του ν. 3864/2010 συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στην αύξηση αυτή.
17. Καθ’ όσο χρόνο υφίστανται ομολογίες:
(α) το πιστωτικό ίδρυμα δεν διανέμει μερίσματα στους κοινούς μετόχους, και
(β) οποιοδήποτε ποσό που κανονικά προορίζεται προς διανομή στους κοινούς μετόχους, διατίθεται αναλογικά για την καταβολή των τόκων των ομολογιών, των τόκων ή μερισμάτων προς τους πιστωτές ίδιας τάξης και την επαναγορά των ομολογιών και των τίτλων που κατέχουν οι πιστωτές ίδιας τάξης με τις ομολογίες.
Οι ανωτέρω υπό στοιχεία (α) και (β) υποχρεώσεις του πιστωτικού ιδρύματος ισχύουν σε κάθε περίπτωση διανομής προς τους κοινούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των περιπτώσεων διανομής μερισμάτων ή στοιχείων ενεργητικού, επαναγοράς μετοχών, και επιστροφής μετοχικού κεφαλαίου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 3723/2008 και της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν. 3756/2009.
18. Το πιστωτικό ίδρυμα δύναται οποτεδήποτε, κατά την διακριτική του ευχέρεια, να επαναγοράζει τις ομολογίες, εν όλω ή εν μέρει, στην τιμή έκδοσής τους πλέον δεδουλευμένων και μη καταβληθέντων τόκων, κατόπιν προηγούμενης έγγραφης έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δίδεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
(α) οι υπό επαναγορά ομολογίες έχουν αντικατασταθεί ή πρόκειται να αντικατασταθούν από εποπτικά κεφάλαια ίσης ή καλύτερης ποιότητας, και
(β) το πιστωτικό ίδρυμα έχει παράσχει στην Τράπεζα της Ελλάδος ικανοποιητικές, κατά την κρίση της, αποδείξεις ότι μετά την εν λόγω επαναγορά τα ίδια κεφάλαιά του θα υπερβούν τον ελάχιστο συντελεστή κύριων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων και τις εκάστοτε λοιπές απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ειδικότερες αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του πιστωτικού ιδρύματος.
Οι ομολογίες που επαναγοράζονται από το πιστωτικό ίδρυμα ακυρώνονται κατόπιν προηγούμενης έγκρισης και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος.
19. Εάν μετατραπεί υποχρεωτικά το σύνολο των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών σε μετοχές κατά τους όρους του παρόντος άρθρου και το πιστωτικό ίδρυμα δεν ολοκληρώσει επιτυχώς, εντός περιόδου 6 μηνών από την ημερομηνία μετατροπής, αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, περιλαμβανομένων και τυχόν υπέρ το άρτιο ποσών, για ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% του αθροίσματος της συνολικής ονομαστικής αξίας των μετατρέψιμων ομολογιών που κεφαλαιοποιήθηκαν και της συνολικής αξίας (ονομαστική αξία και υπέρ το άρτιο ποσά) της αύξησης κεφαλαίου, του παρόντος εδαφίου, τότε το Τα΅είο ασκεί πλήρως τα δικαιώ΅ατα ψήφου, χωρίς τους περιορισ΅ούς της παραγράφου 1 του άρθρου 7 α του ν. 3864/2010.
20. Μετά την θέση σε ισχύ του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου προληπτικής εποπτείας πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιριών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, οι ομολογίες προσμετρώνται στα κεφάλαια κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1), στα επίπεδα που ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Έκτακτο γεγονός συντελείται εάν ο συντελεστής κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 κατέλθει του ποσοστού 5,125%.
Αρθρο 3
Τίτλοι παραστατικοί δικαιωμάτων κτήσης μετοχών
1. Το Ταμείο εκδίδει τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών για τις κοινές μετοχές που αναλαμβάνει κατά το άρθρο 1 της παρούσας πράξης, εφόσον επιτευχθεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 7 α του ν. 3864/2010. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου λαμβάνουν τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών, κατά το λόγο της συμμετοχής τους στην αύξηση.
2. Οι τίτλοι παραστατικοί δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (τίτλοι) αποτελούν κινητές αξίες σύμφωνα με την περίπτωση (ε) της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 3371/2005 (Α΄ 178) με εκδότη το Ταμείο και είναι ελευθέρως μεταβιβάσιμοι.
3. Κάθε τίτλος ενσωματώνει το δικαίωμα του κατόχου του τίτλου να αγοράσει από το Ταμείο, στην τιμή που ορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5, προκαθορισμένο αριθμό κοινών μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος, τις οποίες έχει αποκτήσει το Ταμείο λόγω της συμμετοχής του σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 3864/2010 (δικαίωμα αγοράς).
4. Οι δικαιούχοι των τίτλων λαμβάνουν από το Ταμείο, δωρεάν, ένα τίτλο για κάθε μία νέα κοινή μετοχή του πιστωτικού ιδρύματος την οποία αποκτούν. Οι τίτλοι παραδίδονται στους δικαιούχους ταυτόχρονα με την παράδοση των νέων κοινών μετοχών.
Ο αριθμός των κοινών μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο υπολογίζεται σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο: X = A/B, όπου:
(Χ) είναι ο αριθμός των κοινών μετοχών του πιστωτικού ιδρύματος τις οποίες δικαιούται να αγοράσει από το Ταμείο ο κάτοχος εκάστου τίτλου,
(Α) είναι ο συνολικός αριθμός των κοινών μετοχών που αναλαμβάνει το Ταμείο λόγω της συμμετοχής του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και
(Β) είναι ο συνολικός αριθμός των κοινών μετοχών που αναλαμβάνουν οι ιδιώτες λόγω της συμμετοχής τους στην ίδια αύξηση.
Τυχόν κλασματικές μετοχές αθροίζονται για όλα τα δικαιώματα αγοράς που ασκεί ο ίδιος δικαιούχος και στη συνέχεια στρογγυλοποιούνται στον πλησιέστερο κατώτερο ακέραιο αριθμό.
Ο αριθμός των μετοχών που προκύπτει σύμφωνα με τα ανωτέρω αναπροσαρμόζεται ανάλογα σε περίπτωση εταιρικών πράξεων.
5. Η τιμή άσκησης του δικαιώματος αγοράς για κάθε τίτλο ισούται με την τιμή διάθεσης στο Ταμείο των νέων μετοχών, τοκιζόμενη επί δεδουλευμένης βάσης, με ετήσιο επιτόκιο 3% πλέον περιθωρίου:
100μονάδων βάσης για το πρώτο έτος από την έκδοση των τίτλων,
200μονάδων βάσης για το δεύτερο έτος,
300μονάδων βάσης για το τρίτο έτος,
400μονάδων βάσης για το τέταρτο έτος και
500μονάδων βάσης για το εναπομείναν διάστημα
επί του αριθμού των κοινών μετοχών που δικαιούται να αποκτήσει ο κάτοχος του τίτλου κατά την άσκηση του δικαιώματός του.
Η τιμή άσκησης του δικαιώματος αναπροσαρμόζεται ανάλογα σε περίπτωση εταιρικών πράξεων.
6. Τα δικαιώματα αγοράς ασκούνται έως και πενήντα τέσσερις (54) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης των τίτλων, εξαμηνιαίως. Πρώτη ημερομηνία άσκησης είναι η αντίστοιχη ημέρα μετά την πάροδο έξι μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των τίτλων. Δικαιώματα αγοράς που δεν έχουν ασκηθεί έως και την ημερομηνία αυτή παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν και οι τίτλοι ακυρώνονται από το Ταμείο.
7. Με την επιφύλαξη των μεταβιβάσεων που λαμβάνουν χώρα συνεπεία άσκησης των δικαιωμάτων αγοράς, το Ταμείο δεν δύναται να μεταβιβάσει τις υποκείμενες στα δικαιώματα αγοράς μετοχές, για περίοδο 36 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των τίτλων.
Μετά την λήξη της ως άνω περιόδου και έως την τελική ημερομηνία άσκησης των δικαιωμάτων αγοράς σύμφωνα με την παράγραφο 6, το Ταμείο δύναται να μεταβιβάζει τις υποκείμενες στα δικαιώματα αγοράς μετοχές εφόσον έχει γνωστοποιήσει τη σχετική του πρόθεση μαζί με τον αριθμό των μετοχών που επιθυμεί να μεταβιβάσει και έχει καλέσει τους κατόχους των τίτλων, μετά από προηγούμενη σχετική ειδοποίηση τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών:
(α) να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ανά μετοχή ίση με την κατώτερη από:
(α) την τιμή που υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5 και
(β) την μέση χρηματιστηριακή τιμή της εν λόγω μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ως άνω ημερομηνίας γνωστοποίησης, ή/και
(β) να ασκήσουν το δικαίωμα αγοράς για τις τυχόν λοιπές μετοχές που δικαιούνται να αποκτήσουν από τον τίτλο κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών της παραγράφου 6 (ημερομηνία άτακτης άσκησης).
Στην περίπτωση πιστωτικών ιδρυμάτων των οποίων οι μετοχές δεν έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, οι κάτοχοι των τίτλων δικαιούνται να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές στην τιμή που υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.
8. Εφόσον μεταβιβαστούν από το Ταμείο μετοχές πιστωτικού ιδρύματος με τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας, ο αριθμός των κοινών μετοχών που αντιστοιχούν εφεξής ανά τίτλο και δικαίωμα αγοράς αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα, χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε υποχρέωση του Ταμείου για αποζημίωση των κατόχων των τίτλων για το λόγο αυτό.
9. Εάν, εντός έξι μηνών από την ημερομηνία άτακτης άσκησης του δικαιώματος, το Ταμείο δεν έχει μεταβιβάσει, εν όλω ή εν μέρει, τις υποκείμενες στα δικαιώματα αγοράς μετοχές που προορίζονταν προς μεταβίβαση, δεν αναπροσαρμόζεται ο αριθμός των κοινών μετοχών που αντιστοιχούν ανά τίτλο και δικαίωμα αγοράς σε σχέση με τις μετοχές που δεν μεταβιβάστηκαν και το Ταμείο, εφόσον επιθυμεί να προβεί σε πώληση μετοχών του πριν την ημερομηνία λήξης των τίτλων οφείλει να επαναλάβει την ανωτέρω διαδικασία.
10. Κατά την διάρκεια της ως άνω εξάμηνης περιόδου η άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς αναστέλλεται, ωστόσο οι κάτοχοι των τίτλων δύναται να ασκήσουν τα δικαιώματα αγοράς κατά την ημερομηνία άτακτης άσκησης, καθώς και κατά την εκπνοή της εξάμηνης περιόδου.
11. Εάν οι μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά, οι τίτλοι εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην ίδια αγορά μετά από αίτηση του πιστωτικού ιδρύματος, στο πρόσωπο του οποίου πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής και οι τίτλοι μπορούν να τηρούνται καταχωρημένοι σε άυλη μορφή στο σύστημα τήρησης άυλων τίτλων της εν λόγω οργανωμένης αγοράς. Εφόσον οι υποκείμενες μετοχές δεν είναι εισηγμένες σε οργανωμένη αγορά, οι τίτλοι δύνανται να εκδοθούν σε άυλη μορφή και να καταχωρηθούν με αίτηση του Ταμείου στα ηλεκτρονικά αρχεία μη εισηγμένων τίτλων που τηρεί η εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, άλλως είναι έγχαρτοι.
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου