Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

«Σκούπα» Γερμανών στη χώρα



Του Λάμπρου Καλαρρύτη 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το «γερμανικό σχέδιο» οικονομικής κατάληψης της χώρας μέσω της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας και αρπαγής της ιδιωτικής.
Ταυτόχρονα, επιχειρείται η μετατροπή της Ελλάδας σε κανονικό προτεκτοράτο, με τον απόλυτο έλεγχο και τη διαχείριση από τους δανειστές των πόρων του κράτους –έσοδα, δαπάνες, πληρωμές (!)–, πρόταση που διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την οποία προσπάθησε κατόπιν εορτής και ανεπιτυχώς να διαψεύσει το Μέγαρο Μαξίμου. 
Σύμφωνα με «υποψίες», μάλιστα, της αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει και είχε συμφωνήσει ακόμα και με αυτή τη ρύθμιση στις συνομιλίες με τους Γερμανούς… Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση βρίσκεται εγγράφως υπόψη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά ο πρωθυπουργός δηλώνει σε συζητήσεις ότι την έχει απορρίψει.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σχεδιασμός, τον οποίο και έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει τη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ –αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό για το ξεπούλημα σε εξευτελιστικό τίμημα της χώρας συνολικά– απόκτηση κυρίως από τους Γερμανούς ακινήτων του Δημοσίου. Με σειρά τροπολογιών το τελευταίο διάστημα παραχωρείται προς «αξιοποίηση» στο Ταμείο το σύνολο σχεδόν της ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας, είτε αυτή βρίσκεται εντός των συνόρων είτε εκτός, καθώς στο σφυρί βγαίνουν και ακίνητα στα οποία στεγάζονται ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό.
Στο σχεδιασμό στον οποίο εμπλέκονται νομικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως επίσης και ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται με το «μανδύα» τεχνικών συμβούλων, προβλέπεται τα ακίνητα να δοθούν ως «εγγύηση» για τη δανειοδότηση της χώρας. 
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι με αυτό ακριβώς τον εκβιασμό βρέθηκε αντιμέτωπος και ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. 
Οι ίδιοι παράγοντες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο των εκβιαστικών διλημμάτων που τίθενται προς την Αθήνα, αναφέρουν ότι οποιαδήποτε υποχώρηση των θεσμικών εταίρων και δανειστών μας στο μείζον για την ελληνική πλευρά κομμάτι της επιμήκυνσης, αλλά και στο ενδεχόμενο «κουρέματος», προϋποθέτει τελική και αμετάκλητη ρύθμιση για την εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας. Στη διαδικασία αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Μάριο Ντράγκι.
Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται και τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η σπουδή της κυβέρνησης να υποταχθεί άρον άρον στα συμφέροντα των δανειστών προσέλαβε τις τελευταίες ημέρες κωμικοτραγικές διαστάσεις, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα που ανήκουν στα πανεπιστήμια μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Στη σχετική τροπολογία μεταβίβασης συγκεκριμένων ακινήτων και εκτάσεων που ανήκουν στα πανεπιστήμια υπήρξε, μάλιστα, η διατύπωση «χωρίς αντάλλαγμα», που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή. Η οσμή σκανδάλου στο χειρισμό του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εμφανίστηκε να παραβλέπει (;) τη συνταγματική διάταξη «για το αυτοδιοίκητο» των ΑΕΙ, προκάλεσε αναβρασμό και στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των τριών κομμάτων. Το κλίμα που δημιουργήθηκε οδήγησε τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο σε έκρηξη –εντονότατη φημολογία, μάλιστα, τον έφερε να απειλεί ακόμα και με παραίτηση–, και τελικά η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε από τον κ. Στουρνάρα. Θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές θα επιμείνουν και θα επανέλθουν μέσω της κυβέρνησης, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να «χάσουν» τα ακίνητα των πανεπιστημίων.
Περιουσία Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Στις προτεραιότητες των Γερμανών βρίσκεται και η απόκτηση της περιουσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι, όταν λένε ότι τα θέλουν όλα, εννοούν όλα. Ο αγαπημένος της Άνγκελα Μέρκελ, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, έχει αναλάβει να διασφαλίσει ότι οι περιουσίες των δήμων θα περάσουν και αυτές σε γερμανικά χέρια. Το μυστικό βρίσκεται στην «αδελφοποίηση» ελληνικών με γερμανικούς δήμους και στα κοινά αναπτυξιακά projects ελληνικών δήμων με γερμανικές επιχειρήσεις. 
Με δεδομένη τη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος, οι δήμοι –πέραν της φορολογίας που θα επιβάλουν στους δημότες για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργία τους–, θα βάζουν ως εγγύηση την ακίνητη περιουσία τους είτε για να συμμετάσχουν σε κοινές αναπτυξιακές επιχειρήσεις με γερμανικές εταιρείες είτε για να λαμβάνουν δάνεια. Και, βέβαια, σε οτιδήποτε προσφέρεται για business σε επίπεδο δήμων, από τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι τον τουρισμό, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες. 
Οι Γερμανοί έχουν ανακαλύψει έναν τεράστιο θησαυρό στην περιουσία των δήμων και γι’ αυτό ο Φούχτελ οργώνει την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο Σόιμπλε δήλωσε πως «πρέπει να δημιουργηθούν διοικητικές δομές σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»…
Στο μείζον θέμα της ενέργειας οι Γερμανοί φυσικά και είναι παρόντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ έχει θέσει με σαφήνεια και με επιτακτικό τρόπο το γερμανικό ενδιαφέρον για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Οι προσπάθειες να υποθηκευτούν τα κοιτάσματα θα ενταθούν μετά τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, υπάρχει, εξάλλου, πρόνοια στο Μνημόνιο για δέσμευση και των μελλοντικών κρατικών εσόδων.
Ειρήσθω εν παρόδω, πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόλυτη πρόσδεση της κυβέρνησης στο γερμανικό άρμα έχει προκαλέσει τη δυσφορία των Αμερικανών, που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, ίσως όχι άμεσα αντιληπτούς σε αυτή τη φάση. Η συνέχεια μετά τις αμερικανικές εκλογές.
Και η… ιδιωτική περιουσία!
Παράλληλα με το σχεδιασμό για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εξελίσσεται και σχέδιο μεταβίβασης σε ξένους της ακίνητης ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πιέζουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για προσημειώσεις ακινήτων ακόμα και για καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες!
Η ιδιωτική περιουσία, όπως έχουν γράψει εδώ και καιρό τα «Επίκαιρα», έχει στοχοποιηθεί από την τρόικα και κυρίως από τους Γερμανούς. Η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων οδηγούν χιλιάδες δανειολήπτες σε αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων τους αλλά και χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα χαράτσια. 
Η περαιτέρω μείωση των τιμών των κατοικιών θα απαξιώσει τις περιουσίες αλλά θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τα γερμανικά και εγχώρια «κοράκια». Σε περίπτωση, δε, που το ύψος του στεγαστικού δεν θα καλύπτεται από τον πλειστηριασμό, η τράπεζα θα εκποιεί και τυχόν άλλα ακίνητα του δανειολήπτη. Τα «πακέτα» των ακινήτων που θα μαζέψουν οι τράπεζες θα περάσουν στη συνέχεια είτε σε γερμανικές εταιρείες real estate, που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό, είτε απευθείας σε γερμανικές τράπεζες, που θα ελέγχουν τις ελληνικές.
Το ίδιο θα συμβεί και με τις χρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη οι τράπεζες «στραγγαλίζουν» την αγορά, αρνούμενες να διευκολύνουν τις εταιρείες, ακόμα και τις υγιείς, οι οποίες εξωθούνται σε κλείσιμο και σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ετοιμάζεται έτσι το έδαφος για «σκουπίσουν» οι Γερμανοί και την ελληνική αγορά.
Η πολιτική των εκβιασμών που ακολουθεί η τρόικα πριν από την εκταμίευση κάθε δόσης την τελευταία διετία, ώστε να επιβάλλει κάθε φορά όλο και πιο επώδυνα μέτρα, θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2014. Τα 31,5 δις ευρώ δεν θα είναι το τελευταίο ποσό που θα πάρουμε από τα δάνεια ύψους 240 δις ευρώ –110 δις. ευρώ από την πρώτη δανειακή σύμβαση και 130 δις ευρώ από τη δεύτερη– από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. 
Εφόσον η Ελλάδα πάρει το Νοέμβριο τα 31,5 δις ευρώ –τα οποία με βάση τη σύμβαση του περασμένου Μαρτίου θα έπρεπε να τα έχει πάρει τον Ιούνιο– και εξασφαλίσει και τα επιπλέον 5 δις ευρώ που διεκδικεί για τη δόση του Σεπτεμβρίου, θα έχει λαμβάνειν ακόμη 59 δις ευρώ. Τα χρήματα είναι πολλά και με βάση τη δανειακή σύμβαση θα δίνονται ανά τρίμηνο και αφού έχει προηγηθεί η σχετική έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα. 
Το γαϊτανάκι των πιέσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον και δεν θα αφορούν μόνο στη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και στην περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχει, άλλωστε, συμφωνία για ρήτρα απόκλισης οπότε θα απαιτείται από την τρόικα άμεση περικοπή μισθών και συντάξεων κάθε φορά που θα διαπιστώνει ότι υπάρχει υπέρβαση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Επειδή οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι η ύφεση και η φοροδοτική αδυναμία που θα προκαλούν τα μέτρα θα οδηγούν σε απόκλιση, θα τη χρησιμοποιούν για να κατεβάσουν μισθούς και συντάξεις, και συνολικά το βιοτικό επίπεδο εκεί που εξαρχής ήθελαν: ούτε καν σε επίπεδο Βουλγαρίας.
Εκβιασμός με κάθε δόση
Από τις επόμενες δόσεις, οι δύο μεγαλύτερες προβλέπονται για το Μάρτιο του 2013 (9,8 δις ευρώ) και το Μάρτιο του 2014 (12,3 δις ευρώ), ενώ στα άλλα τρίμηνα κυμαίνονται περί τα 5 δις ευρώ. Ο εκβιασμός γύρω από τις δόσεις αυτές θα γίνεται, ανεξάρτητα από το ότι αυτές θα αφορούν κυρίως στην εξυπηρέτηση των δανείων που έχουμε λάβει από τους πιστωτές μας.
Οι πιέσεις για μέτρα θα συνοδεύονται πιθανότατα και με νέες χρονικές καθυστερήσεις στις εκθέσεις της τρόικας και συνεπώς στην εκταμίευση των δόσεων, με αποτέλεσμα να διατηρείται συνεχώς το πρόβλημα ρευστότητας και της ασφυξίας της οικονομίας. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών –θα ολοκληρωθεί με τη δόση των 31,5 δις ευρώ– δεν θα λύσει το πρόβλημα της ρευστότητας που απασχολεί τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, και συνολικά την οικονομία. 
Για να λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθείας ή μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ, που ελέγχεται από τη Γερμανία, θα κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση. Η ασφυξία στην αγορά εντείνεται από την εμπλοκή στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμοι στην Ελλάδα με το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η απορρόφηση των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ έχει κολλήσει, ενώ η ομάδα δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ υποτίθεται ότι ασχολείται εδώ και ένα χρόνο για να διευκολύνει την κατάσταση. 
Αντί για βελτίωση, όμως, δημιουργούνται εμπλοκές λόγω των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών των Βρυξελλών, ενώ στελέχη της τρόικας να θεωρούν ότι ο κ. Ράιχενμπαχ σκοπίμως δεν βοηθά ουσιαστικά την κατάσταση, αλλά απλώς κάνει παιχνίδι δημοσίων σχέσεων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί από τον περασμένο Μάρτιο να διαθέσει στην Ελλάδα –με εγγύηση πόρους του ΕΣΠΑ– πάνω από 1,5 δις ευρώ για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα εγγυάται την αποπληρωμή των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εκταμίευση όμως των κεφαλαίων καθυστερεί, με αποτέλεσμα να στραφεί κατά της ΕΤΕπ ακόμη και ο Γιόχανες Χαν, ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος της ΕΕ.
Ασφυξία δημιουργούν στα νοικοκυριά και στην αγορά οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν την τρόικα να μην δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για αποπληρωμή των φορολογικών χαρατσιών σε πολλές μηνιαίες δόσεις, μετά τη διαπίστωση ότι το 40% των φορολογουμένων δεν μπορεί να είναι συνεπές στην πληρωμή τους. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να βγάζει σε πλειστηριασμό ακίνητα φορολογουμένων για οφειλές στην εφορία, ακόμη και για ποσά της τάξης των 3.000 ευρώ. Αν κάποιος, δηλαδή, «χάσει» ένα χαράτσι και μία δόση στην εφορία, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με κατάσχεση του σπιτιού του…
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα» (25/10/2012)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου