Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Φλωρεντία 10+10: Ενώνοντας τις δυνάμεις μας για μια άλλη Ευρώπη



Ημερομηνία: 11/10/2012
Συγγραφέας: left.gr
Από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου, τα ευρωπαϊκά κοινωνικά κινήματα θα συναντηθούν στη Φλωρεντία για να σχεδιάσουν τις απαντήσεις τους στη λιτότητα και στην Ευρωπαϊκή κρίση της δημοκρατίας για όλη την ήπειρο. Ο Tommaso Fattori* μας καλεί να βάλουμε το «Firenze 10 +10» ως προτεραιότητα.
Ο Tommaso Fattori είναι ιταλός ακτιβιστής κατά της ιδιωτικοποίησης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Firenze 10 +10
Στην Ευρώπη ζούμε σε ιδιαίτερα δραματικούς καιρούς. Η δημοκρατία εκπέμπει τον επιθανάτιο ρόγχο της και εμείς γινόμαστε μάρτυρες στην μετάβαση σε μεταδημοκρατικές διαδικασίες τόσο σε εθνικό όσο και υπερεθνικό επίπεδο. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν συγκεντρώσει την εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις δημόσιες και τις δημοσιονομικές πολιτικές στα χέρια μιας ολιγαρχίας των κυβερνήσεων, των τεχνοκρατών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίες υπόκεινται στις προσταγές των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο νεοφιλελευθερισμός, η πραγματική αιτία της κρίσης, όχι μόνο δεν είναι νεκρός, αλλά φαίνεται να είναι σε άριστη υγεία: χρησιμοποιεί την κρίση για να καταστρέψει τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και να ιδιωτικοποιήσει τα κοινά, τα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Τέλος, η πιο απίστευτος μηχανισμός προπαγάνδας της εποχής μας είναι σε πλήρη εξέλιξη, κατά τον οποίο τα κράτη και «αγορές», προσπαθούν να κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι το δημόσιο χρέος προκλήθηκε από υπερβολικές κοινωνικές δαπάνες και υψηλούς μισθούς. Στην πραγματικότητα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας προκάλεσε την κρίση και το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ΕΕ είναι το αποτέλεσμα της κρίσης και όχι η αιτία της.
Μια τέτοια στιγμή χρειάζεται μια ισχυρή κοινωνική απάντηση: είναι επείγον να δράσουμε τώρα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια κοινή κοινωνική απάντηση, για μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση. Υπάρχει μια αντικειμενική ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου από «στρατηγικές συμμαχίες», προκειμένου να επεξεργαστεί κοινές στρατηγικές και πρωτοβουλίες και να ανοικοδομήσει την αλληλεγγύη. Όταν ξεκίνησε η επίθεση στην Ελλάδα από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις και την «τρόικα», [το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ], εμείς, στην Ευρώπη, δεν ήμασταν σε θέση να οργανώσουμε μια κοινωνική αντίδραση. Αντίθετα, κάθε ένας έμεινε περιορισμένος στη δική του κρίση και την εθνική της διάσταση, αφήνοντας τους Έλληνες μόνους. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί.
Πέρα από τον κατακερματισμό
Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από το σημερινό κατακερματισμό των δυνάμεών μας. Τις περισσότερες φορές, συμφωνούμε σε αναλύσεις και προτάσεις - τώρα ειδικά στην Ευρώπη, έχουμε εκατοντάδες παρόμοια έγγραφα, καλέσματα, δηλώσεις οι οποίες αποτελούν μια καλή βάση για μια κοινή πλατφόρμα - αλλά χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Το «Firenze 10 +10» είναι μόνο μια συμβολή σε μια πιο γενική διαδικασία. Ο ευρωπαϊκός χώρος σήμερα είναι ο ελάχιστος χώρος που απαιτείται εάν είναι να οικοδομήσουμε μια αξιόπιστη κοινωνική και οικονομική εναλλακτική. Το να υποτιμήσουμε την παγκόσμια διάσταση της σύγκρουσης ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, στο κεφάλαιο και στη φύση, στο κεφάλαιο και τα κοινά αγαθά είναι ένα λάθος. Στην Φλωρεντία, θέλουμε να παρέχουμε στους πραγματικούς κοινωνικούς φορείς ένα χρήσιμο χώρο για συμμαχίες και στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να συνδέει την τοπική αντίσταση και τους αγώνες.
Θα πρέπει επίσης να σπάσουμε το τείχος μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης με το να εντάξουμε την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια για να συμμετέχουν πλήρως. Και φυσικά θα πρέπει να οικοδομήσουμε γέφυρες προς τη νότια Μεσόγειο, όπου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ το 2013.
Τέλος, είναι απαραίτητο να έχουμε ένα μακροπρόθεσμο όραμα, εξ’ού και το όνομα  «10+10»: Δέκα χρόνια μετά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ του 2002, αλλά πάνω απ' όλα «συν δέκα» χρόνια, το οποίο δείχνει την ανάγκη να χτίσουμε μια κοινή στρατηγική και όραμα για τα επόμενα δέκα χρόνια και δεν περιορίζει τους ορίζοντες μας στο αύριο, στις επόμενες πολιτικές εκλογές. Πρόκειται για ένα ζήτημα κατανόησης με ποιο τρόπο θέλουμε να πορευτούμε.
Όχι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ
Το Firenze 10 +10 είναι ένα πείραμα, χτίζοντας πάνω σε προηγούμενες εμπειρίες και διαδικασίες: ένας χώρος για επανασύνδεση, προσανατολισμένος σε δράση. Δεν είναι ένα Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ), παρά το γεγονός ότι η «δικαιολογία» για το κάλεσμα της διαδικασίας ήταν ακριβώς η δέκατη επέτειος του πρώτου ΕΚΦ. Το ΕΚΦ αποτέλεσε μια εξαιρετική στιγμή  στην συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού δήμου, ο οποίος παρουσίασε αναλύσεις, προτάσεις και λύσεις που εάν είχαν μεταφραστεί σε πολιτικές,  η Ευρώπη και ο κόσμος θα είχαν αποφύγει την εμπλοκή σε αυτήν την τρομερή οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και δημοκρατική κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα βυθισμένη.
Δέκα χρόνια μετά, δεν υπάρχει επιθυμία να γιορτάσουμε αυτό που είχαμε τότε και ακόμα λιγότερο σκοπεύουμε να επαναλάβουμε σήμερα τα μονοπάτια που ανήκαν σε εκείνη τη στιγμή και εκείνο το στάδιο της ανάπτυξης. Τα κοινωνικά κινήματα έχουν αλλάξει, νέες παίχτες έχουν προκύψει, έχουν υπάρξει ήττες αλλά και νίκες, όπως αυτή του κινήματος του νερού και των κοινών αγαθών με το ιταλικό δημοψήφισμα πριν από ένα χρόνο. Σίγουρα δεν υπάρχει ο χρόνος για να μοιράσουμε τους εαυτούς μας σε χιλιάδες εργαστήρια και σεμινάρια, αλλά είναι ο χρόνος για να παράγουμε ένα ισχυρό πυρήνα με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Γι' αυτό και το πρόγραμμα του Firenze 10 +10 δεν είναι απλά ένας χώρος για να γεμίσει με εκατοντάδες αποσυνδεδεμένες πρωτοβουλίες (ούτε ένα είδος «Θερινής Ακαδημίας» για τα κοινωνικά κινήματα). Αντίθετα, έχουμε μαζί εντοπίσει, κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διεθνούς συνάντησης στο Μιλάνο, πέντε βασικές «άξονες συμμαχίας» (ή τομείς εστίασης), αρχής γενομένης από τα θέματα για τα οποία τα δίκτυα και συνασπισμοί ήδη εργάζονται στην Ευρώπη.
Πέντε βασικοί άξονες
1) Δημοκρατία
Δίκτυα, κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις από όλη την Ευρώπη προτίθενται να αντιταχθούν στην «από πάνω προς τα κάτω» συνταγματική διαδικασία με μια κινηματική διαδικασία, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα δημοκρατικό Σύμφωνο Πολιτών (τα θεμέλια για μια δημοκρατική Ευρώπη που θα βασίζεται στο σεβασμό για την αξιοπρέπεια του καθενός, ντόπιου ή μη, καθώς και στην εγγύηση των ατομικών, συλλογικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων). Είναι επίσης ένας άξονας της οικοδόμησης ενός δημοκρατικού οχυρού ενάντια στη δεξιά, ενάντια στη ξενοφοβία, ενάντια στη κατάλυση της αλληλεγγύης: δημοκρατία σημαίνει, επίσης, την επανοικοδόμηση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

2) Χρηματοοικονομικά/ χρέος / λιτότητα
Κατά τη διάρκεια του Firenze 10 +10, θα συζητήσουμε τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό χρέους με σκοπό τη διατύπωση νέων προτάσεων για ένα άλλο ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις δικτατορίες του χρέους και βασισμένο στην αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον μας . Αυτό θα φέρει μαζί εκστρατείες κατά της λιτότητας, κατά της Ευρωπαϊκής δημοσιονομικής συμφωνίας, καθώς και υπέρ λογιστικών ελέγχων του χρέους και δικαστηρίων.
3) Εργασία και κοινωνικά δικαιώματα
Τα εργασιακά δικαιώματα δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα κοινωνικά δικαιώματα εν γένει και υπάρχει ανάγκη να προταθούν συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις ώστε να δώθεί σε όλους μια ζωή με αξιοπρέπεια και θέσεις εργασίας με μέλλον. Πολλές διαφορετικές προτάσεις θα συζητηθούν, συμπεριλαμβανομένου και ενός καθολικού ελάχιστου βασικού εισοδήματος ελάχιστο.
4) Τα κοινά και οι δημόσιες υπηρεσίες
Αυτός ο «άξονας συμμαχίας» συγκεντρώνει πολλά ζητήματα σε σχέση με τα κοινά αγαθά και τις φυσικές, κοινωνικές, ψηφιακές, δημόσιες υπηρεσίες, όπως τη γη, τα τρόφιμα, το νερό, την ενέργεια, αλλά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως η την εκπαίδευση και τη γνώση. Επίσης, θα αντιμετωπίσει και θα αντικρούσει τη μετά-Ρίο ατζέντα, η οποία καλύπτει την πράσινη οικονομία, την εμπορευματοποίηση της φύσης και τις περιττά μεγάλης κλίμακας υποδομές που υποτίθεται ότι θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση. Ο στόχος είναι να βρεθεί αμοιβαίο έδαφος και στρατηγικές κοινές δράσεις, καθώς και συγκεκριμένες λύσεις αλληλεγγύης για εκείνους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αγώνα για να προστατεύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους και τα κοινά αγαθά από την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση.
5) Η Ευρώπη στη Μεσόγειο και στον κόσμο
Αυτή η σφαίρα της συμμαχίας στηρίζεται σε ορισμένα βασικά στοιχεία: την απαραίτητη ανοιχτή και περιεκτική Ευρώπη, την αλληλεγγύη και το δίκαιο εμπόριο, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, την υποστήριξη στους αγώνες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα (οι αραβικές επαναστάσεις, οι αγώνες ενάντια στην κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών και της Δυτικής Σαχάρας και τα δικαιώματα ολόκληρων λαών, όπως οι Κούρδοι). Θα συζητηθούν επίσης και στρατηγικές ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Μεσογείου.
Συγκεκριμένα αποτελέσματα
Στην καλύτερη περίπτωση, η Φλωρεντία  10 +10 θα μπορούσε να παράγει ένα σκληρό πυρήνα προτάσεων για την ανάληψη δράσης, οι οποίες προτάσεις θα είναι ο καρπός των πέντε «αξόνων συμμαχίας» που θα συγκλίνουμε, και να ξεκινήσει ένα είδος μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής κινητοποίησης για τις αρχές του 2013: μια πανευρωπαϊκή διαδήλωση; ένα διεθνές ράλι στις Βρυξέλλες; μια ευρωπαϊκή απεργία; Θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί.
Παράλληλα, στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα τρίτο επίπεδο: να ξεκινήσουμε μαζί μια διαδικασία για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Μία από τις κύριες ιδέες και προτάσεις είναι η θέσπιση της «Εναλλακτικής Συνόδου Κορυφής» ως μια διαδικασία που θα αρχίσει τον Νοέμβριο και θα έχει διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων κινητοποιήσεων και με σημείο κορύφωσης στα τέλη της άνοιξης του 2013, κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα.
Μια τεράστια ποικιλία κοινωνικών φορέων είναι τώρα πίσω από την πρωτοβουλία: κοινωνικά κινήματα, συνδικάτα, ομάδες πολιτών και οργανώσεις (περιβαλλοντικές, πολιτιστικές), φοιτητικές οργανώσεις, φεμινιστικές ομάδες, μεμονωμένοι ακτιβιστές.
Στη Φλωρεντία πολλές υφιστάμενες διαδικασίες θα κινηθούν μαζί: η πρώτη συγκέντρωση του Ευρωπαϊκού Κινήματος για το Νερό ως Κοινό Αγαθό, μια μεγάλη συνέλευση για τη δημοκρατία, η οποία θα συγκεντρώσει πολύ διαφορετικούς φορείς (συμπεριλαμβάνοντας το  15M της Ισπανίας και το Blockupy της Φρανκφούρτης), τη συνάντηση των διαφορετικών συνασπισμών που εργάζονται για τα οικονομικά και το χρέος, τη συνάντηση οικονομολόγων που ασκούν κριτική, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα.
Το Firenze 10 +10 είναι μια ευκαιρία και μια συμβολή, δεν είναι μια διαδικασία από μόνη της: είναι ένα σταυροδρόμι σε μια πιο εκτεταμένη διαδικασία. Ίσως αυτή η διαδικασία δεν είναι τέλεια και ο Νοέμβριος είναι πολύ σύντομα, αλλά οι εχθροί μας - οι οικονομικές, δημοσιονομικές εξουσίες, οι τεχνοκράτες- είναι πολύ γρήγοροι, ενώ αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε πάρα πολύ αργοί και κατακερματισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου