Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ο πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs και η κόρη του Σπύρου Ζουρνατζή λύνουν και δένουν στην Εθνική Τράπεζα του Τουρκολιά!


Από την Ιόλη Πιερίδη kourdistoportokali
Η ιστορική Εθνική Τράπεζα κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει την φήμη της και το κύρος της σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία. Ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ο οποίος έχει ζηλευτή διεθνή καριέρα και εμπειρία στην ναυτιλιακή αγορά-13 χρόνια έπαιζε στα δάχτυλα το εφοπλιστικό κεφάλαιο-ρισκάρει πολά έχοντας αναθέσει το μάρκετινγκ σε δύο πρόσωπα που ελέγχονται ο μεν κ. Χριστοδούλου για την συμβολή του στην παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και την Τρόικα η δε κ. Κατζηλιέρη Ζουρνατζή-κόρη του Σπύρου Ζουρνατζή-για τα κριτήρια με τα οποία διανέμει το διαφημιστικό μπάτζετ.
Θα είχε ενδιαφέρον για παράδειγμα να δούμε αν εθνικιστικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες με σχεδόν ακροδεξιές απόψεις φιλοξενούν διαφημίσεις της εθνικής με την υπογραφή της κ. Κατζηλιέρη Ζουρνατζή, η οποία έχει περικόψει το επώνυμό της σε Ζουρ.
Ειδικά τώρα, μετά τη συγχώνευση με την  Εurobank, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Όμιλο της Εθνικής και ως γνωστόν τα πρόσωπα και το παρελθόν τους παίζουν καθοριστικό ρόλο. Σε μια εποχή κινούμενης άμμου μπορείς να χάσεις τον πόλεμο από το καρφί του πετάλου του αλόγου και ο κ. Τουρκολιάς οφείλει να το γνωρίζει αυτό. Από τον τρόπο που θα διοικήσει την τράπεζα εξαρτάται η επιβίωσή του στο τιμόνι της Εθνικής και όχι από την φιλία του με τον πρωθυπουργό Σαμαρά, ειδικά όταν στο βάθος ακούγεται ο ήχος του ελικοπτέρου με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφαμε σχετικά με τα πρόσωπα του νέου "ισχυρού" Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας είναι ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, πρώην υπάλληλος της  Goldman Sachs και πρώην επικεφαλής του OΔΔΗΧ σε μια κρίσιμη συγκυρία όταν οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου οδηγούσαν την Ελλάδα στον επώδυνο ζυγό του Μνημονίου. Ο Χριστοδούλου εγκατέλειψε αυτή τη θέση 8 μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του και επέστρεψε στην «ασφάλεια» της Εθνικής Τράπεζας.
Στέλεχος της ίδιας τράπεζας παλαιότερα, με ιδιαίτερη επίδοση στις δημόσιες σχέσεις, «εκδιώχθηκε» όταν ανέλαβε διοικητής ο Απόστολος Ταμβακάκης- βρήκε στέγη στον ΟΔΔΗΧ επί υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πριν από την Εθνική εργάζονταν στην Goldman Sachs, που έκανε το περιβόητο swap επί Σημίτη, το οποίο ξεκίνησε από 2,5 δισ. ευρώ, για να φτάσει τελικά στα 18 δισ. το κόστος για την Ελλάδα.
Όταν είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην επιτροπή της Βουλής, στην υπόθεση με το έλλειμμα του 2009, αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τεχνηέντως το φούσκωσαν, αλλά την επόμενη ημέρα τα πήρε όλα πίσω.
 Ο Π. Χριστοδούλου θεωρείται «παιδί» του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, με τη «Le Monde» να τον χαρακτηρίζει σε σχετικό δημοσίευμα της  εξαιρετικά χρήσιμο για την Goldman Sachs. 
Τον περασμένο Νοέμβριο η «Le Monde» σε εκτενές άρθρο της με τίτλο «Η κυβερνηση Sachs» ανέφερε ότι η τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων έχει υφάνει ένα δίκτυο επιρροής στην Ευρώπη για την προώθηση των συμφερόντων της.
Στη λίστα εκείνη των «συνεργατών» της Goldman Sachs εμφανιζόταν και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας από το 1994 έως το 2002, ο οποίος, σύμφωνα με τη «Le Monde» συμμετείχε στην επιχείρηση «μαγειρέματος» των ελληνικών λογαριασμών από την Goldman Sachs.
Δίπλα του εμφανιζόταν και ο τότε διαχειριστής του δημόσιου χρέους Πέτρος Χριστοδούλου.
Σήμερα τόσο ο Χριστοδούλου όσο και ο Παπαδήμος βρισκονται κάτω από την στέγη της Εθνικής Τράπεζας.  Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Παπαδήμος κάλυψε τη θέση που είχε χηρέψει μετά το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τα νέα του καθήκοντα είναι εξαετούς διάρκειας και ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ως τιμητικό μέλος του Δ.Σ.
Ο τρίτος της παρέας είναι ο κ. Γιώργος Ζαννιάς πρώην υπουργός Οικονομικών του οποίου το όνομα – σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος- βρέθηκε στην λίστα με τους 36 του ΣΔΟΕ. Ο Ζαννιάς είναι ο στυλοβάτης του Μνημονίου Νο2  και από τα πρόσωπα που στο κοντινό μελλον θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην ιστορία για την παράδοση του ελληνικού λαού στα πιράνχας των αγορών.
Ιωάννα Κατζηλιέρη - Ζουρ(νατζή) - Η κόρη του υφυπουργού του Μαρκεζίνη Σπύρου Ζουρνατζή σε θέση-κλειδί της Εθνικής Τράπεζας.
Διαβάζουμε στο βιογραφικό της: Η Ιωάννα Κατζηλιέρη ορίστηκε Βοηθός Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα τον Ιούνιο 2006, με τομείς εποπτείας το Μάρκετινγκ, το Στρατηγικό Μάρκετινγκ  και την Επικοινωνία Ομίλου, καθώς και τον Τομέα Εξυπηρέτησης Πελατείας.
Είναι μέλος του MasterCard Central Europe Customer Advisory Forum.
Πριν ενταχθεί στην Εθνική Τράπεζα εργάστηκε στην EFG Eurobank-Ergasias (2004-2006), όπου διετέλεσε Βοηθός Γενική Διευθύντρια, υπεύθυνη Στρατηγικού Μάρκετινγκ Λιανικής Τραπεζικής. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια  Γενική Διευθύντρια στην Τράπεζα Millenium όπου εργάστηκε από το 1999 έως το 2004, υπεύθυνη διαφόρων τομέων όπως του Δικτύου Καταστημάτων, της Στεγαστικής Πίστης, των Εναλλακτικών Δικτύων και του Μάρκετινγκ. Έχει επίσης εργαστεί στην Wind (1998-1999) και Pepsico-Ηβη (1995-1998) σαν Marketing Director, καθώς και στην Procter & Gamble, από όπου ξεκίνησε την καριέρα της το 1989.
Η Ι. Κατζηλιέρη είναι κάτοχος πτυχίου (BSc) Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Bristol και κάτοχος Master’s (MSc) Οικονομικών Επιστημών από το London School of Economics. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε σαν Research Assistant στο Oxford Institute of Economics and Statistics, καθώς και στο Oxford Energy Institute.
Aυτό που δεν διαβάζουμε είναι η συγγένεια πρώτου βαθμού με τον Σπύρο Ζουρνατζή. Ο Ζουρνατζής διορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικιστικού κόμματος ΕΠΕΝ με το οποίο εξελέγη και ευρωβουλευτής το 1989.
Ο σύζυγος της κ. Κατζηλιέρη υπήρξε συνέταιρος του Ανδρέα Γαβριηλίδη στην  Egon Zehnder στη συνέχεια όμως τα σπάσανε και ο Γαβριηλίδης συνέχισε μόνος του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” ο Πέτρος Χριστοδούλου αναλαμβάνει με την κ. Κατζηλιέρη το μοίρασμα του χρήματος στα ΜΜΕ-διαφημίσεις- και ήδη το δίδυμο έχει αρχίσει τους αποκλεισμούς  αδιαφορώντας για την γνώμη κι αυτού ακόμη του επικεφαλής του Ομίλου Αλέξανδρου Τουρκολιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου