Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Πώς κατέρρευσαν σε ένα βράδυ τα δικαιώματα 5.500 εργαζομένων και 25.000 συνταξιούχων


Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/10/2012
ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΝΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ*
Ο εκκαθαριστής πρέπει να αποφασίσει για τη δικαίωση του άτυχου συνταξιούχου, που περιμένει την αναγνώριση του βασικού εργασιακού του δικαιώματος, που είχε για πάνω από 30 χρόνια και τώρα στο τέλος του εργασιακού του βίου κινδυνεύει να μην το καρπωθεί
Την Παρασκευή το απόγευμα 27 Ιουλίου εκδόθηκαν οι αποφάσεις για μεταβίβαση της Αγροτικής στην Πειραιώς από τον «βασιλιά» - Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και το ίδιο βράδυ εκτυπώθηκαν άμεσα τα δύο ΦΕΚ. Όπως είπε και στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα δύο ΦΕΚ έχουν διαφορά δευτερολέπτων! Και όπως αναφέρει και ο Κώστας Βαξεβάνης στο Hot Doc (τελευταίο τεύχος), «ποτέ άλλοτε νόμος του ελληνικού κράτους δεν πέρασε τόσο fast track. Για να κάνει την ΑΤΕ 'σάλα συμφερόντων'». Η σάλα συμφερόντων όμως δεν αφορούσε τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Αγροτική...
Το ίδιο βράδυ οι εργαζόμενοι της Αγροτικής έζησαν δραματικές ώρες, αφού τίποτε και κανείς δεν τους είχε προετοιμάσει για το τι τους περίμενε. Αντίθετα, είχαν διαβεβαιώσεις από όλους του πολιτικούς αρχηγούς προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, με τις προγραμματικές της εσωτερικής τρόικας, ότι η Αγροτική Τράπεζα θα παρέμενε.
Όμως στα δύο ΦΕΚ με μια φράση μόνο καταγράφεται η καταδίκη τους: «ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΤΕ, ορισμός εκκαθαριστή και μεταβίβαση των υγιών στοιχείων στην Πειραιώς», χωρίς να αναφέρεται τίποτε για τα δικαιώματά τους.
Αντίθετα, στα ίδια ΦΕΚ καταγράφονται με λεπτομέρειες όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις, που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα της Πειραιώς - η παράθεση όλων των λεπτομερειών στα ΦΕΚ χαρακτηρίστηκε από εργαζόμενο στην Αγροτική «σωστό κέντημα». Δηλαδή περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πώς θα εισπραχθεί άμεσα η «προίκα» της δημόσιας Αγροτικής ύψους 6,67 δισ. από το ΤΧΣ, αλλά και πώς δεν θα «φορτωθεί» καμία από τις υποχρεώσεις της Αγροτικής προς τους εργαζομένους της, τους πελάτες της, τους μικρομετόχους της και προς τρίτους.
Καθορίσθηκε επίσης και ένα προκλητικά χαμηλό αντάλλαγμα 95 εκ. ευρώ, για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής, ενώ η τρέχουσα αξία της περιουσίας της Αγροτικής, χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων, ακίνητη περιουσία, συλλογές πινάκων κ.λπ. υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.
Ενώ λοιπόν οι εργαζόμενοι με την ψυχή στο στόμα περίμεναν κάποιες διαβεβαιώσεις, ίσως και ανατροπή της απόφασης, τους κάλεσαν εκβιαστικά και εντός 10 ημερών να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις της Πειραιώς για να μη μείνουν άνεργοι!
Οι ατομικές συμβάσεις της Πειραιώς
Σύμβαση εργασίας νεοπροσλαμβανόμενου χωρίς αναγνώριση δικαιώματος με βάση το εργασιακό του παρελθόν. Δηλαδή, ξαφνικά, υπάλληλοι 5, 10, 20, 25 και 30 χρόνων, βλέπουν να διαγράφεται όλη η υπηρεσιακή τους καριέρα, εμπειρία, γνώσεις, καθώς και η εργασία, που έχουν προσφέρει μέχρι την 27/7/2012 και ξεκινούν πάλι από την αρχή ως άνεργοι, που προσλαμβάνονται στην Πειραιώς την 28/7/2012.
Δεν αναγνωρίζεται από την Πειραιώς ούτε η υποχρέωση της Αγροτικής έναντι των υπαλλήλων της, για τις δικαιούμενες ημέρες άδειας. Δηλαδή να έχουν υπολογίσει με την οικογένειά τους τις διακοπές τους τον Αύγουστο και ξαφνικά να πληροφορούνται ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άδειά τους παρά μόνο 10 μέρες σύμφωνα με τον νόμο. Υπήρξαν περιπτώσεις υπαλλήλων, που έλειπαν σε άδεια και ειδοποιήθηκαν ότι δεν μπορούν να εξαντλήσουν όλες τις μέρες, που είχαν από την προηγούμενη εργασιακή τους σχέση. Τόσο καλά!
Βρίσκονται όλα (εργασιακό, συνταξιοδοτικό, Ταμείο Υγείας, Ταμείο Εφάπαξ) κυριολεκτικά στον αέρα. Και όλα αυτά να περνούν από τα ΜΜΕ (διάφορα έντυπα, όπως "Καθημερινή", "Ημερησία" κ.λπ.) ως επιτυχία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι μέχρι τώρα. Γι' αυτούς δεν συνιστούν πολλαπλά και τραγικά ανοίγματα ρουθουνιών οι απώλειες: α) των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Αγροτική, β) του Ταμείου Υγείας της ΑΤΕ, γ) της περιουσίας των μικρομετόχων της ΑΤΕ. Ούτε, βέβαια, η αναστάτωση, που προκαλείται λόγω καθαρής κυβερνητικής παρέμβασης στην τραπεζική αγορά με τάσεις διακριτικής μεταχείρισης των τραπεζιτών που θεωρούνται ημέτεροι, και άλλα ζητήματα, που, κατά τη θεώρηση της κυβερνητικής δημοσιογραφίας, μάλλον αποτελούν "παράπλευρες απώλειες".
Ενδεικτικά κάποιες "παράπλευρες απώλειες":
1. Εργαζόμενοι κοντά στη σύνταξη (με εξασφάλιση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, όχι όμως με ολόκληρο το ποσό της σύνταξης, αλλά μέρος της), που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης, αντί να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς αναγνώριση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, βλέπουν να μην μπορούν να εισπράξουν το εφάπαξ, να μην είναι δυνατόν να «βγει» η σύνταξή τους λόγω άλυτων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο εκκαθαριστής και επιπλέον να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού η λειτουργία του Ταμείου Υγείας Υπαλλήλων ΑΤΕ έχει ανασταλεί.
Συναντούμε τους ανθρώπους αυτούς να κυκλοφορούν από γραφείο σε γραφείο και από δικηγόρο σε δικηγόρο για κάποια αχτίδα φωτός, που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν την αξιοπρέπειά τους και να ξεφύγουν από τη ζητιανιά, αφού δεν έχουν κανένα πόρο επιβίωσης, μια και από τον Αύγουστο δεν έχουν πια μισθό. Κάποιοι φοβούνται και τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να τους ζητήσουν άμεσα τα δάνεια, που πήραν ως εργαζόμενοι για προκαταβολές μισθών, ή εφάπαξ.
2. Οι 41 εργαζόμενοι στην ΑΤΕLeasing και οι καθαρίστριες μερικής απασχόλησης δεν έχουν καμία διαβεβαίωση ότι θα επαναπροσληφθούν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή άνεργοι και σε απελπισία. Ας θυμηθούμε την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι όλο το προσωπικό της ΑΤΕ θα επαναπροσληφθεί και δεν θα απολυθεί κανείς. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο αξιόπιστη είναι η τρικομματική κυβέρνηση.
3. Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αντιμετωπίζουν το φάσμα της απώλειας του θεμελιώδους δικαιώματός τους για εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την υγεία τους, για την αγορά φαρμάκων και για την πληρωμή των νοσηλίων. Υπάρχουν λύσεις και προτάσεις, αλλά δεν γίνονται αποδεκτές από τη νέα εργοδοσία γιατί μπορεί να θεωρηθεί ότι αποδέχονται και άλλες περιπτώσεις "διαδοχής". Με άλλα λόγια, φοβάται ο εργοδότης μη σηκώσει κεφάλι ο κατάδικος εργαζόμενος από την πρώην Αγροτική και ζητήσει και τα άλλα δικαιώματά του.
4. Συνταξιούχοι, που «βγήκαν» σε σύνταξη πριν την ημερομηνία ανάκλησης της λειτουργίας της ΑΤΕ, αλλά δεν έχουν προλάβει να εισπράξουν το εφάπαξ και να πάρουν τη σύνταξή τους, δεν έχουν καμία πληροφόρηση τι θα γίνει και παραπέμπονται στον εκκαθαριστή για λύση του προβλήματός τους. Ο εκκαθαριστής πρέπει να αποφασίσει για τη δικαίωση του άτυχου συνταξιούχου, που περιμένει την αναγνώριση του βασικού εργασιακού του δικαιώματος, που είχε για πάνω από 30 χρόνια και τώρα στο τέλος του εργασιακού του βίου κινδυνεύει να μην το καρπωθεί.
Το ίδιο ισχύει και για το εφάπαξ, που ο εκκαθαριστής θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά. Το Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) είναι υγιές, αυτοδιαχειριζόμενο, με μεγάλη ακίνητη περιουσία (του ανήκει ακίνητο επί της πλατείας Κολωνακίου μεγάλης αξίας), αλλά αν αναγκαστεί να αποπληρώσει άμεσα το χρέος του στον εκκαθαριστή, θα πρέπει να πουλήσει τα ακίνητά του όσο - όσο.
Στα δύο ΦΕΚ λοιπόν δεν περιέχεται καμία απόφαση για το συνταξιοδοτικό, το Ταμείο Υγείας και του εφάπαξ και ας πρόκειται για υγιή ταμεία και όχι "κόκκινα". Όλα αυτά έχουν ανατεθεί στη δικαιοδοσία του εκκαθαριστή, που ορίσθηκε να αναλάβει, εκτός από το "κακό" κομμάτι της Αγροτικής, και τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Θα ήταν εύκολο, αν υπήρχε βέβαια ευαισθησία και «πολιτική βούληση», στα ίδια ΦΕΚ να συμπεριληφθούν 2- 3 όροι, που θα έλυναν οριστικά αυτά τα θέματα και δεν θα έσυραν 5.500 εργαζόμενους και 25.000 συνταξιούχους στην αβεβαιότητα.
*Η Κερασίνα Ραυτοπούλου είναι μέλος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου