Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Προτεκτοράτο: Δεσμευμένο λογαριασμό για δημοσιονομικό έλεγχο ζητά η Γερμανία


Ημερομηνία: 24/10/2012
Πηγή:
www.tvxs.gr
Θέμα ελέγχου της δημοσιονομικής διακυβέρνησης μέσω ενός δεσμευμένου λογαριασμού ώστε να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα αποπληρώνει τους δανειστές της έχει θέσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Την ίδια στιγμή, ενισχύοντας τις πληροφορίες για επιβολή διεθνούς ελέγχου στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως «η Ελλάδα θα έχει μια ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημοσιονομικά πλαίσια με μηχανισμούς που θα συσταθούν από τους διεθνείς δανειστές της».
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως θεωρεί «αυτονόητο ότι  θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ  καλά οι εταίροι μας και η τρόικα».
Η δήλωση προκάλεσε αίσθηση και από το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζεται πως αφορά στο σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα το ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησε και το σχετικό έγγραφο με τίτλο «Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου» που στάλθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από την γερμανική πλευρά.
Στο εν λόγω έγγραφο γίνεται λόγος για ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα βρίσκεται υπό διεθνή διαχείριση, ενώ σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα πρέπει να εξισορροπούνται μέσω εσωτερικών προσαρμογών.
Όπως αναφέρεται «ο λογαριασμός που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται προκειμένου να διασφαλίστει ότι τα χρήματα του προγράμματος χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτό εξασφαλίζεται με τη διεθνή διαχείριση (από την ΕΚΤ για παράδειγμα)».
«Όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται απευθείας από αυτόν τον ειδικό λογαριασμό. Ο EFSF και το ΔΝΤ μετά την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα καταβάλει τα χρήματα απευθείας στον ειδικό λογαριασμό και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης θα καταβάλλεται επίσης στον ειδικό λογαριασμό», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο. 
Επίσης σημειώνεται ότι ένα μέρος των εσόδων (όπως μέρος των εσόδων από τον ΦΠΑ) από τον όγκο του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας θα μπορεί να μεταφέρεται κάθε μήνα στον ειδικό λογαριασμό, ενώ σε περίπτωση μη επίτευξης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος το κενό θα εξισορροπείται με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Στο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ταμειακών ελλειμμάτων. 
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως «η Ελλάδα θα έχει μια ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημοσιονομικά πλαίσια με μηχανισμούς που θα συσταθούν από τους διεθνείς δανειστές της».
 «Θα είναι πολιτικά δύσκολο για την Ελλάδα να το δεχτεί», ανέφερε για να προσθέσει ωστόσο πως «ζυγίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα» των επιλογών μας τώρα «μπορώ να πω ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος μπορεί να γίνει με τους κατάλληλους μηχανισμούς».
Όπως πρόσθεσε τα μέτρα που έχουν προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν «με μηχανισμούς ελέγχου, πιθανόν αυτόματους σταθεροποιητές».
Σχετικά με το δεσμευμένο λογαριασμό από την κυβέρνηση αναφέρεται πως «δεν υπάρχει θέμα», ενώ κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το θέμα αφορά «σε μια ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ».
Ολόκληρο το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από το Βήμα:
Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία πρέπει να υιοθετηθεί μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική (με εκούσιες αυτοδεσμεύσεις). Παρεκκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος πρέπει να εξισορροπούνται με εσωτερικές προσαρμογές. Οι ακόλουθες προαπαιτούμενες ενέργειες πρέπει να εισαχθούν με νομοθετική ρύθμιση πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κλειστός λογαριασμός με εξωτερική διαχείριση: Ο κλειστός λογαριασμός που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ενισχύεται ώστε να εξασφαλίσει πως οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, και θα εξασφαλιστεί με την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς διαχείρισης (για παράδειγμα από την ΕΚΤ). Όπως συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται κατευθείαν από αυτόν τον λογαριασμό. Το EFSF και το ΔΝΤ εκταμιεύουν μετά από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων κατευθείαν από τον λογαριασμό και η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους που ορίζεται από το Μνημόνιο θα καταβάλλεται επίσης σε αυτόν τον λογαριασμό. 
Η διάθεση των εσόδων: Μια διαθέσιμη πηγή εσόδων (όπως για παράδειγμα μέρος των εσόδων του ΦΠΑ) στο συνολικό ποσό του αιτούμενου από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μεταφέρεται ανά μήνα στον λογαριασμό (ως ελληνική συμμετοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους). Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσδιοριστεί από το Μνημόνιο. Ο Λογαριασμός και η τροφοδοσία του από τα έσοδα εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα και συνεπώς θα εξισορροπηθεί από τη μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Εφόσον κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμφανιστούν επιπλέον κενά στον προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα τα καλύψει με τα δικά της μέσα.
Αυτόματες περικοπές δαπανών: Η Ελλάδα εγκαθιδρύει έναν απλό κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες. Με τη συμφωνία της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό) οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών (ανάλογα με το μερίδιό τους στον προϋπολογισμό).
Εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού: Μπορεί να ζητηθεί από έναν εξωτερικό οργανισμό όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή επιπλέον δανεισμού (παράλληλα με την εποπτεία των περιφερειακών και τοπικών αρχών από ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη).
Συμπληρωματική εξωτερική βοήθεια : Πιο έντονη, υποχρεωτική επιστράτευση εξωτερικής τεχνικής βοήθειας ώστε, μεταξύ άλλων, να βελτιωθεί η διοικητική δομή, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της συλλογής φόρων, μείωσης της διαφθοράς, επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, στρατηγικών για την τόνωση της ανάπτυξης, αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων, των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης έτσι ώστε να υποβοηθηθεί περαιτέρω η εκτέλεση του προγράμματος. 
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα ενισχυθεί το έργο της Task Force έτσι ώστε οι αρμοδιότητές της να περιλαμβάνουν: 
i) σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ο προσδιορισμός θέσεων-κλειδιά στην ελληνική κρατική μηχανή για την κατάλληλη εκτέλεση και εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές ροές (δαπάνες και έσοδα) και διορισμός Ευρωπαίων ή Ελλήνων κρατικών λειτουργών (οι οποίοι θα απολαμβάνουν το ίδιο στάτους με τους ευρωπαίους ειδικούς ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από την πολιτική εξουσία) σ’ αυτές τις θέσεις-κλειδιά που αφορούν τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα της τρόικα, αντικαθιστώντας τους έλληνες υπευθύνους.
ii) Συντονισμός στην υλοποίηση της τεχνικής βοήθειας από τους διαφορετικούς παίκτες: την υπάρχουσα διμερή βοήθεια, αλλά και τους νέους φορείς που θα συμμετάσχουν όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο ΟΟΣΑ κλπ. των οποίων οι παρεμβάσεις είναι ευπρόσδεκτες.
Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης: Για να βελτιωθεί η αποδοχή του προγράμματος από τους Έλληνες, αυτά τα μέτρα ελέγχου και ενίσχυσης πρέπει να συμπληρωθούν από αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης. Ο καθοριστικός παράγοντας για επενδύσεις και ανάπτυξη είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Βραχυπρόθεσμα, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση μπορούν να ενισχυθούν από την απελευθέρωση πόρων των διαρθρωτικών Ταμείων για τα 181 προγράμματα υψηλής προτεραιότητας. Το σχέδιο για μια δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων το οποίο τελεί υπό επεξεργασία μπορεί επίσης να επισπευσθεί για να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έργα υποδομής. 
Πηγή:  tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου