Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΣΑΒΕΣ!



Άλλα έξι χρόνια στην ηγεσία της Βενεζουέλας έδωσαν στον Ούγκο Τσάβες οι πολίτες της χώρας: Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής τον ανέδειξαν για άλλη μία φορά νικητή με ποσοστό 54%, με το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων καταμετρημένο. Μεγάλη η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, η οποία κύλησε ομαλά. Χαρακτηριστικά η  συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε το 80% και μάλιστα η ψηφοφορία παρατάθηκε σε κάποια από τα εκλογικά τμήματα, καθώς υπήρχαν μεγάλες ουρές.
Το Καράκας πλημμύρισε από τους οπαδούς του προέδρου της Βενεζουέλας που πανηγύρισαν ηχηρά τη παραμονή του στην εξουσία. Ένθερμοι οπαδοί του Τσάβες συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες στο Καράκας για να γιορτάσουν την νίκη. «Γιορτάζω με όλη μου την καρδιά. Ο Τσάβες είναι η ελπίδα του λαού και της Λατινικής Αμερικής», «δεν μπορώ να περιγράψω την ανακούφιση και την ευτυχία που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή», «η επανάσταση θα συνεχιστεί, χάρη στον Θεό και τους ανθρώπους αυτής της μεγάλης χώρας» δήλωναν οι υποστηρικτές του Τσάβες. 
Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες ( ο οποίος ηγείται ενός μεγάλου συνασπισμού 30 αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης) παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Τσάβες για την επανεκλογή του.
Ο Τσάβες βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 1999. Κατά την προεκλογική εκστρατεία δήλωνε ότι χρειάζεται άλλη μια εξαετή θητεία να συνεχίσει την «Μπολιβαριανή Επανάσταση» προς το σοσιαλισμό. Ο Τσάβες έχει εθνικοποιήσει βασικούς τομείς της οικονομίας της χώρας.
Η Βενεζουέλα έχει ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή σε πετρέλαιο μέσω της διαχείρισης του οποίου χρηματοδοτούνται προγράμματα για την υγεία, την παιδεία και τη στέγαση.
Όπως ήταν αναμενόμενο τα αστικά Δυτικά ΜΜΕ επισημαίνουν  πως ήταν η δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση του Ούγκο Τσάβες, που βρίσκεται ήδη 14 χρόνια στην εξουσία.
Τη νίκη του στις εκλογές θα καλωσορίσουν κι άλλες χώρες στην περιοχή, όπως η Κούβα και η Νικαράγουα.
Ο Τσάβες διατηρεί επίσης ισχυρούς δεσμούς με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ, υποστηρίζοντάς στην διαμάχη με την Βρετανία για τα Φόκλαντ. Μάλιστα, μετά την εκλογή του η Φερνάντεζ έγραψε στο Twitter: «Η νίκη σου είναι δική μας νίκη! Και νίκη για την Νότιο Αμερική και την Καραϊβική!»
Η νέα εξαετής θητεία του Τσάβες θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου.
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου