Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΑ - ΕΝΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ


Ακόμη μία φοροεπιδρομή στα ακίνητα

Αλλαγές στη  φορολογία των ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ. Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, χωραφιών και οικοπέδων εντός κι εκτός σχεδίου πόλης
Εν μέσω πιέσεων από την τρόικα και σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η «τρύπα» του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση αποσκοπεί να εισπράττει από τον ενιαίο φόρο ακινήτων τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ το χρόνο
Όπως αναμένεται το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες καθώς στόχευση του μέτρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπως συζητήθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του  υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη. 
Συγκεκριμένα, βάση του σχεδιασμού θα υπάρχει ένα ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.
Το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσία του φορολογούμενου (από 200.000 ευρώ σήμερα που είναι για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας).
Η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκειται σε φόρο βάσει των συντελεστών.
Ειδική ρύθμιση θα υπάρχει για τους αγρότες καθώς στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.

Νέα έκτακτη εισφορά ζητά η τρόικα

«Μαύρη τρύπα» 555εκ. ευρώ προέκυψε κατά την χτεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.Η τρόικα για την κάλυψη της, ζητά νέα έκτακτη εισφορά ή τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου. 
Η εμπλοκή προέκυψε από την υποχρέωση των τραπεζών να επιστρέψουν στο Δημόσιο, έως το τέλος του 2012, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία έλαβαν το 2008 ως κεφαλαιακή ενίσχυση με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές. 
 Οι τροικανοί υποστήριξαν ότι στην περίπτωση που οι τράπεζες πλήρωναν το συγκεκριμένο ποσό, τότε θα προέκυπταν για αυτές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης.
 Το θέμα παραμένει ανοιχτό και θα τεθεί στην σημερινή σύσκεψη που θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου