Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Στο... σφυρί ακόμα και η πρώτη κατοικία


Ημερομηνία: 19/10/2012 Συγγραφέας: left.gr

Το δόγμα "πάνω απ' όλα το δίκιο των τραπεζών" επιχειρεί να βάλει τέλος στην απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων που εφαρμόζεται από το 2008 και προστατεύει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες...
Εξετάζεται από 1ης Ιανουαρίου η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακόμη και σε περιπτώσεις πρώτης κατοικίας. 
Στόχος η αποσυμπίεση της αγοράς ακινήτων, που σύμφωνα με τις τράπεζες θα μπορούσε να γίνει μειώνοντας την αντικειμενική τους αξία από τις 200.000 στις 150 και τις 100.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, οποιοδήποτε πλαίσιο προστασίας υπήρχε για όσους χρωστούσαν στις τράπεζες, αυτομάτως μπαίνει στην άκρη. Επομένως, γίνεται πια ευκολότερη η διαδικασία των πλειστηριασμών και όσοι χρωστάνε θα δουν να χάνονται τα σπίτια τους σε ελάχιστο χρόνο και στην μισή τους αξία. 
Οι τράπεζες διευκολύνονται στη δέσμευση περιουσιών, την ίδια στιγμή που η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, οι μισθοί μειώνονται και έρχονται νέα μέτρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 10.000 οικογένειες θα χάσουν τα σπίτια τους, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ακινήτων, σαν άλλοι μαυραγορίτες, θα μπορούν να αγοράζουν τα ακίνητα μισοτιμής. Φυσικά, το κέρδος που θα αποκομίσουν μεσοπρόθεσμα θα είναι υπερδιπλάσιο. 
Ακόμα και η "μέριμνα" που έχει εξαγγελθεί για τις οικογένειες που κινδυνεύουν τα σπίτια τους, δεν θα μπορεί να σταματήσει το κύμα κατασχέσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου