Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!



 ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ   ΑΠΟ ΤΗΝ ISKRA

Το πρόγραμμα που πρόσφατα παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι περιέχει προβλήματα, ηχηρές αποσιωπήσεις, ίσως και αντιφάσεις!

Το πρόγραμμα αυτό, όμως, έχει ένα πολύ θετικό, αφετηριακό και πολύ κομβικό σημείο: την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ αλλά και των ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ.

Κι όμως σε αυτό το πλέον θετικό σημείο του Συριζικού προγράμματος βρήκε να επιτεθεί η ΔΗΜΑΡ. Κατά την επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας τη «μονομερή» (μπορούσε να ήταν διμερής ή πολυμερής;) ακύρωση του μνημονίου, «ανοίγει στην ουσία την πόρτα για επιστροφή στη δραχμή»! Και πάντα κατά τη ΔΗΜΑΡ αυτό το τελευταίο συνιστά ότι το χειρότερο μπορεί να συμβεί στη χώρα.

Η σκέψη που βρίσκεται πίσω από την «κατηγορία» της ΔΗΜΑΡ είναι απλή: Η ακύρωση του μνημονίου θα οδηγήσει στην ακύρωση της τροϊκανής χρηματοδότησης στη χώρα και η τελευταία θα υποχρεώσει την Ελλάδα στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα! Επομένως κατά τη ΔΗΜΑΡ οποιοδήποτε ενδεχόμενο να ακυρωθεί το Μνημόνιο πρέπει να αποκλειστεί μετά «βδελυγμίας» αφού κινδυνεύει να σπρώξει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης η οποία συνιστά «ιερό και απαραβίαστο χώρο».
Αλλά τι απομένει τότε;
To μόνο που απομένει και προτείνει η ΔΗΜΑΡ είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Μια πρώτη επισήμανση που αποκρύπτει η ΔΗΜΑΡ: Πόσο θα διαρκέσει η επαναδιαπραγμάτευση; Και μέχρι να τελειώσει η επαναδιαπραγμάτευση, αν, φυσικά, τελειώσει, τι θα εφαρμόζεται; Προφανώς το υπάρχον Μνημόνιο! Γιατί το παρακάμπτουν οι θιασώτες της επαναδιαπραγμάτευσης;

Πέραν αυτού.

Για να έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας μια οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση, θα πρέπει η χώρα μας να διαθέτει και να προβάλλει μια βιώσιμη ή τουλάχιστον υποφερτή εναλλακτική λύση, αν η διαπραγμάτευση δεν ευδοκιμήσει. Η μόνη, όμως, εναλλακτική λύση για τη χώρα σε μια τέτοια περίπτωση αποτυχίας της «διαπραγμάτευσης» είναι να μην εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Αυτό το τελευταίο όμως, το αποκλείει η ΔΗΜΑΡ ως άκρως επικίνδυνο, αφού, όπως είπαμε, κατά τη ΔΗΜΑΡ οδηγεί σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Τι επαναδιαπραγμάτευση, όμως, μπορεί να γίνει όταν η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί, κατά τη ΔΗΜΑΡ, ότι μπορεί «μονομερώς» να ακυρώσει το Μνημόνιο;

Καμιά απολύτως! Η ελληνική πλευρά θα είναι όμηρος της τρόικας.

Γι αυτό όταν, τόσο ο Βενιζέλος όσο και οι Βενιζέλος – Σαμαράς από κοινού επιχείρησαν να επαναδιαπραγματευθούν το Μνημόνιο, θεωρώντας καταστροφή τη «μονομερή» απεμπλοκή απ' αυτό, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ακόμα χειρότερο μνημόνιο (2ο), που είναι αυτό που τώρα εφαρμόζεται!

Η ΔΗΜΑΡ έχει την ίδια και απαράλλακτη γραμμή με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τη γραμμή της επαναδιαπραγμάτευσης, η οποία αποκλείει ως καταστροφή την ακύρωση του μνημονίου.

Βεβαίως, δεν υπάρχει «καλό» μνημόνιο, έναντι του «κακού» που εφαρμόζεται σήμερα. Δεν μπορεί να υπάρξει μνημόνιο με την τρόικα, χωρίς σκληρή μονομερή λιτότητα για το λαό και επομένως χωρίς ατελείωτη ύφεση και διεύρυνση χρέους.

Πέραν αυτού, όμως, η επαναδιαπραγμάτευση χωρίς ανοικτή την δυνατότητα εναλλακτικής λύσης πλήρους απεμπλοκής από το μνημόνιο, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα πολύ χειρότερο Μνημόνιο, αφού σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο δανειζόμενος είναι έρμαιο στα χέρια του δανειστή!

Η ΔΗΜΑΡ, επομένως, στο κρίσιμο θέμα του Μνημονίου, συντάσσεται ουσιαστικά με το μπλοκ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και συντάσσεται γιατί θέτει ως όριο το ευρώ!

(Αυτό το όριο του ευρώ άλλωστε είναι η κύρια αντίφαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να αποκλείεις σε κάθε περίπτωση την έξοδο από το ευρώ, την ίδια ώρα που, πολύ σωστά, προτείνεις την «μονομερή» κατάργησή του μνημονίου!)

Το συμπέρασμα είναι αβίαστο: Η ΔΗΜΑΡ, αφού δεν ανέχεται ως εναλλακτική δυνατότητα τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης και συνακόλουθα το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, είναι υποχρεωμένη να συντάσσεται με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και η επαναδιαπραγμάτευση που προτείνει να είναι απλώς στάχτη στα μάτια του κόσμου και στην καλύτερη περίπτωση να επαφίεται στην καλή θέληση των πιστωτών και της τρόικα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

Αν τα πράγματα έχουν έτσι τότε πώς μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ;

Πώς είναι δυνατόν να γίνει μια τέτοια κυβέρνηση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την κατάργηση του μνημονίου, ενώ η ΔΗΜΑΡ διατείνεται δημοσίως ότι δεν δέχεται με τίποτα μια τέτοια δέσμευση, αφού θεωρεί ότι κινδυνεύει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ;

Απάντηση μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί.

Είναι πολύ πιθανόν η ΔΗΜΑΡ να χρησιμοποιηθεί μετεκλογικά ως Δούρειος ίππος και στο όνομα του σχηματισμού κυβέρνησης, να αξιοποιηθεί για να ρυμουλκηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της ακύρωσης του Μνημονίου, στο θολό έδαφος της «επαναδιαπραγμάτευσης» του! Και τότε αλίμονο! Όλα θα έχουν μπει σε τροχιά άτακτης αναδίπλωσης και οπισθοχώρησης!

Πολύ φοβούμεθα ότι η ΔΗΜΑΡ όχι απλώς μετάνιωσε για τη μη μνημονιακή στάση της αλλά και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές της 6ης Μάη, μπροστά ίσως και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, διολισθαίνει ταχύτατα σε όλο και πιο φιλομνημονιακές και φιλο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τοποθετήσεις.

Λέτε να δούμε μετεκλογικά τη ΔΗΜΑΡ σε ρόλο εμβρυουλκού για μια «συμβιβαστική» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία άλλωστε υποστηρίζει η πιο ''δεξιά'' πτέρυγά του;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου