Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΤΣΙ ΝΕΤΟ - ΣΚΕΤΟ


Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΚΑ*   Αναδημοσίευση από Iskra

1. Η ενωμένη ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με την προτίμηση 1.655.053 πολιτών και το 26,89% που πήρε στις εκλογές της 17.06.12, όχι μόνο να υπερκεράσει τις 939.902 ψήφους και το 24,42% της ΕΔΑ του 1958 και να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό που κατάκτησε η Αριστερά μέχρι σήμερα στη χώρα μας, αλλά και να θέσει σοβαρές υποθήκες για την κατάκτηση στον άμεσο χρονικό ορίζοντα της πρώτης θέσης και ενδεχόμενα της κυβερνητικής εξουσίας. Η βεβαιότητα προκύπτει γιατί είναι σε απευθείας συνάρτηση με την συνέχεια της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας και εξανδραποδισμού των "από κάτω" και λεηλασίας των χρυσοφόρων φιλέτων του Δημοσίου, όπως προβλέπουν τα memorandum της υποταγής στις οικονομικές ελίτ σε Ελλάδα και Ευρώπη, από την νέα τρικομματική κυβέρνηση αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να αποτελεί την σύγχρονη αριστερά που θα προσπαθεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τα κινήματα και τους αγώνες να δίνει μαχητικό παρών και απαντήσεις για το σήμερα, μέσα και έξω από τη Βουλή.
2. Το σύστημα εξουσίας φοβήθηκε ότι θα έχανε και για αυτό έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα της τάξης του. Επιστρατεύτηκαν τα πάντα. Η διαστρέβλωση θέσεων, η ανοιχτή και καλυμμένη τρομοκρατία, η απίστευτη λάσπη, ο φόβος, το πλυντήριο εγκεφάλων από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, έως τις συγκαλυμμένες προβοκάτσιες. Δίνουμε ταξική μάχη έχοντας επιλέξει να εκφράσουμε την τάξη μας, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους συνταξιούχους, τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους άνεργους, τους άστεγους, αυτούς που χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις, αυτούς που τους κλέβουν το εισόδημα, το μέλλον, το δικαίωμα στη ζωή. Τρομοκρατήθηκαν γιατί κατάλαβαν ότι μπορούν να ηττηθούν. Τρομοκρατήθηκαν, γιατί η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα μεταμόρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ στο κύριο πολιτικό υποκείμενο υποδοχής και έκφρασης της αντιμνημονιακής ψήφου και της ελπίδας του λαού μας. Ας θυμηθούμε ότι μόνο στις 2 τελευταίες προεκλογικές ημέρες είχαμε την ανοιχτή παρέμβαση υπέρ της ΝΔ των γερμανικών Financial Times, εφημερίδας των συμφερόντων του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου, το ντοκιμαντέρ του Αντέννα για το τι θα πάθει η χώρα αν γυρίσουμε στη δραχμή από τον ΣΥΡΙΖΑ εννοείται, τις γνωστές δηλώσεις της νεοφιλελεύθερης ηγετικής ομάδας της Ε.Ε., έως τις ανακοινώσεις του Πρακτορείου Νέα Κίνα. Όλους αυτούς είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τα πήγαμε πολύ καλά.
3. Δεν "τσιμπήσαμε" όταν τα μνημονιακά συνεταιράκια μας καλούσαν να συγκροτήσουμε κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαΐου στηριζόμενοι σε αυτούς για να εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό μας πρόγραμμα! Ούτε "ξανατσιμπήσαμε" τώρα είτε για να είμαστε μέρος του κυβερνητικού σχήματος συνέχισης των ίδιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, είτε μέρος της «εθνικής» ομάδας διαπραγμάτευσης όχι για την κατάργηση του θανατικού που έχει ενσκήψει στην ελληνική κοινωνία, αλλά για την αλλαγή όρων και επί μέρους πλευρών του μνημονίου. Σαφής η στόχευση τους. Να γίνουμε μέρος της συστημικής λύσης, με διαδικασία σταδιακής ενσωμάτωσης και απορρόφησης, ώστε η πολιτική που θα εκφωνείται και θα εφαρμόζεται από τον χώρο μας να μην είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, της τραπεζοκρατίας, των οικονομικών ελίτ της διαπλοκής και της διαφθοράς. Δεν μπήκαμε στο κάδρο της οικογενειακής φωτογραφίας του συστήματος εξουσίας. Ας το πάρουν χαμπάρι, δεν μας ενδιαφέρουν οι θέσεις και οι καρέκλες, είμαστε από άλλο ανέκδοτο, είμαστε άλλη πάστα ανθρώπων. Αυτά που λέμε τα εννοούμε και όταν έρθει η ώρα θα τα κάνουμε πράξη. Αποτελεί κόκκινη γραμμή και συμβόλαιο τιμής με τον λαό μας η τήρηση όσων προεκλογικά υποσχεθήκαμε ότι θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε να εφαρμοστούνε. Ούτε βήμα πίσω!
4. Μπροστά μας λοιπόν έχουμε μία εντελώς νέα κατάσταση που επιβάλλει απολύτως νέα καθήκοντα στην πολιτική μας συμμαχία. Καθήκοντα που αναφέρονται στο μελλοντικό βηματισμό και συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στην πολιτική πρόταση που καταθέτει. Προεκλογικά παρατηρήθηκαν αρνητικά φαινόμενα τα οποία πρέπει να μπούνε στη βάσανο της εσωκομματικής συζήτησης και κριτικής ώστε να μην τα ξανασυναντήσουμε, όπως από το τι προτάσεις υπήρξανε και τελικά ορισμένες εξ αυτών έφθασαν να γίνουν υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια μας, έως την ανοιχτή δημόσια διατύπωση προσωπικών γνωμών για κρίσιμα ζητήματα και θέματα που αφορούσανε σοβαρότατες πλευρές του προγραμματικού μας πλαισίου πέρα και έξω από αυτό. Οι γνώμες αυτές αποτέλεσαν δυστυχώς όπλα στα χέρια της αντίπαλης προπαγάνδας, ιδιαίτερα εκείνες που αναφερόντουσαν στις οικονομικές θέσεις μας. Προκύπτει εκ των πραγμάτων η άμεση αναγκαιότητα κατανόησης από όσους καλούνται να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια σφαίρα, ότι απαιτείται αποκλειστικά και μόνο η εκφώνηση των θέσεων του και η ακριβής γνώση των προγραμματικών θέσεων και στόχων. Ζητήματα με τα οποία πρέπει να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο την επεξεργασία μας αποτελούν μεταξύ των άλλων, η οικονομική μας πρόταση από την αντιμετώπιση του χρέους έως την φορολογία, οι αλλαγές που απαιτούνται στη δημόσια διοίκηση για την εξυπηρέτηση του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και των παρενεργειών του. Απαιτούνται για παράδειγμα άλλες προσεγγίσεις και πολιτικές για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες πολιτικό άσυλο και διαφορετικό πλαίσιο πολιτικής για τους οικονομικούς μετανάστες.
5. Διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό υποκείμενο που καλείται να εκφράσει την νέα μεταπολίτευση του λαού, τις ανάγκες του και τις παρεμβάσεις του, δεν μπορεί να προχωρήσει με τις οργανωτικές δομές που αντιστοιχούν σε προγενέστερες πολιτικές περιόδους. Πρέπει να ανοίξει όχι με βιασύνη αλλά και χωρίς αναβολές, μία οργανωμένη συζήτηση με ένα στοχευμένο καταληκτικό χρονικό ορίζοντα, για τις δομικά οργανωτικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να ανοίξει το σχήμα μας στην ένταξη του κόσμου που μας πλησίασε ζητώντας μας να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα χρειαστεί να πάρουμε συλλογικά και με δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσεις, όσοι το επιλέξουμε, που αφορούν το σταμάτημα της λειτουργίας των κομμάτων, κινήσεων, φορέων, και ομάδων μας και την μετατροπή της πολιτικής μας συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ενιαίο κόμμα με τις τάσεις του και τα ρεύματα του. Θα χρειαστεί να επαναβεβαιώσουμε την στρατηγική μας στόχευση σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, για μια κοινωνία δημοκρατική, αλληλέγγυα, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της ασκούμενης πολιτικής, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία. Θα χρειαστεί αυτή η διαδικασία που θα γεννήσει το νέο σε μια γοργά μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση να ανοιχτεί και στην κοινωνία. Να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριζώσει με πολλά και αξιόμαχα μέλη στη συνοικία, στη σχολή, στο τόπο δουλειάς και κατοικίας, εκφράζοντας τις σύγχρονες ανάγκες της τάξης μας για δουλειά, παιδεία, υγεία, πρόνοια, δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη κ.α. Να μην φοβηθούμε, έχουμε την πολιτική ηγεμονία των προγραμματικών μας θέσεων. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και μαζί τους η κοινωνία από την συστημική καπιταλιστική κρίση και την επιθετική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Ας υποδεχτούμε τις προκλήσεις.
*Ο Κώστας Μπούκας είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρ. Αθήνας του ΣΥΝ.
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου